Güney Kore gizli servisi salı günü, sıcak hava dalgası ve kuraklığın gıda kaynaklarını vurduğu Kuzey Kore'nin ülkede devam eden gıda kriziyle baş etmek için ordunun pirinç rezervlerini kullanmaya başladığını söyledi.
Günay Kore Ulusal İstihbarat Servisi'nin (NIS) kapalı kapılar ardında yapılan parlamento komite toplantısına katılan parlamenterin AP'ye aktardığına göre Kuzey Kore, yiyecek kıtlığı yaşayan yurttaşlarına, diğer işçilere ve kırsal bölgelerdeki devlet kurumlarına savaş zamanı kullanılmak üzere ayrılmış pirinci tedarik ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bir diğer parlamentere göre istihbarat servisi, Kuzey Kore'nin tahıl stoklarının tükenmek üzere olduğunu söyledi.
NIS'in, devam eden sıcak hava dalgası ve kuraklığın Kuzey Kore'deki pirinç, mısır ve diğer mahsulleri yok ederek çiftlik hayvanlarının ölümüne yol açtığını belirttiği aktarıldı. Mevcut gıda krizi, yıllardır devam eden yanlış ekonomik yönetim sebebiyle de daha kötü bir hal aldı.
İstihbarat servisi, Kuzey Kore yönetiminin kuraklıkla mücadeleyi "milli varoluş meselesi" olarak gördüğünü ve halkın kampanyaya dair farkındalığını artırmaya odaklandığını söyledi.
Pyongyang'daki yöneticilerin, Birleşik Devletler'le nükleer silahlardan arındırma görüşmelerini yeniden başlatmadan önce metal ihracatını ve rafine yakıtla diğer ihtiyaçların ithalatını yasaklayan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını istediğine inanılıyor.
Kuzey Kore ve Güney Kore, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulduğu gerekçesiyle Pyongyang'ın geçen yıl kestiği acil iletişim hattını geçen hafta yeniden açmayı kabul etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, nükleer ve balistik füze programlarını BM kararlarına aykırı bir şekilde sürdüren Kuzey Kore'ye çok sayıda yaptırım uygulamaya başlamıştı. Pyongyang, 2006'dan bu yana 6 nükleer test gerçekleştirdi ve ABD'yi vurabilen füzelerle deneme atışları yaptı.
Uluslararası toplumun Kuzey Kore'ye yönelik ekonomik yaptırımları ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle Çin'le sınırların kapatılması gıda krizini derinleştirdi.
Güney Kore'de devlete bağlı düşünce kuruluşu Kore Kalkınma Enstitüsü'ne (KKE) göre Kuzey Kore geçen yıl yaklaşık 4,4 milyon ton tahıl üretti. Bu, bir önceki yıldan yaklaşık 240 bin ton daha az. KKE, bilinmezlerle dolu komünist ülkenin 26 milyonluk nüfusunu beslemek için normalde en az 5,7 milyon ton gıdaya ihtiyacı duyacağını belirtiyor. Bu, beklenen gıda eksikliğinin bu yıl 1,35 milyon tona ulaşacağı anlamına geliyor.
Tahıl fiyatları son haftalarda fırlarken mısır fiyatlarının da en az yüzde 22 arttığı iddia ediliyor.
NIS, Kuzey Kore'nin en önemli ekini olan pirincin fiyatının bu yıl iki katına çıktığını, temmuzda kısa bir süre istikrara kavuşsa da sonra yeniden yükselişe geçtiğini aktardı.
Seullü politikacılar, Kuzey Kore halkı için çok hassas bir mesele olan tahıl fiyatlarını devletin kontrol altında tutmaya çalıştığını belirtti.
Devam eden kriz, varlıklı yurttaşları da vurdu. Pyongyang sakinlerinin gıda tayınlarını geçen nisandan beri alamadığı bildirildi. Sınırın ötesinde Çin'le güçlü bağlantılara sahip olan ve bunları gıda tedariklerini güvence altına almak için kullanan etnik Çinliler, zor zamanlara göğüs germek için ihtiyaç duydukları şeyleri sürdürmekte güçlük yaşıyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün haziranda yayımladığı raporda, ithalatın kabaca iki aylık gıda arzına eşit gıda açığını kapatmaya yeterli olma ihtimalinin düşük olduğu belirtildi.
İktidar partisinin haziranda gerçekleştirdiği önemli toplantıda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin gıda durumunun "artık endişe verici bir hal aldığını" söyleyerek yetkililere tarımsal üretimi artırmanın yollarını bulma çağrısı yapmıştı. Daha önce de devam eden pandemiyle bağlantılı zorlukları 1990'larda yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan kıtlıkla kıyaslamıştı.
Daily NK haber sitesinin üst düzey bir kaynağa dayandırdığı habere göre Kuzey Kore, uluslararası gıda yardımını kabul etmeye karar verdikten sonra BM aracılığıyla yerel gıda durumunu açıkladı.
Güney Kore'deki özel GS&J Enstitüsü'nde uzman Kwon Tae-jin, AP'ye, Kuzey Kore'nin mevcut gıda sorununun eylül ve ekimde yapılacak mısır, pirinç ve diğer tahılların hasadına kadar devam edeceğini söyledi.
Diğer uzmanlar, Kuzey Kore'nin esas müttefiki ve bağışçısı Çin'in de yarımadanın kuzeyinde büyük bir kıtlık yaşanmasına müsaade etmeyeceğini söylüyor. Uzmanlar Çin'in Kuzey Koreli mültecilerin sınıra akın etmesinden ya da kapısında ABD yanlısı, birleşik bir Kore'nin kurulmasından endişe duyduğunu belirtiyor.
AP'den de yararlanmıştır
https://www.independent.co.uk/asia/east-asia
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent