Trump, Barrett'ı aday göstererek yeniden seçilme şansına son darbeyi vurmuş olabilir

Sert bir kürtaj karşıtı yargıcın onaylanması çarpıcı biçimde Cumhuriyetçilerin aleyhine dönebilir

ABD Başkanı Trump, Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ün ölümünden sonra boşalan koltuğa Amy Coney Barrett'ı aday gösterdi (Reuters)

"Başkan Trump'ın döneminin son yılında bir boş kadro olursa ve ön seçim süreci başlarsa, bir sonraki seçimi bekleyeceğiz. Ve Yargı Komitesi (Başkanı) olma şansım hayli yüksek ... Kaydı durdurun"- Senatör Lindsey Graham (Cumhuriyetçi Parti, Güney Carolina), Ekim 2018

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki yıl geçti ve Graham şimdi Senato Yargı Komitesi Başkanı. Kaydı durdurduk ama yine de Cumhuriyetçi Parti ikiyüzlülükle yoluna devam ediyor. Görünüşe bakılırsa süper güçleri rezalet bir utanmazlık kapasitesi olduğu için geçmişte sarf ettikleri sözler ve Yargıç Merrick Garland'ın 2016'daki Yüksek Mahkeme adaylığının alenen engellenmesi hesaplamalarına dahil edilmiyor. Dolaplar çevirerek ve seçiciler kurulunun eşitsiz dağılımıyla azınlık yönetiminden faydalanan Cumhuriyetçiler, Yüksek Mahkeme'de bir nesil boyunca muhafazakar bir çoğunluğu güçlendirmek için hızlı hareket ediyor.

Bu yıl Murphy Kanunları'nın somutlaşmış haliydi. Ters gidebilecek her şey ters gider ve görünüşe bakılırsa her şey aynı anda ters gidiyor. Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'un ölümü; Kovid-19, ekonomik durgunluk, ırksal kargaşa ve züccaciye dükkanına giren fil misali kuduran ve her şeyi daha kötü hale getiren bir başkan tarafından zaten yere serilmiş bir ülkenin midesine atılmış bir yumruktu.

Bu boş kadro, 3'e karşı 6'lık bir muhafazakar çoğunluğu neredeyse garantileyerek kadınların üreme haklarını, Ekonomik Sağlık Bakımı Yasası'nı (ACA), göçmen haklarını, beyaz olmayanların haklarını, LGBTQ haklarını, oy haklarını ve potansiyel olarak 2020 seçiminin sonuçlarını tehlikeye atıyor. Ginsburg'un koltuğunu doldurması düşünülen kişiler arasındaki 48 yaşındaki Yargıç Amy Coney Barrett söz konusu konulara karşı en ciddi tehdidi oluşturuyor, bu nedenle elbette Başkan Trump da seçtiği kişinin o olduğunu açıkladı.

Şubat 2016'da bir CBS röportajında Barrett, Yargıç Merrick Garland'ın adaylığının engellenmesini ele almıştı. Barrett, Garland'ın Yargıç Scalia'nın yerini alması durumunda, koltuğunun "yargıdaki güç dengesini önemli ölçüde tersine çevirebilecek biriyle değiştirilmiş olacağını" söylemişti. Bu sözleriyle Barrett esasen 2020'deki olası Yüksek Mahkeme Başkanlığı onayının doğasını tanımlamıştı. Barrett'ın ideolojik eğilimleri ve sicili Ginsburg'un savunduğu her şeye ancak bu kadar uzak olabilirdi. Barrett, aktivistler arasında endişelere neden olan ACA, göçmenlik, silah reformu, LGBTQ hakları ve kürtajla ilgili tavrını birkaç defa ortaya koymuştu.

Barrett 2015'te evliliğin "bir erkek ve bir kadının çözülmez bağlılığı" olduğunu beyan eden bir mektup imzalamış ve bu hamlesi LGBTQ aktivistlerini endişelendirmişti. 2017'de Barrett Yüksek Mahkeme'nin ACA'yı onaylama kararını eleştirmiş ve "Baş Yargıç Roberts zamanaşımını önlemek için Ekonomik Sağlık Bakımı Yasası'nı makul olanın ötesinde zorladı" demişti.

Barrett, Kasım 2017'de Başkan Trump tarafından 7. Bölge Temyiz Mahkemesi'ne atandıktan sonra Trump Yönetimi'nin sosyal programlardan yararlanan savunmasız göçmenlerin yeşil kart almasını zorlaştıran "kamu suçlaması" kararını hükümsüz kılan bir davaya karşı çıkmıştı. Barrett aynı zamanda şiddete başvurmayan suçluların silah edinmesini yasaklayan bir Wisconson yasasının anayasaya aykırı olduğunu savunan 37 sayfalık bir itiraz kaleme almıştı.
 


Barrett'ın kürtaj konusundaki duruşuysa en sağlamı gibi görünüyor ve hayatın hamile kalındığı anda başladığına inandığını açıkça gösteriyor. Barrett yazılarında kürtajın "her zaman ahlaka aykırı" olduğuna dair Katolik öğretilerine atıfta bulunuyor. Bir defasında mahkemede, kürtaj için ebeveyn izni gerektiren bir Indiana yasasını engelleyen bir karara karşı çıktı ve eyaletlerin belirli kürtajları "ırk, cinsiyet veya engelliliğe dayalı" olduklarında kısıtlayabilmesi gerektiğini savunan bir muhalefete destek verdi.

Kasımda görülmesi planlanan Adalet Bakanlığı destekli davada ACA Yüksek Mahkeme tarafından geçersiz kılınırsa, 20 milyon Amerikalı sağlık hizmetini kaybedebilir. Roe v. Wade yasası bozulursa eyaletler düşük gelirli kadınları orantısız bir şekilde etkileyen sert kürtaj kısıtlamaları uygulayabilecek. Barrett seçimden önce koltuğa oturursa, Başkan Trump'ın sonuçlara meydan okumak için açacağı seçim sonrası davalarda belirleyici bir faktör olabilir. Trump bu koltuğun doldurulmasını bu sebeple istediğini zaten açıkça söyledi.

Bazıları seçim gününün sonrasına kadar beklemenin daha akıllıca olacağını savunuyor fakat Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell (Cumhuriyetçi Parti, Kentucky) bu onayı seçim gününden önce kabul ettirecek kadar oya sahip gibi görünüyor. Demokratların elinde dört Cumhuriyetçi muhalif yok.

Cumhuriyetçiler bunun Trump'ın seçmen tabanından bazılarını kurtarmasına yardımcı olacağına inanırken, bu çarpıcı bir şekilde ters tepebilir. Sert bir kürtaj karşıtı Yargıcın onaylanması, Trump'ın banliyölerdeki kadınların oylarında Demokrat aday Joe Biden'la arasındaki uçurumu hiçbir şekilde kapatmayacak. Bu, Yargıç Kavanaugh'un görevinin ara seçimler öncesinde onaylanmasına benzer bir etkiye, bu sefer başkanlık düzeyinde bir katılımla sahip olabilir.

Cumhuriyetçilerin bu hamleleri parlamentodaki tıkanıklıkların sona erdirilmesi ve Başkan'ın Yüksek Mahkeme'ye ek yargıç atama hakkı gibi fikirleri de tartışmaya açıyor, bu sırada Demokratlar da parti içinde olası stratejilerle boğuşuyor. Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer (Demokrat Parti, New York) "tüm olasılıkları değerlendiriyoruz" dedi.

Art arda gelen birçok anket, Amerikalıların çoğunun Yüksek Mahkeme'deki boşluğu seçimi kazanan tarafın doldurmasını istediğini ve Yüksek Mahkeme meselesinin şu anda Demokratlar için Cumhuriyetçilerden daha önemli olduğunu gösteriyor. Bu anketleri desteklemek için ampirik kanıta ihtiyacınız olursa, doğrudan Ginsburg'un ölümünden sonraki 28 saat içinde Demokratlar için 91 milyon dolarlık rekor miktarda bağış toplayan ActBlue'ya (ABD'de bağış toplanmasına aracılık eden bir yazılım şirketi-çn.) göz atabilirsiniz. ABD genelinde erken oy verme kuyrukları da son derece uzun.

Cumhuriyetçiler, seçimden önce bu boş koltuğa alelacele yeni bir Yargıç getirerek Notorious RBG'nin (Ruth Bader Ginsburg'un lakabı-çn.) son arzusunu reddederken aynı zamanda kendilerini Senato'daki çoğunluklarından mahrum bırakıyor ve Başkan Trump'ın halihazırda ölüm döşeğindeki yeniden seçilme şansına son darbeyi vuruyor olabilir.

 


 

* Ahmed Baba'nın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Trump, Amy Coney Barrett'ı aday göstererek zaten ölüm döşeğindeki yeniden seçilme şansına son darbeyi vurmuş olabilir

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU