Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart Yerel seçimi için hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. YSK’nın askıya çıkardığı kayıtlara göre 76 gün sonra 57 milyon 93 bin 985 kişi oy kullanabilecek. Bunların 1 milyon 2 bin 392’si ilk kez sandık başına gidecek.
Kayıp seçmen iddiaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sandık başına gidildiğinde zaten oyunu alacakları yaklaşık yüzde 1’lik bir seçmen kayıpları olduğunu açıklaması ve seçmen sayısındaki tartışmalar üzerine Yüksek Seçim Kurulu siyasi parti temsilcilerini bilgilendirdi.
YSK: 10 ayda 233 bin 937 seçmen öldü
24 Haziran seçimlerindeki listelerle, 31 Mart seçimleri için hazırlanan listeler karşılaştırıldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun verisine göre iki seçim arasındaki 10 aylık sürede, 233 bin 937 seçmen öldü. Yine aynı verilerde MERNİS’te adres kaydı olmayan 375 bin 107 seçmen var.
31 Mart’ta “kayıp seçmen” mağduriyeti
Cumhurbaşkanı da AK Parti’nin 10 milyon 337 bin üyesinden 504 binini seçmen listelerinde bulamadıklarını söyledi.
“24 Haziran seçimlerine göre ilçe değiştiren 1.5 milyon seçmen var. Üstelik bunların 222 binden fazlası da bizim üyemiz. Öyleyse yakın markaja alacağız. Sistemden kaynaklanan sıkıntılarının asıl mağduru da AK Parti'dir. Seçmen kütüğünde olmayan üyelerimize teker teker ulaşmamız lazım”
CHP: Kayıp yok, yer değiştiren var
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yüksek seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Yakupoğlu seçmenlere şüpheli gördükleri seçmen hareketlerini şikayet etme çağrısı yaptı. Yakupoğlu Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre “Kayıp seçmen yok” dedi.
“Kaybolan seçmen yok, yer değiştiren seçmenler var. Bu yer değişiklikleri de iki sebeple oluyor. İlki, muhtarlığın cazip hale gelmesi nedeniyle seçmenlerin adreslerini köylerine taşımaları. Muhtarlık seçimleri nedeniyle korkunç bir seçmen taşıması yaşanıyor. İkinci neden ise seçmen yığma. Birçok yerde seçim sonuçlarına dönük seçmen yığılması yapıldığını görüyoruz. Şüpheli seçmen nakil işlemlerini polis veya jandarma araştıracak.”
"Taşıma oy" ve "Hayali seçmen" iddiaları
Bu süreç içerisinde YSK’nın askıya çıkardığı listelere yönelik olarak gerek “taşıma oy” gerekse “hayali seçmen” tanımlamaları ile bir çok iddia ortaya atıldı.
İlk iddia İstanbul Adalar’dan geldi. Belediye Başkanı Atilla Aytaç Adalar’da fazladan 899 kişinin listede olduğunu iddia etti.
“YSK verilerine göre 27 Kasım 2018 tarihinde 11 bin 862 seçmen kayıtlı iken; 4 Ocak 2019’da askıya çıkarılan sandık seçmen listelerinde seçmen sayısı 12 bin 761 olarak tespit edilmiştir. Sakarya ili Erenler ilçesinden Adıyaman Sincik nüfusuna kayıtlı çok sayıda seçmen Sultanbeyli, Sultangazi, Ümraniye, Bağcılar, Pendik başta olmak üzere birçok ilçemizden Adalar’a seçmen kaydırılmıştır.”
HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, Güneydoğu’da seçmen kaydırmaları yaşandığını ve sahte seçmen kayıtları yapıldığını öne sürdü.
“Şırnak Uludere’de 2018 seçimlerinde 5 bin 201 olan seçmen sayısı kısa sürede 7 bin 163’e çıktı. Küçücük bir ilçede nüfus yüzde 40 artmış. AKP halkın iradesine güvenmiyor. Halkın kendisine oy vermeyeceğini biliyor”
HDP Sözcüsü Saruhan Oluç da Şırnak, Siirt ve Şanlıurfa’da seçmen kaydırması yapıldığı yönünde raporlar bulunduğunu söyledi ve buralara HDP ile AK Parti seçmeni arasındaki fark kadar seçmen getirildiğini iddia etti.