Baerbock: İki devletli çözümü reddeden İsrailli bakanlar ülkelerinin güvenliğini tehdit ediyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock / Fotoğraf: Reuters

Almanya Dışişleri Bakanı Annalina Baerbock, İsrail hükümetine alışılmadık sözlerle iki devletli çözüm müzakerelerine kapıyı kapatmaması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'deki kriz görüşmeleri için yola çıkmadan önce dün yaptığı açıklamada, “İsrail hükümetinin iki devletli çözümü söz ve eylemleriyle sorgulayan üyelerinin İsrail'in uzun vadeli güvenliğini tehdit ettiğini” söyledi.

Baerbock, “İki devletli bir çözümün müzakere edilmesi kalıcı barış için tek seçenektir. Terörizmle ancak bu şekilde kalıcı olarak mücadele edilebilir” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu iki devletli çözümü reddediyor ve 18 Temmuz'da İsrail parlamentosu (Knesset) Ürdün Nehri'nin batısında bir Filistin devletinin kurulmasını reddeden karar lehinde oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan ve Ürdün'de bugün temaslarda bulunacak olan Bakan, cuma günü İsrail'e geçerek İsrailli mevkidaşı Yisrael Katz ve Savunma Bakanı Yoav Galant'ın da aralarında bulunduğu İsrailli yetkililerle görüşmelerde bulunacak. Ayrıca Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa ile de bir araya gelecek.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre Alman Dışişleri Bakanı Berbock'un 7 Ekim'deki Hamas saldırısından sonra İsrail'e yaptığı dokuzuncu ziyaret olacak.

Batı Şeria'da şiddetin tırmanabileceği uyarısında bulunan Berbock, “evlerinin önünde yıkımı izlemek zorunda kalan yeni bir nesil radikalleşirse hiçbir şey kazanamazlar. Filistinlilerin güvenli ve onurlu bir yaşam sürmeye hakları vardır” ifadelerini kullandı.

İsrail birkaç gün önce 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'nın kuzeyinde bir askeri operasyon başlattı ve Gazze'ye yönelik İsrail savaşının başlamasından bu yana Batı Şeria'daki durum önemli ölçüde kötüleşti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU