Eski Rusya Devlet Başkanı Medvedev'den Kiev'e nükleer saldırı tehdidi

Kiev, Rusya'nın derinliklerindeki askeri hedefleri vurma kabiliyetini, Moskova'nın Ukrayna genelindeki bombardımanlarına karşı savunma için olmazsa olmaz görüyor

Cumartesi günü Ukrayna ve Rusya arasında takas edilen esirlerin sevinci (AFP)

Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ukrayna'nın müttefiklerinin Rusya'nın derinliklerine uzun menzilli füzeler atmalarına yeşil ışık yakması halinde Kremlin'in Kiev'i "dev bir erimiş noktaya" dönüştürebileceği uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna, Rusya'daki askeri mevzileri hedef almak adına, Batı'nın tedarik ettiği uzun menzilli füzeleri kullanmak için Batı'dan izin istiyor ve bunun savaş çabaları için hayati öneme sahip olduğunu söylüyor. 

Ancak Vladimir Putin, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Kiev'e Rusya topraklarına Storm Shadow füzeleri atma izni vermesi halinde bunun NATO'nun Moskova'yla "savaşa girmesi" anlamına geleceği uyarısını yapmıştı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev de cumartesi günü Kremlin adına küfürlü bir mesaj yayımlayarak bir başka tehditte bulundu.

Batı'nın Moskova'nın karara misilleme yapma ihtimalini hafife aldığını iddia eden Medvedev, mesajlaşma uygulaması Telegram'da şunları yazdı:

Kendini beğenmiş Anglo-Sakson p**ler bir şeyi kabul etmek istemiyor: Her sabrın bir sonu vardır.

Ve sonra işte bu. Rus kentlerinin anasının yerinde erimiş dev bir gri nokta. Vay canına! Bu imkansız ama oldu...

Moskova'nın Kiev'e desteğin artması halinde Batı'ya ve Ukrayna'ya karşı gerilimi tırmandıracağı yönünde sansasyonel tehditler savurduğu biliniyor. Medvedev'in tehditleri hep en agresif olanlar arasındaydı ve Putin'in yorumlarından ziyade Rus devlet medyası sunucularının abartılı açıklamalarına daha yakındı.

Eski Rusya Devlet Başkanı, Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanı David Lammy'nin önceki günlerde Kiev'e yaptığı ziyaretin ardından X'teki (Twitter) son paylaşımını yapmış ve Rusya'nın Britanya'yı "batırmak" için hipersonik füzeler kullanabileceğini öne sürmüştü.

Ancak bu gelişme, ABD'nin Kremlin'in bu son kırmızı çizgisini geçip geçmemekte kararsız olduğu bir dönemde geldi. Her ne kadar BK'nin kısıtlamanın kaldırılmasını desteklediğine inanılsa da sistemlerin çalışması için ABD teknolojisine ihtiyaç duyulduğundan nihai söz Washington'ın.

ABD ve Britanya liderleri arasında bir gün önce yapılan toplantıda uzun menzilli silahların kullanımına ilişkin politikalarda gözle görülür bir değişikliğe gidilmemesinin ardından Ukrayna, cumartesi günü Batı'ya yeniden izin verme çağrısında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Andriy Yermak şunları söyledi:

Rus terörü Rusya Federasyonu içindeki silah depolarında, havalimanlarında ve askeri üslerde başlıyor. Rusya'nın derinliklerine saldırma izni çözümü hızlandıracaktır.

Öte yandan Rusya ve Ukrayna cumartesi günü üst üste ikinci gün yüzlerce savaş esirini takasladı ve her iki taraf da 103 kişiyi serbest bıraktı.

Rusya Savunma Bakanlığı, takas edilen Rus askerlerinin Ukrayna'nın geçen ayki sınır ötesi saldırısının ardından Rusya'nın Kursk bölgesinde esir alındığını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Ukrayna arasında 206 esirin takas edilmesine aracılık ettiğini ve bunun 8. aracılıkları olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, X'te yayımladığı mesajda takası denetleyen yetkilileri takdir ederek şunları söyledi:

İnsanlarımız evlerine döndü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU