Washington Post'tan Baykar iddiası: "İç savaşın pençesindeki Sudan'a silah sattılar"

"Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği'nden yalanlama geldi"

15 Nisan 2023’te yeniden başlayan iç savaş nedeniyle 2 milyona yakın kişi Sudan'ı terk etti (Reuters)

Amerikan gazetesi Washington Post (WP), Türk savunma şirketi Baykar’ın iç savaşla boğuşan Sudan’a silah satışı yaptığını iddia ediyor.  

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Baykar’ın Sudan ordusuna en az 120 milyon dolarlık silah sattığı ileri sürülüyor. Sudan yönetiminin bunun karşılığında Türk firmalarına ülkedeki bakır, altın ve gümüş madenlerine erişim hakkı vermeyi değerlendirdiği savunuluyor.

"Kayıtlara göre bir Türk silah şirketi, Sudan'ın vahşi iç savaşının körüklenmesine katkıda bulundu" başlıklı haberdeki iddialar, Baykar’a ait iç yazışmaların yanı sıra telefon görüşmelerine, mali kayıtlara ve çeşitli belgelere dayandırılıyor. Gazete, bunların kim tarafından iletildiğine dair bilgi paylaşmıyor.

Haberde, Baykar’ın geçen yıl Sudan ordusuna 8 adet TB2 insansız hava aracı (İHA), üç İHA yer kontrol istasyonu ve 600 savaş başlığı sattığı iddia ediliyor. Firmanın ayrıca mühimmat teslimatı ve “ülke içi teknik” destek için 48 personelin görevlendirileceğini söylediği de belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mühimmat teslimatının Ağustos 2024’te başladığı ve Eylül 2024’te sonlandırıldığı öne sürülüyor.

Sudan ordusunun tedarikten sorumlu kurumu Savunma Sanayi Sistemi’yle (DIS) Baykar arasındaki sözleşmeninse 16 Kasım 2023’te imzalandığı savunuluyor. ABD Hazine Bakanlığı’nın bu tarihten 5 ay önce DIS’yi yaptırım listesine aldığına dikkat çekiliyor. DIS adına sözleşmeyi imzalayan kişinin, kurumun genel yöneticisi Mirgani İdris Süleyman olduğu savunuluyor. Süleyman’ın da ABD’nin yaptırım listesinde olduğuna işaret ediliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) ekimde oybirliğiyle Sudan’a yönelik silah ambargosunu uzatma kararı aldığı da hatırlatılıyor.

Ayrıca Sudan hükümetinin, Ebu Amama limanının inşası ve yönetimi için Türk firmalarla anlaşma yapmayı planladığı iddia ediliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) sözkonusu limana dair 6 milyar dolarlık anlaşması, Sudan ordusuyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) destek sağladığı gerekçesiyle geçen yıl kasımda iptal edilmişti.

Diğer yandan haberde, Türk savunma şirketi Arca’yla HDK arasında silah satışı için görüşmeler yapıldığı da öne sürülüyor. Ancak satışın gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin bilinmediği yazılıyor. Arca yöneticisi Özgür Rodoplu, iddiaları yalanlayarak HDK’yle iş yapmadıklarını söylüyor. WP, Pentagon’un da Arca’dan geçen yıl 116 bin adet mermi satın aldığını hatırlatıyor.

Haberde Baykar, Sudan ordusu veya hükümetinin yorum taleplerine yanıt vermediği belirtiliyor.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği’nden kimliğinin paylaşılmaması şartıyla konuşan bir yetkiliyse iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylüyor:

Sudan’a dış müdahalenin sonuçlarına şahit olan Türkiye, çatışmanın başından bu yana taraflara herhangi bir askeri destek sağlamaktan kaçınmıştır.

En az 20 bin kişinin öldüğü, 12 milyondan fazla kişinin evinden olduğu iç savaş, ülkeyi sivil yönetime döndürme ve HDK'yi ordu bünyesine dahil etme süreci nedeniyle iki generalin anlaşmazlığa düşmesiyle başladı.

Darfur'da siyahlar bir kere daha soykırıma varan şiddet olaylarının hedefi olurken başkent Hartum dahi iç savaş sahasına dönüştü. 

Öte yandan Baykar, İtalya merkezli çokuluslu havacılık ve savunma şirketi Leonardo’yla da bu hafta ortaklık anlaşması imzaladı. Bayraktar, anlaşmayla “geleceğin havacılık muharebesini geliştirmenin ve ortak bir savunma ekosistemi oluşturmanın” önünün açıldığını belirtti.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU