Le Monde: Fransa, III. Dünya Savaşı'ndan korkuyor

Nükleer silahlarını ateşleyebileceğini vurgulayan Rusya'nın açıklamaları, Batı'da endişe yarattı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Washington, Londra ve diğer yerlerdeki düşmanlar, başlattıkları oyunun tehlike seviyesini hafife alıyorlar" diyor (AP)

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde cumartesi günü diplomatik kaynaklarına dayandırdığı bir haber yayımladı.

İki buçuk yılını dolduran Rusya-Ukrayna savaşının kontrolden çıkmasına dair endişelerin Paris'i sardığı ve Fransa hükümetinin III. Dünya Savaşı'nın çıkmasından korktuğu bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son günlerde Batı'yla Moskova arasındaki en önemli gerginlik, Ukrayna'nın aldığı silahları Rusya topraklarında kullanmak istemesinden kaynaklanıyor. 

ABD ve pek çok müttefiki bu konuda Kiev'e izin vermeyi değerlendirirken Moskova, nükleer silah kullanma tehdidi savuruyor. 

Örneğin cumartesi açıklama yapan eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya'nın derinliklerine uzun menzilli füzeler atması için Ukrayna'ya yeşil ışık yakılması halinde Kremlin'in Kiev'i "dev bir erimiş noktaya" dönüştürebileceği uyarısında bulundu.

Fransa ise konu hakkındaki "resmi pozisyonunu" henüz belli etmedi. 

Le Monde'a isim ve görevlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan diplomatlardan biri şu ifadeleri kullandı:

III. Dünya Savaşı'ndan kaçınmak için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Rusların askeri operasyonlarının çapını büyütebileceği tezini basitçe bir kenara atamayız.

Rus lider Vladimir Putin, Batı'nın Kiev'e yönelik sınırlamalarından vazgeçmesi halinde "uygun kararlar" alacaklarını perşembe günü söylemiş, Ukrayna'nın uzun menzilli silahlarla ülkesinin topraklarına saldırmasının, NATO'nun Rusya'yla savaşa girmesi anlamına geleceğini öne sürmüştü.

Putin, bu silahların sadece Batı'nın istihbaratı ve hedefleme sistemleriyle kullanılabileceğini bildirmişti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın sona ermesi için kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini iddia ederken Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga da Rusya'nın bu tarz tehditlerle kendilerine yönelik desteği azaltmaya çalıştığını savunuyor. 

ABD Başkanı Joe Biden'la Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında Beyaz Saray'da cuma yapılan görüşme öncesinde söz konusu uzun menzilli füzelerin kullanımına ilişkin durumun yeniden değerlendirileceğine dair haberler yayımlanmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, "Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik uzun menzilli saldırı kapasitesine yönelik yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik yok" demişti.

Diğer yandan Putin'in "ABD'yle Rusya arasındaki olası bir doğrudan çatışma ihtimaline" ilişkin sözlerine tepkisi sorulan ABD Başkanı Joe Biden, "Vladimir Putin hakkında fazla düşünmüyorum. Şurası açık ki bu savaştan Putin galip çıkmayacak, Ukrayna galip çıkacak" cevabını dün verdi.

Cuma günü konuyla ilgili soruyu yanıtlayan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de "Nükleer silahlar konusunda artan söylemin endişe verici olduğunu düşünüyorum" dedi.

 

Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU