Hizbullah ‘topyekûn savaş’ uyarısında bulundu: Daha fazla İsrailli yerinden edilecek

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, ‘savaşı başlatmak gibi bir planları olmadığını’ söyledi

İsrail topçu mermileri Güney Lübnan'ı hedef alıyor / Fotoğraf: EPA

Hizbullah dün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, İsrail ile topyekûn bir savaşın ‘yüz binlerce’ İsraillinin daha yerinden edilmesine yol açacağını duyurdu. İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki karşılıklı bombardıman, sınırın her iki tarafında da çok sayıda sakinin yerinden edilmesine yol açtı.

Hizbullah'ın açıklaması, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzey cephesinde sükûneti sağlamaya kararlı olduğunu söylemesinin ardından geldi. Gallant, “Hizbullah ve Hamas ile İsrail'in kuzeyinde ve güneyinde yeni düzenlemelere yol açacak bir anlaşma seçeneği ve savaşa yol açacak gerilim seçeneği var” dedi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım Beyrut'ta yaptığı bir konuşmada şunları söyledi: “Bir savaş başlatma planımız yok, çünkü bunu uygulanabilir bulmuyoruz. Ancak İsrail bir savaş başlatırsa, savaşla karşı karşıya kalacağız ve kayıplar bizim için de onlar için de çok büyük olacak. Eğer bu savaşın 100 bin yerinden edilmiş insanı kuzey İsrail'e geri getireceğini düşünüyorlarsa, o zaman yüz binlerce yerinden edilmiş insanı daha kabul etmeye hazırlansınlar.”

Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Hizbullah ve İsrail, Lübnan-İsrail sınırında her gün karşılıklı bombardıman yapıyor.

O tarihten bu yana Hizbullah Güney Lübnan'dan başlattığı saldırılarda çoğunlukla İsrail askeri mevzilerini hedef aldı. İsrail de Hizbullah'ın ‘askeri yapıları’ olarak tanımladığı yapıları ve Hizbullah savaşçılarını hedef alarak karşılık verdi.

Bu çatışmalar on binlerce Lübnanlı ve İsrailliyi yerinden etti ve Gazze Şeridi'nde 12 aydır devam eden savaşın genişleyeceğine dair korkuları arttırdı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre çatışmaların başlamasından bu yana Lübnan'da en az 623 kişi, İsrail tarafında ise 50 kişi öldürüldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU