Haniye suikastı, Gazze savaşında ateşkes görüşmelerini nasıl etkileyecek?

"ABD ateşkes ve rehine takası müzakerelerini kurtarmaya çalışıyor"

İran'ın dini lideri Hamaney'in öncülüğünde bugün Tahran'da Haniye için cenaze namazı kılındı (AP)

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'da suikastla öldürülmesinin ardından Gazze savaşındaki ateşkes müzakereleri yeniden bilinmeze sürüklendi. 

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Washington yönetiminin Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerini yeniden canlandırmayı hedeflediğini yazıyor. 

Haberde, Haniye'nin rehine takası ve ateşkes görüşmelerinde kilit isimlerden biri olduğu hatırlatılarak, "Haniye'nin öldürülmesi Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması umutlarını azalttı" ifadelerine yer veriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan dün yapılan açıklamalarda, Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırıda öldürüldüğü duyurulmuştu. 

Haberde, İran ve Hamas'ın suikasttan İsrail'i sorumlu tuttuğu ancak Tel Aviv yönetiminin olayla ilgili açıklama yapmayı reddettiği hatırlatılıyor.

Ayrıca İsrail ordusu aynı gün Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün öldürüldüğünü de öne sürmüştü. Hizbullah, dün yaptığı açıklamada komutanın öldürüldüğünü doğrulamıştı. 

WSJ, Washington'ın Beyrut saldırısını beklediğini fakat Haniye suikastına "hazırlıksız yakalandığını" öne sürüyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünkü açıklamasında "Bu suikastla ilgili önceden bir haberimiz yoktu. Bu içinde yer almadığımız bir olay" demişti. 

Analizde ayrıca suikastın ardından İran ve desteklediği milislerin hem İsrail'e hem de Ortadoğu'daki Amerikan birliklerine karşı misilleme yapma riskinin arttığına dikkat çekiliyor. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, Haniye'ye düzenlenen suikastın ardından Washington'ın İsrail, Katar, Irak ve Suudi Arabistan'dan yetkililerle temasa geçip "ateşkes müzakerelerinin kurtarmak için görüşmeye başladığını" savunuyor. 

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka yetkiliyse saldırının ardından Blinken'ın Katar yönetiminden, bölgedeki gerginliği tırmandırmamaları için İran ve Hizbullah'a mesaj göndermesini istediğini söylüyor.
 


Donald Trump yönetiminde Ortadoğu'dan Sorumlu Savunma Bakanı Yardımcısı olarak görev yapan Mick Mulroy, bölgedeki gerginliğin azaltılması için gerekli adımlar atılmazsa İran ve Hizbullah'ın misilleme yapacağını savunarak şu ifadeleri kullanıyor: 

Bölgede son 10 aydır topyekun savaşa bu kadar yaklaşılmamıştı.

Diğer yandan Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu, Haniye suikastının "İran'ın stratejik çıkarlarını doğrudan etkilemediğini" öne sürerek, çatışmaların topyekun savaşa dönüşmeyeceğini iddia ediyor. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin analizindeyse "Haniye'nin öldürülmesinin hemen ardından ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesinin son derece zor olduğu" belirtiliyor. 

Analizde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan suikastla ilgili yapılan şu açıklamaya da yer veriliyor: 

Netanyahu hükümetinin amacının barış olmadığı bir kez daha açığa çıkmıştır.

BBC, bu açıklamanın bölgedeki birçok kişinin tepkisinin özeti niteliğinde olduğunu yazıyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU