Biden, Demokratlar için ayak bağıydı ama Kamala Harris daha da kötü olabilir mi?

Biden'ın başkan yardımcısı hakkındaki çekinceler yoğun ve sadece Cumhuriyetçiler arasında değil.

"Joe Biden istifa mektubunda yardımcısı Kamala Harris'i övdü ama bir cümlenin eksikliği dikkat çekiciydi: Halefi olması için ona destek sunmamıştı. Hem de hiç" (AP)

Eğer bu bir çelişki değilse, Joe Biden'ın çekildiği haberi aynı anda hem şoke edici hem de hiç şaşırtıcı değil. Amerika bu konuda uzmanlaşmış gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kasımdaki başkanlık seçimi yarışından çekildiğini açıklayan mektubunu okuduğumuzda (para akışının kesilmesi, anket puanlarının çakılması ve sağlığıyla ilgili soruların artması nedeniyle vermek zorunda kaldığı bir karar), beklediğimiz gibi olduğunu gördük: Başarılarının uzun bir listesi, Amerikan halkı ve çevresindekilerin desteği olmadan bunu yapamayacağı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e övgüler vardı ama bir cümlenin yokluğu dikkat çekiciydi. Kontrol etmek için mektubu iki kez okudum. Halefi olması için ona destek sunmamıştı. Hem de hiç.

Bu en çarpıcı noktaya ne kadar odaklanılacağı ve mektubun yayımlanmadan önce kaç taslak hazırlandığı düşünüldüğünde, bu dikkat çekiciydi. Sorun da burada.

Kamala Harris hakkındaki çekinceler yoğun ve sadece Cumhuriyetçiler arasında değil. Çok kısa süre önce üst düzey bir ABD diplomatıyla birlikteydim ve Kamala Harris'in başkan yardımcılığı görevinde ne kadar iyi olduğunu sordum. Aldığım yanıt çok açıklayıcıydı: "Ah, biraz daha iyi gidiyor, bilirsin". Gönülsüzce övmek ne demek bilir misiniz...

Biden ilk mektubunun hemen ardından Kamala'nın kendisinin yerine geçmesine tam destek verdiğini ve Demokrat Parti'nin adayı olmasını istediğini belirten bir açıklama yaptı. Bence pek çok önemli isim onun yolundan gidecektir.

Partinin bu sancılı dönemdeki sorunu, muhtemelen daha iyi adayların olması (özellikle de sırasıyla Kaliforniya ve Michigan valileri Gavin Newsom ve Gretchen Whitmer) ancak Biden'ın istifa etmesinden sonra bu isimlerden birinin adaylığı kazanması, muhtemelen bir kan banyosu gerektirecek ve Donald Trump da bu katliamı ayaklarını uzatıp izleyecektir.

Bu seçimde kritik bir konu olan kürtaj hakları meselesinde enerjik bir kampanya yürütmesi ve kadınların üreme haklarının oy pusulasında yer aldığı her yerde seçmenlerin kadınların seçme hakkını desteklemesi Kamala Harris'in lehine.

Ancak olumsuzluklar listesi uzun. Biden'ın ona çözmesi için verdiği konulardan biri de göçmenlik ve Güney sınırı meselesiydi. Bu tam bir felaket oldu. Sınır hâlâ Trump'ın kozlarından biri. Harris, bu konuya girerek yüksek topuklu ayakkabılarına çamur bulaştırmak istemediği izlenimini verdi.

Bir de kadın düşmanlığı meselesi var. Hillary Clinton 2016'da aday olduğunda bu, yenilgisinde kesinlikle bir faktördü (berbat bir kampanya yürütmesine rağmen, diğer sorunlardan bahsetmiyorum bile).

Ancak daha acil bir soru, çok eski bir sorudur: Neyi ne zaman biliyordu? Joe Biden'ın kenara çekilmesinin nedeni bilişsel gerilemesiyse, ne zamandan beri böyle? Amerikalılar onun gerçek sağlık durumu hakkında kandırıldı mı? Fiziksel olarak yeterli olmadığını bildiği halde Harris neden hâlâ ona tam destek veriyordu?

Cumhuriyetçilerin saldırı reklamları hazırlandı ve yayımlanmaya hazır. Cumartesi gecesi Donald Trump saldırı tarzının bir örneğini sergiledi. Michigan'daki izleyicilerine "O bir deli" diyordu. İzleyicilere, "Gülüşünü duydunuz mu? Bir kahkahadan çok şey anlayabilirsiniz. O bir deli" diyerek keyifle seslendi.

Harris'in liberal Kaliforniyalı sicilinin gerçekle hiçbir ilişkisi olmayacaktır ama hey, bu ABD siyaseti. Gerçeklerin iyi bir hikayenin önüne geçmesine izin vermeyin. Bu çirkin olur.

Kötü haber de bu. Başkan yardımcısı adaylığına kimi seçeceğine dair bir fırsat var, tabii adaylığı garantilerse. İdeal olarak bir başkan yardımcısı adayından istediğiniz şey, sizin ulaşamadığınız bir demografiye ulaşan birisidir, oy pusulasının dengeleyicisidir.

Kuzeydoğulu, liberal, elit, zengin bir Katolik olan J.F.K.'nin, hiçbir ortak noktası bulunmayan Güneyli Teksaslı bir taşralı olan Lyndon B. Johnson'ı seçişini düşünün.

Donald Trump bu sefer bunu yapmadı. 2016'da eski Indiana valisi Mike Pence'i seçtiğinde bu akıllıcaydı. Karşısında inancı siyasetin üstünde tutan, Amerika'daki Evanjeliklere Trump'a oy atmanın güvenli olduğu güvencesini veren, Tanrı'dan korkan bir Evanjelik vardı.

Ancak 2024'te Trump, ekonomik popülizm, izolasyonizm, sınır ve kürtaj karşıtı politikalar konusunda muhtemelen Trump'ın kendisinden daha "ortalıkta" olan J.D. Vance şeklindeki kendi MAGA gençliğini seçti.

Başka bir deyişle, ABD siyasetinin merkezi boş duruyor. Doğru başkan yardımcısı adayı seçimini yapar, kampanyaya biraz enerji katar, Trump'ın havasını alır ve asla bilemezsiniz. Çünkü o zaman birdenbire odak noktası yaşa kayacak ve Trump yarıştaki yaşlı adam olacak. Hatta ABD tarihinde başkan olan en yaşlı kişi.

5 Kasım'a daha çok var.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU