Biden-Trump tartışmasında Gazze, Ukrayna ve ekonomi sorunları ön plana çıktı

ABD başkan adayları el sıkışmadı ve karşılıklı saldırı ve suçlamalarda bulundu

ABD Başkanı Joe Biden ve yaklaşan başkanlık seçimlerindeki rakibi Donald Trump ilk tartışma sırasında / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Joe Biden ile yaklaşan başkanlık seçimlerindeki rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ilk münazara, ABD'nin Atlanta kentinde yapıldı.

Gazze savaşı, Ukrayna ve ABD'deki ekonomik sıkıntılar adayların sorulara verdikleri cevaplara hâkim olurken, münazarada rakipler arasında sert suçlamalar da yaşandı.

Seçimi etkilemesi muhtemel eyaletlerden biri olan Georgia'nın Atlanta kentinde yaşanan münazarada iki aday el sıkışmadan kürsülerinin arkasında durdular.

Biden ve Trump arasındaki yüzleşme, 2020'den bu yana iki başkan arasında canlı yayında gerçekleşen ilk karşılaşma oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her iki adaya da sorular soruldu ve her birine, her soruyu yanıtlaması veya rakibine yanıt vermesi için yalnızca iki dakika süre verildi.

Sorular enflasyon, ekonominin durumu ve ABD'de kürtaj haklarını ele alırken, Ukrayna savaşı ve Gazze savaşı uluslararası konular listesinin başında yer aldı.

Diyalog, iki taraf arasında karşılıklı saldırılara sahne oldu; Trump, Biden'ı enflasyon yoluyla Amerikalıları "öldürmekle" suçlarken, ABD Başkanı da rakibini göç konusunda "abartmak" ve "yalan söylemekle" itham etti.

Trump, ABD'nin bir "lideri" olsaydı Ukrayna'daki savaşın asla yaşanmayacağını söyledi ve Cumhuriyetçi aday, Biden liderliğindeki ABD'yi Moskova'ya karşı savaşında Kiev'i desteklemek için milyarlarca dolar harcamakla sert bir şekilde eleştirdi.

Biden, Trump'ın suçlamalarına yanıt vererek, ülkesinin yaptıklarının Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kontrol etmesini ve Avrupa üzerindeki nüfuzunu genişletmesini engellediğini vurguladı.

Biden ayrıca rakibini "hüküm giymiş bir suçlu" olarak tanımladı ve New York'ta yakın zamanda aldığı cezaya atıfta bulunarak "hüküm giymiş tek kişinin şu anda kürsüde gördüğüm adam" olduğunu belirtti.

Trump, Biden'ı İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada "bir Filistinli gibi" davranmakla suçladı ve ekledi:

 O bir Filistinli gibi oldu ama onu sevmiyorlar, çünkü o çok kötü bir Filistinli. O (bir Filistinli) zayıf.

Trump, kasım ayında yapılan ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu koşulsuz olarak tanıma taahhüdünde bulunmayı reddetti.

Trump, Demokrat rakibi Joe Biden ile karşı karşıya geleceği seçimin sonucunu tanıyıp tanımayacağı sorusuna "Eğer adil ve hakkaniyetli bir seçim olursa, kesinlikle" yanıtını vererek geçiştirdi.

Destekçilerine 2020 seçimlerinin kendisinden çalındığını söylemekte ısrar eden Trump, başkanlık seçimlerine dört ay kala siyasi şiddetin "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Cumhuriyetçi aday, "herhangi bir biçimde" siyasi şiddetin kabul edilemez olduğunu söyleyip söyleyemeyeceği sorusuna şu yanıtı verdi:

Bunu söylememeliyim ama elbette buna inanıyorum, kesinlikle kabul edilemez.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU