Biden'a karşı bir darbe olur mu?

Seçim dizisi ABD'de kendi içinde bölünmüş siyasi durumu yansıtıyor ve Biden ile Trump'ın varlığı şüphesiz ülkeyi daha da bölünmüş hale getirdi

ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: AFP

ABD seçimlerine 127 gece kaldı ve bu süre, barındırdığı tüm sürprizlerle birlikte uzun olacak gibi görünüyor.

Bu haftaki münazara gecesi, Joe Biden'ın şansını bitirmesi dışında pek de sürpriz değildi.

Eğer Demokrat Parti içinde ondan kurtulmak için bir darbe düzenlenmezse, Donald Trump bu yılın sonunda yapılacak seçimlerde onun hakkından gelecek.

Beyaz Saray yarışında şu ana kadar binin üzerinde kişi aday oldu, bunların en önemlileri Biden ve Trump.

Amerikan seçim sisteminde her vatandaşın seçimlerde yarışmayı ve dünyanın en güçlü ülkesinin başkanı olmayı hayal edebileceği söyleniyor.

Teorik olarak bu ifade doğru. Her birey başkanlık için başvuruda bulunabilir ve adını kaydettirebilir.

Ama gerçekte Cumhuriyetçi veya Demokrat partilerin iki adayı dışında birinin kazanması, Arapların imkansız olduğunu söylediği üç şeyin dördüncüsüdür.

Bunlar "dev, anka kuşu ve vefalı dosttur."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazanmak için oy toplamak yeterli değil ve ilk bakışta göründüğü gibi sayısal olarak en çok oy alan kazanmaz, aksine her eyaletten seçilmiş en fazla sayıda temsilcinin oyunun da alınması gerekir.

ABD'yi sistemin dışından birinin yönetmesinin imkansızlığının kanıtı, geçen yüzyılda ve bu yüzyılda, sayılarının çok olmasına rağmen Demokrat veya Cumhuriyetçi adayların dışında hiçbir adayın kazanamamasıdır!

Bugün Demokratların başı dertte çünkü atları olan Biden kaybediyor gibi görünüyor.

Peki parti bilhassa Biden çekilmeyi kabul etmeyi reddettiği için bu gidişatı değiştirip düzeltebilir mi?

Partinin kuralları, adaya karşı bir darbe fikrini neredeyse imkansız hale getirdiği gibi, aynı zamanda partiden ayrılmaları ve komploları da önleyecek şekilde tasarlanmış.

Ama bu tamamen imkansız değil. Biden, partinin ABD genelindeki temsilcilerinin neredeyse tamamının oyunu aldı ve  temsilciler, Ağustos ayında yapılacak bir sonraki parti kongresinde de ona oy vermeye kararlılar.

Biden'ın adaylıktan çekilmeyi kabul etmeyi reddetmesi halinde partinin ikinci kongresinde alternatif bir aday ismin sunulması, muhtemelen uzun, karmaşık ve Biden devrilene kadar partinin kulislerinde bir çekişmeye neden olacak bir süreç.

Parti liderlerinin daha önce gözünü diktiği ve 2028 seçimlerine hazırlamayı düşündüğü üç aday var ve bunların hepsi de Trump'tan neredeyse 15 yaş daha genç.

Tartışma Biden'ı bitirdi mi?  Time dergisi, parti liderlerinin Biden’ın nakavt olduğuna ikna olduklarını, ancak Biden'a sadık olanların hızla durumu düzeltmeye giriştiklerini söylüyor.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, münazaranın ardından mesajlarını yoğunlaştırarak parti aktivistlerinin Biden'ı ve belki de kendisini de uzaklaştırmaya yönelik herhangi bir darbesini engellemeye çalıştı.

Ekibi gazetecilere her şeyin yolunda olduğunu, münazara gecesinin geriye kalan yüzlerce geceden sadece bir gece olduğunu ve Biden'ın 4 yıl daha görevde kalacağını iddia etti.

Bunu taraftarlarına göstermek ve kendisinin iyi olduğunu teyit etmek için, tartışmanın hemen ardından Biden'ı Hyatt Regency Oteli'ne göndererek 45 dakika süre boyunca orada bulunanların onunla selfie çektirmelerine izin verdiler.

Gece yarısı havaalanına giderken de onu Waffle House restoranına götürdüler.

Aynı gece, münazaradaki yenilgisine rağmen programına uymasını sağladılar ve onu sabah seçim kampanyasını yürütmesi için Raleigh, Kuzey Carolina'ya götürdüler. Başkanlık uçağı gece saat ikide havaalanına indi.

Ancak durum o kadar kötü ki Barack Obama müttefiklerine geri adım atıp Biden'dan kurtulmalarını fısıldadı ve onlara "Münazara kötüydü, ben bu konuda uzmanım" dedi.

Parti liderinden kurtulmak zor bir süreç ve Demokrat liderlerin planladığı bir darbe planı gerektirebilir.
 


Burada soru şu;

Neden zayıf Biden'ı dev Trump'a karşı bir münazaraya soktular?

Münazarayı engellemenin bir yolu yok muydu?

Eğer münazara gerekli idiyse, daha sonra Raleigh şehrinde olduğunun aksine neden bu kadar zayıf görünüyordu?!.

Elbette kampın içinde bir çatışma var. Bu durumda münazara Biden’ı ifşa etmek, ondan ve çıkar sahibi müttefiklerinden kurtulmak için bir "komplo" muydu?

Her halükarda Biden'ın aday olarak kalmasının tek kazananı Trump.

Time dergisi, Biden'ı münazaraya hazırlamak için mümkün olan her şeyin yapıldığını ancak gücünün ona yardımcı olamadığını söylüyor.

Kendisini münazaraya hazırlamak için tam altı gün boyunca başkanlığın tatil ve inziva evi olan Maryland dağlarındaki Camp David'e naklettiler.

Hangarda ve sinema salonunda iki gün boyunca tartışmanın tam provasını yaptırdılar. Ancak buna rağmen hafızasını kaybettiği ve çok bitkin olduğu belliydi.

Seçim dizisi ABD'de kendi içinde bölünmüş siyasi durumu yansıtıyor ve Biden ile Trump'ın varlığı şüphesiz ülkeyi daha da bölünmüş hale getirdi.

Cumhuriyetçi Parti bile Trump'tan memnun değil, ondan korkuyor, ona ihtiyaç duyuyor ve onu desteklemek zorunda.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Bu makale Independent Türkçe için Londra merkezli Şarku'l Avsat gazetesinden çevrilmiştir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU