Ben bir komedyenim, işte erkekliğimi bu şekilde arındırdım

Komedyen Robin Morgan sırf ağırlık kaldırıp vücudunuza dikkat ettiğiniz için otomatikman toksik bir erkek olmadığınızı yazıyor. Joe Wicks ve Bukayo Saka'ya bakmanız yeterli...

Herkes gibi erkekler de arada bir tavsiye ve rehberliğe ihtiyaç duyar (Robin Morgan)

Geçen gün spor salonundaydım. Bunu size spor salonuna gittiğimi söylemek için mi yazıyorum? Olabilir. Bunu muhasebecimi spor salonunun artık vergiden düşülebilir olduğuna ikna etmeye çalışmak için mi yazıyorum? Kesinlikle. 

Dediğim gibi, (gittiğim) spor salonundaydım ve etrafıma baktığımda; erkek, kadın, genç, yaşlı; toplumun çeşitli kesimlerinden kişileri gördüm. Ağırlık alanı eskiden gözümü çok korkuturdu. Ancak toplumu tamamen yansıtan bir topluluğu eskiden maço bir alan sayılan bu yerde görmek, geleneksel maskülenliğe dair fikirlerin dış dünya tarafından paylaşılmadığını fark etmemi sağladı.

Maskülenliğin (gerçek, maço davranışlar) olumsuz bir özellik olduğunu düşünürdüm. Sıska bir yeniyetmeyken kendimi alfa olmamakla tanımladım:

Hayır, ben spor heveslilerinden biri değilim. Ben iyi bir adamım. Ben The OC'den Seth Cohen, lanet olsun!

Sonuç olarak, ağırlık kaldırma fikrinden nefret ettim. Ne kadar yanılmışım. Nasıl da rüya gibi bir şey ama! Bir yılı aşkın bir süredir kuvvet antrenmanı yapıyorum ve gerçekten hayatımı değiştirdi.

İçkiyi bıraktım, dengeli besleniyorum, bağırsak sağlığıyla ilgili podcast'ler dinliyorum Tanrı aşkına! Yüksek performanslı yaşam tarzımı yaşıyor muyum? Artık benimle gurur duyuyor musunuz Jake Humphreyler?! (Jake Humphrey, Türkçe'ye Yüksek Performans diye çevrilen High Performance adlı podcast'in sunucusu -çn.)

Erkeklere yönelik tavsiyeler internetin her yerinde. Ve eğer bulmak istiyorsanız algoritma size yardımcı olacaktır. Algoritma sizi kendinizden daha iyi tanır. "Neden bana bunu gösteriyorlar?" diye düşündüğünüz anda nedenini anlarsınız. Bilirsiniz işte... 

Ve herkes gibi erkekler de arada bir tavsiye ve rehberliğe ihtiyaç duyar. Bazı erkekler bunu isteyebileceklerini düşünmüyor ama eğer Bay Tikkies onlara videolar gösteriyorsa neden bir göz atmasınlar?

Çoğu zaman, günümüzde her konuda, en yüksek sesler en çok dikkati çeker. Andrew "McTateFace" Tate. Russell "CadıAvı" Brand. Jordan "O Kadar Çok Sığır Eti Yedim Ki Neredeyse Ölüyordum" Peterson. Pardon, Doktor Jordan "O Kadar Çok Sığır Eti Yedim Ki Neredeyse Ölüyordum" Peterson'ın adına biraz saygı gösterelim.

Ama neden madalyonun diğer tarafına bakmıyorsunuz? Farklı bir maskülenite biçimini destekleyen birçok ses var. Bunu söylemeye cüret ediyorum: detoksik bir maskülenite. Kastan daha uzak bir maskülenite.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maskülenite elbette bir spektrumdur ve hepimiz bu yelpazenin bir yerine uyarız. Yelpazenin David Bowie'den David Bowie'ye kadar uzandığını düşünmek hoşuma gidiyor.

Toksik maskülenite ifadesi tartışmalarda sıklıkla yanlış kullanılır. Buradaki mesele "toksik" sıfatı.

Mesele maskülenlik değil. Maskülenite harika! Biri senden yardım isteyince kavanoz mu açıyorsun? Bu, canlı olduğunu o kadar hissettiriyor ki! Diğer olumlu erkeksi şeyler arasında, önkolunu ortaya çıkarmak için bir gömleğin kolunu sıyırma da var. Bu konuda benden alıntı yapabilirsiniz.

Peki toksik tarafı ne? Kaç kişiyle yattığı üzerinden diğerlerini utandırmak mı? Bunu duyunca karşıdakinin alfa erkek olduğunu pek de düşünmezsiniz. Çok daha fazla düşünülen şey, karşındaki kişinin dedikoducu küçük bir ka***k olduğudur dostum. Tam bir Samantha'sın!

Ama neden bu sesler için daha fazla nefes ve zaman harcayalım, neden olumlu olanları yükseltmeyelim?

Sadece GOAT'la ("Tüm zamanların en iyisi" anlamına gelen bu kısaltma, aynı zamanda keçi kelimesiyle sesteş -çn.) değil, onlara bakan bir adamla da başlayalım: Sör David Attenborough. İyi bir adamın ölçütü.

2019'da yapılan bir araştırma, diğerleri onların eşcinsel olduğunu düşüneceği için bazı erkeklerin geri dönüşüm yapmadığını ortaya koymuştu. Afedersiniz, ne? Bu çılgınlık. Özellikle de değerli favorimiz Sör David Attenborough gibi erkeklerin başını çektiği çevre hareketini düşündüğünüzde. Yıllardır ortalıkta, bahse girerim yattığı kişi sayısı devasadır.

Başka? Elbette Danny Dyer! Az önce Channel 4'da How To Be A Man (Nasıl Erkek Olunur) adlı bir belgeseli sundu (Aynı zamanda taht sırasında ama bunu ona karşı kullanmayın). Biraz büyüdüğü zaman eli artık kendi babası tarafından tutulmayınca neler hissettiğini ve bunun onu nasıl "öldürdüğünü" güzelce anlattı. Bunu çocuklarıyla ilişkisine aktarmadı. Bu büyümedir.

Büyümeden bahsetmişken, Joe Wicks hakkında konuşalım. Tecrit temelli Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşattığımız için üzgünüz, ancak Vücut Koçu, genç erkeklere 25 yaşından önce bir Lamborghini satın almaları gerektiğini söylemek için fiziksel gücünü kullanmayan süper fit, maskülen bir adama örnek. Bunun yerine size kahvaltıdan önce 25 mekik çekmenizi söylüyor. Hangisinin daha kolay olduğunu biliyorum.

Son olarak, Bukayo Saka. Bu adamın büyük bir keyif olduğunu nasıl düşünmeyebilirsiniz ki? Saka'nın son birkaç yılda gösterdiği karakterin gücü, en hafif tabirle, ilham verici. 2022 tarihli "Ya Hep Ya Hiç: Arsenal" (All or Nothing: Arsenal) belgeselinde hoş bir an var: Saka'nın 2021'de uğradığı ırkçı tacizden sonra, genç bir hayranı daha iyi hissetmesi için ona mektupla cep harçlığını gönderiyor. Bu çok güzel bir an ve Bukayo için bir güç. Oğlumun çoğu gece okuduğu, Saka hakkındaki bir kitap, onun okula bağlılığından ve babasının rehberliğinden bahsediyor.

Bu nedenle, beyler (ve pozitif maskülenlikten biraz da olsa gerçekten hoşlanan herkes), bu rol modellerini ve diğerlerini benimseyin. Geniş çapta okuyun ve dinleyin. Ve ağırlık kaldırmaya da başlayın.

Robin Morgan: The Spark adlı gösterisiyle 12 Ağustos'ta turneye çıkıyor

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU