ABD, İsrail'in Hizbullah planına karşı çıktı: "Savaşı önleyemeyiz"

"İran riski de var"

Hizbullah'ın dün İsrail'in kuzeyine düzenlediği saldırılarda Demir Kubbe devreye girmişti (Reuters)

ABD'nin Lübnan'ın güneyinde sınırlı bir operasyonun bile Hizbullah'la topyekun savaşa yol açabileceğine dikkat çekerek İsrail'i uyardığı belirtildi. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, ABD'nin böyle bir durumda İran'ın da Hizbullah'ın yanında savaşa girmesinden endişelendiğini aktardı. 

Söz konusu uyarının, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD'li mevkidaşı Austin Lloyd ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la pazartesi günü yaptığı toplantıda iletildiği yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, görüşmede Tel Aviv'in Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah'ı İsrail sınırından uzaklaştırmak için bir plan sunduğunu belirtti. 

Plana göre İsrail, geniş kapsamlı savaşı önlemek amacıyla Hizbullah'ı sınırdan birkaç kilometre daha geriye püskürtecek sınırlı bir operasyon düzenlemeyi hedefliyor. 

Ancak yetkili, Washington'ın plana tepki göstererek bunun çok hızlı şekilde İran ve Hizbullah'ı da kapsayan topyekun bir savaşa dönüşebileceğini söylediğini belirtti.

Kaynak bunun ardından İsrail tarafına şu uyarının iletildiğini söyledi: 

İsrail sadece Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmayı amaçladığına ve Beyrut'u yok etmeyi hedeflemediğine yemin etse bile diğer taraf muhtemelen buna inanmayacaktır. Sınırlı bir operasyon için yapılan böyle bir girişimin çok hızlı şekilde her iki ülkede de geniş çaplı yıkıma yol açma ihtimali daha yüksek.

Haberde, İran ve Hizbullah'ın bombardımanlarının İsrail'in hava savunma sistemlerine aşırı yük bindirme ihtimalinin de Washington'ı endişelendirdiği aktarıldı. 

Amerikan medya kuruluşu CNN de İsrail'in savunma sistemi Demir Kubbe'nin Hizbullah'ın saldırılarına dayanamayabileceğini yazmıştı
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı'yla başlayan Gazze savaşında, Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar da son dönemde yoğunlaştı. 

Gallant, ABD'deki temaslarının ardından Hizbullah'la savaş istemediklerini ve gerginliği diplomatik yollarla çözmeyi tercih ettiklerini söylemişti. 

Öte yandan Gallant, Hizbullah'ı tehdit ederek "Lübnan'ı taş devrine döndürürüz" demişti. 

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım da "İsrail boş tehditler savuruyor. Daha fazla kayıp verecekler" ifadelerini kullanmıştı. 

İsrail ordusu 18 Haziran'da Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin operasyonel planın onaylandığını duyumuştu. 

Bunun ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 20 Haziran'daki açıklamasında topyekun savaş halinde "hiçbir kural ve sınır tanımayacaklarını" söylemiş, İsrail'e destek vermeleri durumunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) vuracaklarını da belirtmişti. 

GKRY Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, olası savaş halinde İsrail'e destek sağlamayacaklarını söylemişti.


Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU