Fransa: Parlamento seçimlerinin ilk turunda aşırı sağın tarihi zaferi

İçişleri Bakanlığı tarafından bugün (pazartesi) açıklanan resmî sonuçlara göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ve müttefikleri parlamento seçimlerinin ilk turunda oyların yüzde 33'ünü kazandı

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen, 30 Haziran 2024 seçimlerinde partisinin büyük bir farkla önde olduğunu gösteren sonuçların ardından böyle görüntülendi / Fotoğraf: AP

Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi tarihi bir başarı elde ederek Fransa'daki parlamento seçimlerinin ilk turunu kazandı. Ancak nihai sonuç, önümüzdeki hafta yapılacak ikinci tura kadar geçecek günlerdeki ittifaklara bağlı olacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından bugün (pazartesi) açıklanan resmî sonuçlara göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ve müttefikleri parlamento seçimlerinin ilk turunda oyların yüzde 33'ünü kazandı. Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sırada yer aldı. Bakanlık, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci ittifakının yüzde 20 oy aldığını bildirdi.

Seçim sonrası sandık sonuçları, Ulusal Birlik Partisi’ni oyların yaklaşık yüzde 34'ünü almış gösteriyordu.

Ulusal Birlik Partisi, anketlerin yüzde 20,5 ila 23 arasında oy aldığını gösterdiği Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte Koalisyonu da dahil olmak üzere solcu ve merkezci rakiplerinin önünde yer aldı. Kamuoyu yoklamaları, aceleyle kurulmuş bir sol koalisyon olan Yeni Halk Cephesi'nin oyların yüzde 29'unu aldığını gösterdi.

Geniş katılımlı oylamanın sonuçları, Ulusal Birlik Partisi'nin Macron'un Avrupa Birliği (AB) yanlısı koalisyonuyla birlikte hükümet kurup kuramayacağına dair bir işaret vermedi.

Seçimlerin 7 Temmuz'da yapılması planlanan ikinci turuna bir hafta var. Nihai sonuç, partilerin ikinci turda Fransa'nın 577 seçim bölgesinin her birinde güçlerini birleştirmeye istekli olup olmadıklarına bağlı olacak.

Geçmişte merkez sağ ve merkez sol partiler, Ulusal Birlik Partisi'nin ülkede iktidarı ele geçirmeye yaklaştığını gördüklerinde iş birliği yapmışlardı. Bu sefer durum böyle olmayabilir.

Cumhurbaşkanı Macron, Ulusal Birlik Partisi'nin bu ayki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Macron'un merkez sağ koalisyonunu ezmesinin ardından erken seçim çağrısında bulunarak ülkeyi şaşırttı. Uzun süredir dışlanan, AB üyeliğinin bir anlamı olmadığını düşünen ve göçmen karşıtı olan Ulusal Birlik Partisi şimdi iktidara hiç olmadığı kadar yakın.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal dün (pazar) yaptığı açıklamada, seçmenleri genel seçimlerin ikinci turunda aşırı sağa ‘tek bir oy’ bile vermemeye çağırdı.

“Aşırı sağ iktidarın kapısına dayandı” diyen Attal, Ulusal Birlik Partisi’nin mutlak çoğunluğu elde edebileceği uyarısında bulundu.

Attal, “Hedefimiz açık: Ulusal Birlik Partisi'nin ikinci turda kazanmasını engellemek. Hiçbir oy Ulusal Birlik Partisi'ne gitmemeli” ifadelerini kullandı.

Sandık başına gitme oranının yüksek olması, Fransa'da derinleşen siyasi krizin seçmenleri ne ölçüde etkilediğini gözler önüne serdi. Ipsos ve Elab tarafından Fransız televizyonu için yapılan bir anket, parlamento seçimlerinin ilk turunda nihai katılımın yüzde 67,5 ila 69,5 arasında olduğunu gösterdi.

Ipsos Araştırma Şirketi Direktörü Mathieu Gallard, seçimlerin ilk turunda Fransız seçmenlerin katılımının 1986'dan bu yana en yüksek seviyede gerçekleştiğinin tahmin edildiğini ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU