Krizin derinleştiği Küba "savaş ekonomisine" geçildiğini duyurdu

Devlet Başkanı Diaz Canel "Hepimiz Devrim'i ve sosyalizmi korumak adına buradayız" dedi

Ülkede hayat pahalılığı zaman zaman eylemlere neden oluyor (AFP)

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel ve yönetimi, adadaki krizin etkilerini azaltmak için "savaş ekonomisine" geçildiğini duyurdu.

Pazar günü toplanan Bakanlar Konseyi, vergi kaçakçılığıyla mücadele ve fiyat denetiminde vites artırılacağını açıkladı. Makroekonomide istikrarı sağlayıp ekonomiyi yeniden canlandırmak adına bütçe kesintileri ve yeni düzenlemeler yapılacağı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu adımların ne zaman atılacağı belirtilmezken ekonomik rakamlar da net bir şekilde ortaya konmadı. 

Devlet medyası, toplantıda Diaz Canel'in "Hepimiz Devrim'i ve sosyalizmi korumak adına buradayız" dediğini vurguladı.

Bakanlar Konseyi'ndeki ekonomi ve planlamadan sorumlu isim, bu tedbirler hakkında çok düşündüklerini söyledi. Mildrey Granadillo de la Torre, daha fazla döviz ve gıda üretimini hedeflediklerinin altını çizerken devletin kontrolündeki ekonomik kuruluşlara da çeki düzen getirileceğini savundu. 

Komünist Parti'nin gazetesi Granma'ysa "tek, kapsayıcı, eşit fiyat politikasının ekonominin tüm unsurlarına uygulanacağını ve hem devlet hem devlet dışının kapsanacağını" ifade etti.

X hesabında bu gelişmeyi değerlendiren Kübalı ekonomist Pedro Monreal, yönetimin ekonomiyi daha fazla kontrol altına almayı hedeflediğini söyledi. "Gerekli olmayan yatırımları erteleyip durdurma" niyetinin beyan edilmesiniyse şöyle yorumladı:

Yatırım olmadan büyüme ve gelişme olmaz. Şimdiye kadar temel yatırımlar turizme yapıldı. Bunu devam ettirecekler mi?

Küba'da benzin zammı

Benzine yüzde 500 zam yapılacağının duyurulmasından sonra Ekonomi ve Planlama Bakanı Alejandro Gil Fernández şubatta yolsuzlukla suçlanarak görevden alınmıştı (AFP)


Bütçe açığı ve tırmanan enflasyon ülkeyi zor duruma soktu. "Savaş ekonomisi" açıklamasını haberleştiren İspanya'nın El Pais gazetesi, resmi rakamlara göre 2023'teki enflasyon oranının yüzde 30 olduğunu, ülke ekonominin yüzde 2 daraldığını ve Küba pesosunun dolara karşı yüzde 50'den fazla değer kaybettiğini belirterek 1990'lı yıllardaki Özel Dönem'i de aşan bir ekonomik kriz yaşandığını bildirdi.

Londra merkezli haber ajansı Reuters da krizin sebeplerini şöyle sıraladı: Kovid-19 pandemisi, ABD'nin ağırlaşan yaptırımları ve bürokrasi, kötü yönetim ve yolsuzluğun darbe vurduğu devlet kontrolündeki iş modeli.

Ülkeden kaçarak başka ülkelere sığınan kişilerin sayısı, son iki yılda rekor kırdı. 

Küba'da küçük ve orta boy özel işletmelerin kurulmasına 2021'de izin verilmişti. 1959'daki devrimden beri düzenlenen en büyük protesto gösterilerinden sonra bu adım atılmıştı. 

ABD Hazine Bakanlığı da mayısta Küba'daki özel sektör girişimcilerinin ABD finans sistemine ve bazı internet tabanlı hizmetlere erişimine izin verecek düzenleme değişikliklerine gitmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Küba vatandaşı olan bağımsız özel sektör girişimcilerine çevrimiçi ödeme platformları dahil olmak üzere ABD'de banka hesapları açma ve uzaktan kullanma izni verildiği kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe, El Pais, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU