Türkiye'nin BRICS hamlesi Rus devletinin sitesinde irdelendi

"Bir NATO üyesi neden BRICS'e katılmak istiyor?"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin dış ticaret hacminin en yüksek olduğu iki ülkenin Çin ve Rusya olduğunu hatırlatarak BRICS üyesi ülkelerle görüşmeler ve müzakereler yapıldığını kaydetmişti (AA)

Rus devletine ait RT'de, Moskova'daki Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nin direktörü Murad Sadıkzade'nin imzasıyla bir analiz yayımlandı. 

"Bir NATO üyesi neden bir anda BRICS'e katılmak istiyor?" başlıklı makalede Türkiye'nin BRICS'e katılmasının fayda ve zararları irdelendi. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın geçen ay hem Rusya'ya giderek BRICS+ toplantısına katıldığı hem de Çin'i ziyaret ettiği hatırlatıldı. 

Türkiye'nin daha önce de birliğe katılım niyetini bildirdiği ve Rusya lideri Vladimir Putin'in 2022'ye kadar bunun gerçekleşebileceğini söylediği anımsatıldı. 

Murad Sadıkzade, BRICS'in ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'nın aralarında yer aldığı dünyanın en gelişmiş 7 ekonomisine sahip ülkelerin bir araya geldiği G7'ye alternatif olarak görüldüğünü belirtti. Türkiye'yle birlikte 30'a yakın ülkenin BRICS'e üye olmak ya da birlikte yakın ilişki kurmak için harekete geçtiğini de bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankara'nın da hem ekonomisini hem de uluslararası alandaki nüfuzunu geliştirmek için birliğe sıcak baktığı vurgulandı. 

Bölgedeki en büyük ekonomilerden birine sahip Türkiye'nin BRICS'e üye olarak hızla gelişen ülkelerle ilişkilerini daha da fazla sıkılaştırarak avantaj sağlayabileceğine işaret edildi. 

Ankara'nın sıkıntılar yaşadığı Dünya Bankası ve IMF yerine BRICS'in Yeni Kalkınma Bankası ve Koşullu Rezerv Düzenlemesi'ne yönelmesinin de faydalı olabileceği belirtildi. 

Sadıkzade yazısında "Bu Türkiye için özellikle önemli zira ekonomik bağımsızlığı koruyup dış baskıyı minimize etmek istiyorlar" ifadesini de kullandı.

Türkiye'nin BRICS üyeliği önündeki engellerse şöyle sıralandı: İç siyasetteki gerçeklikler, ekonomik zorluklar ve Batı'nın dış baskısı.

31 Mart yerel seçimlerinde zafer kazanarak AK Parti'yi geçen CHP'nin Batı'ya daha yakın olduğu savunulurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi içinde de Batı'yla ilişkileri geliştirmeyi savunan çok sayıda kişi olduğu hatırlatıldı. 

BRICS üyeliği konusunun, Türkiye'nin güçlü askeri ve siyasi ilişkilere sahip olduğu Batı'dan baskı görmesine yol açacağı bildirildi. Ekonomik kısıtlamalar, yaptırımlar ve siyasi baskıların Türkiye'nin ekonomik durumu ve uluslararası ilişkilerine zarar vereceği iddia edildi. 

Halihazırda ekonomik darboğazdaki Türkiye'nin Batı'dan yatırım almak zorunda olduğu zira BRICS ülkelerinin çoğunun böyle bir gücünün bulunmadığı da savunuldu.

BRICS nedir?

Haziran 2006'da düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRIC, 2010'da Güney Afrika'nın da katılmasıyla BRICS haline geldi.

Uzmanlar, özellikle kalabalık nüfus, güçlü sanayi ve zengin enerji kaynaklarıyla dünyanın önde gelen ülkelerini bünyesinde barındıran BRICS'in dünya düzeninde alternatif bir güç merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtiyor.

Birliğin gündemindeyse yeni ortak bir ödeme platformu, yeni bir rezerv para ve dolarsızlaşma süreçleri son dönemde giderek daha fazla ön plana çıkarken Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bu yıl katılmasıyla daha da genişleyen birliğe 34 ülke daha katılım başvurusu yaptı.

Son olarak Türkiye'nin de BRICS'e yönelik ilgisi tekrar gündeme gelirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la yaptığı görüşmede, Türkiye'nin de BRICS'e yönelik gösterdiği ilgiden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Putin, "Bu Birlik ülkeleriyle birlikte olma isteğini mutlaka her şekilde destekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU