Gillian Anderson, Altın Küre Ödülleri töreninde yüzlerce "vajina" işlenmiş bir elbise giydi. Bunu muhtemelen şimdiye kadar görmüşsünüzdür, internetin her yerinde. Gabriela Hearst'ün tasarladığı bu güzel elbisenin işlenmesi yaklaşık 150 saat sürdü.
Kırmızı halıda verdiği bir röportajda, anlaşılır bir şekilde heyecanlanan Anderson elbiseyi göstererek "üzerinde vajinalar var" diye haykırıyor. Tanrıça, Anderson'ı ve elbiseyi korusun. İkisi de göz kamaştırıcı. Ama lütfen, daha iyi bir dünya için, bir şeyi açıklığa kavuşturabilir miyiz?
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Anderson'ın elbisesinde vajina yok. Bir tane bile yok. Vulvalar var. Elbiseye yüzlerce vulva işlenmiş. Vajinalarla değil. Vajina ve vulva, kadın anatomisinin temelde farklı işlevlere sahip farklı parçaları.
Vajina, rahimle dış genital bölgeyi birbirine bağlayan iç geçittir, vulvaysa dıştaki her şeye verilen genel bir addır. Dış kısımdır, rahmin bekçisidir. Kadının dış genital organını oluşturan her şeydir.
Yine de Anderson'ın elbise açıklaması üzerine internet "vajina" kelimesiyle çınlıyor. Kullandığımız kelimelerin önemli olduğuna inanıyorum, bu yüzden şunu sormak zorundayım: Kadın anatomisinin temel parçaları arasındaki bu önemli fark neden herkesçe bilinmiyor? Ve bu tür bir cehaleti dile getirmek neden önemli?
Eğer bir kadınsanız, muhtemelen cinsel organınıza ilişkin doğru kelimelerle ilgili temel bir yanlış anlamayla (ya da tamamen bilgisizlikle) büyümüşsünüzdür. Bana bende bir "peri", bir "Tinkerbell" olduğu söylendi (evet, bu büyüdükçe Peter Pan'ı başkalarıyla izlemeyi benim için epey rahatsız edici hale getirdi).
Benim için, belirsiz bir Tinkerbell kavramının ötesinde ne olduğu kimsenin tahmin edemeyeceği bir şeydi. Aynı pandomimin onlarca yıldır oynanan ve kızlarımızın yanlış eğitiminin bir parçasını oluşturmaya devam eden binlerce başka hali var. Minky. Kitty. Fufu. Foof. Kimseye tanıdık geliyor mu? Doktora araştırmam kapsamında, bir keresinde cinsel saldırı sevk merkezi hemşiresiyle konuşmuştum ve "kurabiye" örtmecesini kullandıkları için genç bir kızın cinsel istismarı ifşa etmesinden kaynaklanan gecikmeleri ve komplikasyonları anlatmıştı.
Yanlış kelimelerin kullanılması, yanlış bilginin yayılmasını birden fazla şekilde kolaylaştırıyor. Örneğin, sıklıkla vajinanın kendi kendini temizlediği, vulvanınsa temizlemediği anlaşılıyor. İnsanlar bu ikisi arasındaki temel farkı anlamıyorsa, burada biriken sorunları görebilirsiniz çünkü vulvayı temiz tutmak vajinal enfeksiyonları önlemeyi sağlayabilir.
Mesele şu ki, kullandığımız kelimeler önemlidir çünkü doğru kelimeler doğru anlayışa yol açar ve bedenlerimizi anlamak onlarla gerçekten sağlıklı bir ilişki kurabilmemizin tek yoludur. Nihayetinde, bir şeyler için doğru kelimelere sahip olmak bir güç biçimidir ve dilimizin belirli kısımlarına yaptığımız gizleme, saklama ve silme miktarı genellikle utancımızı nerede sakladığımızın iyi bir göstergesi olabilir.
Anderson'ın elbisesi söz konusu olduğunda ironik bir şekilde konu cinsel eğitime geliyor. Halihazırda kendi kız çocuklarını yetiştiren kadınların çoğu, bedenlerini doğru tanımak ya da bedenleri hakkında konuşmak üzere yetiştirilmedi. Ancak mesele şu ki, eğer biz yetişkinler bilgi eksikliğimizi ve ağzımızdan nadiren de olsa çıkan kelimeleri (vulva, dış dudaklar, iç dudaklar) kullanmaktan duyduğumuz utancı aşabilirsek (çocukluğumuz boyunca bize aşılanan aynı çocuklaştırıcı dili veya yanlış bilgileri teşvik etmenin cazibesine direnecek gücü bulabilirsek ve bunun yerine genç kızlarımıza vücut kısımları için doğru kelimeleri öğretebilirsek) onlara güçlenerek büyüme şansı verebiliriz. Kafa karışıklığı yerine bilgi duygusuyla, utanç yerine gurur duygusuyla.
Bu karar her zaman doğal ya da uygun gelmeyecek fakat kadın bedeninin son derece doğru ve doğal dilinin günlük yaşamda kulağa çok yabancı gelebileceği gerçeği, bu karara bağlı kalmak için kesinlikle daha fazla neden sunuyor.
Üçüncü çocuğuma hamile olduğum ve Morrisons'taki sevimli kasiyer kadının bir erkek ya da kız kardeşi olmasını dört gözle bekleyip beklemediğini o zamanlar 5 yaşında olan kızıma sorduğu zamanı asla unutmayacağım. Masum kadın "Peki annen bebeği almak için hastaneye gidecek mi?" diye sormuştu. Kızım sakin bir şekilde "Hayır" demişti, "evde annemin vajinasından doğacak". Evde doğuma hazırlanıyordum, dolayısıyla doğumla ilgili konuşmalar evimizde günlük konuşma dili haline gelmişti. Hafta içi bir sabah böyle bir kelimeyi duymaktan kesinlikle utanmış görünen Morrisons'taki bu kadın için pek de öyle değildi.
Yine de kızım haklıydı. Kız kardeşi gerçekten de vajinadan doğmuştu. Kaçırmış olabilecekler için bir kez daha söyleyeyim, vajina, rahmi dış dünyaya bağlayan iç geçittir. Bebeklerin doğduğu ve adet kanının aktığı yerdir. Vulvadan farklıdır. Vulvalar kadın cinsel organının dış kısımlarıdır ve yakın zamanda Altın Küre töreninde giyilen inanılmaz bir elbiseyi süsler. Şimdi ne kadar güzel olduklarını övelim.
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent