Mark Zuckerberg'ün Elon Musk'la neden dövüşmek istediğini çok iyi biliyorum

Dövüş sanatları, sosyal medyanın bizden çaldığı bir bağ kurma hissi veriyor

Bu size dünya, başkaları ve kendiniz hakkında paha biçilmez dersler veren bir deneyim (313 Fitness/Tanat Tiraposin)

Mark Zuckerberg'le çok az ortak noktamız var. Banka hesabım çok daha küçük ve kimse benim hayatımla ilgili bir film yapmak istemez. Ama çok önemli iki ortak yanımız var: İkimiz de teknoloji kurduyuz ve pijamalarımızı giyip birilerinin bizi öldürüyormuş gibi yapmasını seviyoruz.

Mark Zuckerberg (ve artık, dünyanın en büyük MMA maçı olacak bir dövüşte dövüşmeyi planladığı Elon Musk) gibi ben de Brezilya Ju Jitsusuna (BJJ) nispeten yeni geçtim. Ve Mark Zuckerberg gibi ben de bunun tüm hayatımı iyileştirdiğini ve benliğimi değiştirdiğini gördüm.

Benim BJJ'yle yolculuğum tipik bir 'asosyal entel' tarzıyla başladı: Partnerim bu sporu "insan satrancı" diye tanımladı ve bu da ilgimi çekmeye yetti. Yaklaşık bir yıl önce Londra'daki Manor Park'ta yer alan 313 Fitness adlı yerel bir spor salonuna kaydoldum. Başlangıçta sporun karmaşıklığı (giydiğimiz "gi" kimonosu, girmemiz gereken karmaşık pozisyonlar, ısınmak için çeşitli şekillerde yuvarlanmak ve amuda kalkmak) kafamı karıştırmıştı ama kısa sürede hem gündelik hem de kesinlikle heyecan verici hale geldi.
 

Andrew Griffin
Pijamalı birinin sizi ezmesi kadar yalnızlığa iyi gelen çok az şey var (313 Fitness/Tanat Tiraposin)


Ju Jitsu oyunu şudur: Kazanan, diğerini eklemlerinin kırılmasına veya bayılmasına neden olacak bir pozisyona sokarak boyun eğmesini sağlayan kişidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kulağa dehşet verici gelebilir. Bazı yönlerden öyle. Ama hayatta öğrendiğim en önemli derslerden bazılarını bu şiddetin içinde buldum. Bu size dünya, başkaları ve kendiniz hakkında paha biçilmez dersler veren bir deneyim.

Başka bir şey düşünmemeniz gerektiği, Ju Jitsu hakkında ilk netleşen şey. Biri üzerinize oturmuş kolunuzu kırmaya çalışırken kaygılı bir şekilde bir şeyleri kafaya takmaya zaman olmaz. Dikkatinizin dağılmasına izin verirseniz, rakibiniz bunu kendi yararına kullanacaktır; odağı bir an için kaybetmek dövüşü kaybetmek anlamına gelebilir.

Bunu hayatınızın geri kalanında nasıl kullanacağınız muhtemelen ortada. Ama o anı yaşarken bile odağınızı bu şekilde eğitmenin ve bunu yapmazsanız sancılı sonuçlarla karşılaşmanın acımasız bir heyecanı var. Bu, size kendi dikkat sürenizin ne kadar değerli olduğunu öğreten, özellikle zalim bir farkındalık türüdür.

Dikkatinize yönelik çıplak talep, bu sporun en temel yanlarından sadece biri. Ju Jitsu kurallarında sert bir basitlik var: Rakibiniz size boyun eğdirmek ister ve siz de ona boyun eğdirmek istersiniz. Ancak bu spor, fazlasıyla kendine has ve özel mantığını da devreye sokar.

Bu bir hakimiyet kurma, pozisyon alma ve tam tepenizde duran kişinin hareketlerini tahmin etme oyunudur. Satrançta olduğu gibi en iyi oyuncular karşılarındaki şeyi değil, birkaç hamle sonra gelecek şeyi düşünür. Ve tıpkı satrançta olduğu gibi kazanan, daha zayıf bir konumda olsa bile kendi güçlü yönlerini kullanabilen kişidir.
 


BJJ'nin zeki ama sosyal yönleri zayıf kişilerin ilgisini bu kadar çekmesinin nedeni belki de bu acımasız mantığıdır: Zuckerberg ve Musk bu sporda hiç de yalnız değil ve kendisine "Darth Rigatoni" diyen ve kendisinden memnuniyetle 'asosyal entel' diye bahseden sporcu Mikey Musumeci de sporun önde gelen isimlerinden biri. Ju Jitsu bir şeyi aşırı düşünmeyi cezalandırsa da bu muazzam derecede düşünme gerektiren de bir dövüş sanatıdır.

Bu spor aynı zamanda kişiyi alçakgönüllü yapar; Ju Jitsu her türlü gurur hissiyatını etkin bir şekilde yıkar. Bu spora başlangıç seviyesinde girmek, kelimenin tam anlamıyla başka bir kişiye boyun eğmek zorunda kalmak anlamına gelir ki bu, sporda daha iyi hale gelseniz bile tekrar tekrar gerçekleşen bir şey. Pes etme alçakgönüllülüğünü göstermezseniz, kırık bir kolla kalabilirsiniz ve ancak daha iyi rakiplere tekrar tekrar boyun eğerek onlardan bir şeyler öğrenebilirsiniz. Büyük bir egonun sizi geri bırakacağının farkına çok çabuk varırsınız.

Tüm bunlar, bu sporun insanlarla ilişki kurma açısından da ideal bir durum yarattığını gösteriyor: Biri sizi oradan oraya savurduktan ve isterseniz sizi bayıltabileceğini açıkça göstererek kibrinizi kırdıktan sonra utangaç veya soğuk hissetmek zordur. Spor salonum 313 Fitness, bana birkaç günde bir verdiği fiziksel mücadele kadar bu seanslarda edindiğim yerel dostluklar ve rehberlikten dolayı da önemli. Bu spor salonunun matlarında dostlar edindim ve başka hiçbir yerde keşfedemeyeceğim türden bir bilgelik buldum.
 

313 Fitness
Ju Jitsu her türlü gurur duygusunu etkin bir şekilde yıkar (313 Fitness/Tanat Tiraposin)


Pijamalı birinin sizi ezmesi kadar yalnızlığa iyi gelen çok az şey var. Ve alçakgönüllülüğün, odaklanmanın, kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi bulmanın ve bunlarla başa çıkmak için gereken sıkı çalışmanın önemini öğrenmekten daha kıymetli pek bir şey yok.

Ju Jitsu, kendinizi ve dünyayı görme şeklinizi yeniden şekillendirerek sizi derinden değiştirebilir. Mark Zuckerberg'ün bunu elinizden almasına izin vermeyin.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU