Geçen günlerde Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva son derece ilginç ve sıra dışı bir proje, bir öneri ortaya attı ve BRICS üyesi ülkelerin kendi ortak para birimlerini kullanmaları çağrısında bulundu.
BRICS üyesi ülkelerini hatırlayalım: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika bu topluluğu oluşturan üye devletler, üye ülkeler.
Ve bunların her biri aslında son derece farklı sosyolojik ve ekonomik koşullara sahip.
Dolayısıyla akıllarda ciddi soru işaretleri var aslında:
Ortak bir para birimi oluşturulduğu zaman bunun küresel entegrasyonu nasıl sağlanacak?
Bölgesel entegrasyon nasıl sağlanacak?
Tabii Lula da Silva bu öneriyi dile getirirken yanında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da vardı.
Ve Lula da Silva konuşmasında Venezuela'nın da BRICS'e dahil olmasına taraftar olduğunu belirtti ve yakında bunu ele alacaklarını ve çeşitli entegrasyon taleplerini daha değerlendireceklerini de ifade etti.
Yani Venezuela dışında ülkelerin de BRICS'e dahil olabileceğini aslında söylemiş oldu.
Örneğin ilerleyen süreçte Pakistan'ın da bu birliğe katılabileceği konuşuluyor. Hatta belki deArjantin'in de katılabileceği konuşuluyor.
Hatırlayalım, Arjantin'de bugün yüzde 100'ün üzerinde bir enflasyon var. Ama aynı enflasyon oranı bugün Brezilya'da yüzde 4. Dolayısıyla iki ülke arasında çok farklı enflasyon farkları var.
Yani çok zor bir süreçten bahsediyoruz. Çünkü farklı ekonomik şartlar, farklı ekonomik paradigmalar, farklı politik paradigmalar var.
Ancak bu para biriminin ne kadar gerçekçi olabileceği hakkında biz çeşitli senaryoları konuşurken, önümüzdeki ağustos ayında Güney Afrika'da da bir BRICS konferansı gerçekleşecek.
Tabii bu arada çok ilginç bir gelişme daha oldu. BRICS'e üye olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi yakalama kararı çıkarttı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'da savaş suçu işlediği iddiasıyla Putin'in hakkında bir tutuklama kararı çıkarttı.
Tabii Güney Afrika da Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf bir ülke ve dolayısıyla şu sorular akla geliyor:
Putin Güney Afrika'daki bu zirveye katıldığı zaman tutuklama kararı gündeme gelir mi?
Tutuklama ihtimali söz konusu mu? Putin bu zirveye katılacak mı?
Bu konuda iki ay kadar önce nisan ayında Kremlin Sözcüsü Peskov'a "Tutuklama kararı gerçekleşir mi? Putin bu zirveye katılacak mı?" diye bir soru yöneltilmişti.
Ve Peskov da şöyle yanıtlamıştı:
Uygun karar, zaman gelince verilecek. Ancak ne olursa olsun Rusya bu konferansta aktif olarak yer alacak.
Putin, ağustos ayındaki Güney Afrika'daki bu zirveye gitmese bile ben Rusya'nın bir temsilci göndereceğini düşünüyorum. Kesinlikle bu zirvede yer alacaktır.
Ve Rusya zaten Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisini tanımıyor.
Ayrıca, Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye 123 ülkeye yolculuk yapması halinde tutuklanması söz konusu. Ve bu mahkemenin merkezi olan Lahey'e de Putin gönderilebilir. Böyle bir risk de var.
Buna rağmen, belki de Putin bu riski göze alıp ağustos ayında Güney Afrika'daki bu BRICS zirvesine katılacaktır veya Rusya başka bir temsilci gönderecektir.
Ama kesinlikle bu kritik dönemde Lula da Silva ortak para birimi açıklaması yapmışken ve bu proje, ABD'nin dolar hegemonyasını sarsabilecek bir fikirken, Rusya'nın kesinlikle ben BRICS zirvesi konusunda ağustos ayındaki Güney Afrika'daki bu zirve bu konferans konusunda çekimser kalacağını düşünmüyorum.
Ya Putin toplantıya katılacaktır ya da Kremlin bir temsilci gönderecektir diye düşünüyorum.
İlerleyen süreçte yine bu konuyu ele almaya gelişmeleri değerlendirmeye devam edeceğim efendim.
Esenlikler diliyorum.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish