En havalı kıyamet senaryosu nedir? Ben zombileri epey seviyorum ama bu muhtemelen 2010'lara doğru gerçekleşen büyük zombi patlaması sırasında üniversitede olmamdan kaynaklanıyor. O zamanlar "zombi modu" olmayan herhangi bir medya parçasıyla ilgilenmek imkansızdı. 5 yıl boyunca barların sigara içilen alanlarında yabancılara "Hey, sence bir zombi kıyametinde nasıl hayatta kalırsın?" diye sormak, temelde Y kuşağının deniz komandosu eğitimidir.
Şu anda yaşadığımız bu yavaş uygarlık çöküşü muhtemelen Armageddon'un en az ilginç versiyonu, dolayısıyla mevcut durumun yakında ikinci favori kıyamet senaryom olan cinayet robotlarının gelmesiyle gölgede bırakılacağını bildirmekten memnuniyet duyuyorum.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
En azından, yapay zeka alanındaki çalışmalarıyla "yapay zekanın vaftiz babası" adıyla anılacak kadar ünlü olan Geoffrey Hinton'a göre durum böyle görünüyor. Hinton, ChatGPT gibi mevcut yapay zeka sistemlerinin önünü açan temel teknolojinin geliştirilmesine katkı sunduğu Google'daki görevinden kısa süre önce ayrıldı. Görünüşe göre insanlığı yapay zekanın tehlikelerine karşı uyarmak için işini bıraktı.
Hinton, kısa vadede yapay zekanın sahte fotoğraf, video ve metin tufanı yaratmak için kullanılacağına ve bunun da halkın gerçekle kurguyu ayırt edememesine yol açacağına inanıyor. Fakat uzun vadede daha kötü olabilir çünkü Hinton, bu teknolojinin robotların insan zekasını aştığı ve nihayetinde hepimizi öldürmeye karar verdiği bir geleceğe öncülük edebileceğini öne sürüyor.
Sonunda, iyi bir haber.
Hinton'ın ikinci iddiasının geçerliliğine dair bir şey söyleyemem ancak birincisi hakkında kesinlikle endişelenmeliyiz. "Sahte haber"le (yani utanmaz propaganda), bunu esasen otomatikleştirebilecek sistemler ortaya çıkmadan önce de mücadele ediyorduk. İnsanların sadece sahte bilgileri tweet'lediğini ya da güvenilmez haber sitelerinin son derece taraflı veya uydurma haberler yazdığını değil, aynı zamanda gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte resimler ve videolar olduğunda durumun ne kadar kötü hale geleceğini bir düşünün.
Birkaç hafta önce ortalıkta dolaşan, Papa'yı büyük ve kabarık bir rapçi ceketi giymiş halde gösteren fotoğrafı hatırlıyor musunuz? Tam iki gün boyunca onun gerçek olduğunu düşünmüştüm. Şimdi, ben çok safım ama bu gidişle bu teknoloji saf olmayan insanları da çabucak kandıracak kadar gelişecek.
Peki ya Hinton'ın robotların bizi spor olsun diye avladığı Terminatör tarzı bir gelecek hakkındaki iddialarına ne demeli? Dürüst olmak gerekirse, kulağa ne kadar çılgınca gelse de, artık hiçbir şey beni gerçekten şaşırtmaz. Son 10 yılın kuralı şu gibi görünüyor: Olabilecek en kötü, en az olası şeyi düşünün. Sizi temin ederim, daha da kötü bir şey gerçekleşecek.
Hinton'ın açıklamasının en komik kısmı kesinlikle "Bu şeyin insanlardan daha zeki olabileceği fikri, birkaç kişi buna inandı. Ama çoğu insan bunun çok uzak olduğunu düşünüyordu. Ben de öyle düşündüm. Bunun 30 ila 50 yıl ya da daha uzun bir süre sonra gerçekleşeceğini düşünüyordum" dediği kısım oldu.
Bir dakika, yapay zeka kıyamet günü senaryosunun sadece 30 yıl sonra gerçekleşeceğini düşündünüz ve yine de devam mı ettiniz? 30 yıl "çok uzak" değil! Bu hiçbir şey! Jurassic Park 30 yıl önce çıktı!
Hinton, yaratılmasına katkı sundukları teknolojinin eninde sonunda bizi yok edeceğine inanan tek yapay zeka uzmanı bile değil. OpenAI'da dil modeli sıralama ekibini yöneten Paul Christiano, yakın zamanda katıldığı bir podcast'te, yapay zekanın insanlığı köleleştireceği ve nihayetinde yok edeceği fikrini "hayli ciddiye aldığını" söyledi.
Peki çözüm nedir? Yapay zekayı yasaklayacak mıyız? Onu düzenlemek için bir sürü yasa mı çıkaracağız? Politika yapıcılarımız hâlâ neo-Nazilerin Twitter'da üye toplamasını ya da aynı fikirde olmadıkları kişilere karşı nefret kampanyaları düzenlemesini engellemenin bir yolunu bulamadıkları için bu pek mümkün görünmüyor. Hükümet hâlâ AssassinBot 3000'in fişini çekmenin ifade özgürlüğü hakkının ihlali olup olmadığını anlamaya çalışırken biz Skynet'ten saklanıyor olacağız.
Bildiğim bir şey varsa o da şu: Siber tanklar ve bilinçli lazer taretleriyle içgüdüsel olarak tatmin edici bir kıyamet yaşasak da yaşamasak da işgücü piyasası kısa vadede çok daha büyük bir tehditle karşı karşıya. Bu, Hinton'ın kısaca değindiği bir mesele ama muhtemelen sizi, yani okuyucuyu en çok etkileyecek olan şey de bu.
Beni etkileyeceği kesin. İnsanların tükettikleri metinlerin kalitesine, bu işi memnuniyetle bir yapay zeka dil modeline yaptıracak kadar az değer verdiğini bilseydim, tüm enerjimi yazarlık kariyerine harcamazdım.
Güvende olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak bir algoritmaya teslim edilebilecek bir alanda çalışıyorsanız, eninde sonunda bunun gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz. Yapay zeka sigara molası vermez, iş arkadaşlarına cinsel tacizde bulunmaz ve istediği tek karşılık sizin çok tatlı bilgilerinizdir.
Şimdilik, robotların güçsüz, ve etli insan organlarınızı toplamaya gelip gelmeyeceği konusu önemsiz. Kesinlikle işiniz için geliyorlar.
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar
© The Independent