Google'dan ayrılan "yapay zekanın babası" Hinton: Ben sosyalistim, bilişimde özel mülkiyet iyi değil

"Basit bir çözüm göremiyorum"

Birleşik Krallık ve Kanada vatandaşlığı olan Geoffrey Hinton, Cambridge Üniversitesi ve Edinburgh Üniversitesi gibi okullarda eğitim aldı (AP)

Geoffrey Hinton, yapay zeka tehlikesine dikkat çekmek için Google'dan istifa ettikten sonra gündeme oturdu.

Yapay zekanın vaftiz babası diye anılan araştırmacı, ABD'li senatör Bernie Sanders, Tesla CEO'su Elon Musk ve Beyaz Saray'ın kendisinden yardım istediğini söyledi.

Hinton, Guardian'da bugün yayımlanan röportajda "ABD yönetiminin ulusal güvenlikle ilgili kaçınılmaz olarak pek çok endişesi var. Benim eğilimimse onlarla aynı fikirde olmama yönünde" dedi:

Örneğin ABD Savunma Bakanlığı, bu tür şeyler için tek güvenilir yerin kendisi olduğunu düşünüyor. Onlar gerçekten nükleer silah kullanan grup.

"Ben sosyalistim" diyen 75 yaşındaki uzman, medyada ve bilişim araçlarında özel mülkiyetin "iyi olmadığını" savundu:

Google'ın yaptıklarını kapitalist sistem bağlamında incelerseniz, bekleyebileceğiniz kadar sorumlu davrandığını görürsünüz. Ancak bu, Google'ın bütün insanlar için en faydalısını yaptığı anlamına gelmiyor. Yasal olarak hissedarlarına en faydalısını yapmak zorunda. Bu çok farklı bir şey.

Google'dan ayrıldıktan sonra konuşma yapması için çok sayıda talep geldiğini söyleyen Hinton, şu ifadeleri kullandı:

Ben politikacı değilim. Ben sadece gerçekten kötü bir şey meydana gelme tehlikesi olduğunun aniden farkına varan biriyim. Keşke 'Karbon yakmayı bırakın. Böylece iyi olacaksınız' gibi güzel bir çözümüm olsaydı. Ama bunun gibi basit bir çözüm göremiyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacı, yapay zeka modellerinde geçen seneki hızlı ilerlemenin "dijital zekanın" insanlığın yerini alabileceği tehdidini ciddiyete bindirdiğini savundu.

50 yıldır bilgisayar modelleri üzerinde çalıştığını söyleyen Hinton, "Ama çok yakın zamanda, bu büyük modellerin aslında beyinden çok daha iyi olduğuna karar verdim" dedi:

O kadar da iyimser değilim çünkü daha zeki şeylerin daha az zeki şeyler tarafından kontrol edildiğine dair herhangi bir örnek bilmiyorum.

Hinton, yapay zeka modellerinin gelişiminin dünya genelinde siyaset üzerinde de etkili olmasının kendisini endişelendirdiğini vurguladı. 2016 ABD başkanlık yarışı ve 2016 Brexit referandumu gibi seçimlere müdahale ettiği düşünülen Cambridge Analytica'yı hatırlatan Hinton, şirketin kurucusu Robert Mercer'le ilgili şöyle konuştu:

Robert büyük verilerin sağlayabileceği manipülasyon gücünü anlamış olmalı. Bu yüzden bence şimdiden korkunç sonuçlar doğdu.

Hinton, yapay zeka modellerinin otoriter yönetimlerin gerçeği yok etmesini ya da seçmenleri manipüle etmesini sağladığını ileri sürdü.

Hinton gelişmelere "korkunç" demişti

Google'dan istifasını pazartesi duyuran Hinton, New York Times'a yapay zeka alanındaki gelişmelerin "korkunç" olduğunu ve bu alandaki çalışmalarından pişmanlık duyduğunu söylemişti.

Hinton, yapay zeka sohbet robotlarının şu an insanoğlundan daha tehlikeli olmadığını fakat bazı potansiyel tehlikelerinin oldukça korkutucu olduğunu belirterek, yakın zamanda insanoğlundan daha zeki olabilecekleri kanaatini taşıdığını ifade etmişti.

Chatbot'un, yakında bir insan beyninin sahip olduğu bilgi seviyesini geçebileceğine işaret eden Hinton, "Şu anda gördüğümüz şey, GPT-4'ün sahip olduğu genel bilgi miktarı açısından bir kişiyi gölgede bırakması, aradaki farkı gittikçe açmasıdır. Muhakeme açısından o kadar iyi değil ama basit muhakemeleri yapabiliyor" demişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU