"Şehir katili" asteroidin geldiği yer bilim insanlarını şaşırttı

Yaklaşık 60 metre çapındaki uzay taşı, tuhaf bir şekilde hokey diski şeklinde ve hızlı dönüşünü 20 dakikada tamamlıyor

Dünya'nın yanından geçen asteroit 2024 YR4'ü, Ay'la potansiyel çarpışmasına doğru ilerlerken gösteren sanatçı tasviri (NOIRLab/NSF/AURA/R Proctor)

Yeni bir araştırmaya göre Ay'la çarpışma potansiyeline sahip "şehir katili" uzay taşı, bilindiği üzere Dünya'nın yanından geçen asteroitlerin üretilmediği, Jüpiter yakınlarındaki asteroit kuşağından gelmiş olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimciler Hawaii'deki Keck Gözlemevi'ni kullanarak ilk kez Aralık 2024'te keşfedilen ve ilk başta Dünya'yla çarpışma yolunda ilerlediği düşünülen 2024 YR4'ün fiziksel özelliklerini ve potansiyel kökenini inceledi.

The Astrophysical Journal Letters'da yayımlanacak çalışma, yaklaşık 60 metre çapa sahip uzay taşının hokey diski şeklinde olduğunu ve hızlı dönüşünü 20 dakikada tamamladığını ortaya koydu.

Araştırma lideri Bryce Bolin yaptığı açıklamada, "YR4 dönüşünü 20 dakikada tamamlıyor, ters yönde dönüyor, basık, düzensiz bir şekle sahip ve katı kaya yoğunluğunda" diyor.

Çoğu asteroidin düz diskler yerine patates veya oyuncak topaçlar şeklinde olduğu düşünüldüğünden bu bulgu hiç beklenmedik bir şeydi.

Bu, yakın tarihte Ay'a çarpma ihtimali taşıyan en büyük asteroidlerden biri olabilir ve gökbilimciler, bu büyüklükteki bir kayanın ne tür bir krater bırakabileceğini incelemek için sabırsızlandıklarını söylüyor.

Dr. Bolin, "Bir asteroidin fiziksel özellikleri hakkındaki bilgiler, gerektiğinde zararı hafifletme çalışmalarının planlanması açısından kritik önemde" diyor.

Son çalışma, asteroidin bir zamanlar daha büyük bir moloz yığını asteroidin yüzeyine oturmuş bir kaya parçası olabileceğini öne sürüyor.
 

2024 YR4
Şili'deki Gemini Güney Teleskobu tarafından yakalanan 2024 YR4 asteroidinin kompozit görüntüsü (Gemini Rasathanesi/NOIRLab/NSF/AURA/M. Zamani)


Gökbilimciler kayanın güneş ışığını nasıl emdiğini ve enerjiyi ısı olarak nasıl yaydığını inceleyerek silikatlar açısından zengin olduğunu buldu. Bu da 2024 YR4'ün "büyük olasılıkla" Güneş Sistemi'nin Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağından geldiğine işaret ediyor.

Bina büyüklüğündeki kayanın Jüpiter'le arasındaki kütleçekimsel etkileşimler sonucu Dünya'ya yakın bir yörüngeye itilmiş olabileceğini belirten araştırmacılar, hızlı dönmesinin, asteroit kuşağının merkezinden içeriye doğru göç etmesine yol açmış olabileceğini de ekliyor.

Dr. Bolin, "Ana asteroit kuşağının orta kısmından gelmesine biraz şaşırdık. Dünya'nın yanından geçen birçok asteroidin, asteroit kuşağının bu bölgesinden gelmediğini düşünüyoruz" ifadelerini kullanıyor.

2024 YR4'ün yörünge unsurlarını, Dünya'ya yakın asteroit nüfus modeliyle karşılaştırdık ve en olası kökenin, iç ve orta ana kuşak arasındaki rezonanslar olduğunu bulduk.

Araştırmacılar bulguların gezegenimiz ve kesişen yörüngelerdeki büyük cisimler arasındaki çarpışma risklerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini söylüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU