Bilim insanları güneş tutulması sırasında kuşların sessizliğe gömüldüğünü tespit etti. Ancak bunun gerçekleşmesi için Güneş'in yüzde 99 oranında kapanması gerekiyor.
Tam güneş tutulması sırasında kuşların gece vakti davranışları sergilediği ve sessizleştiği gözlemlenmişti. Ancak etrafta insanların olması, hayvanların davranışını etkileyebileceğinden kuşların güneş tutulmasından nasıl etkilendiği kesin bir şekilde belirlenmemişti.
Bulguları hakemli dergi Scientific Reports'ta dün (8 Nisan) yayımlanan araştırmada bilim insanları bu sorunun üstesinden gelmeyi başardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar geçen yıl 8 Nisan'da gerçekleşen tam güneş tutulması öncesinde, esnasında ve sonrasında kuş seslerini kaydetmek için çeşitli yerlere Haikubox adı verilen 344 cihaz yerleştirdi.
Daha sonra ortamda insan varlığına işaret eden kayıtları veri setinden çıkararak kuşların doğrudan tutulmaya verdiği tepkiyi anlamaya çalıştılar.
Bulgular, kuşların tutulma sırasında gerçekten de sessizleştiğini ancak güneş ışığı en az yüzde 99 oranında örtüldüğünde bu davranışı sergilediklerini gösteriyor.
Makalenin başyazarı David Mann "Anekdot niteliğindeki kanıtlar tam güneş tutulması sırasında kuşların sessizliğe büründüğünü ya da gece davranışları sergilediğini uzun zamandır öne sürüyor" diyerek ekliyor:
Çalışmamız, ortalama olarak kuşların tam güneş tutulması sırasında ve hemen sonrasında sessizleştiğini gösteriyor ancak bu davranışın yaşanan karanlık derecesiyle güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu da öğrendik.
Bilim insanları ayrıca farklı kuş türlerinin ve hatta aynı türün başka yerlerdeki üyelerinin aynı davranışı sergilemediğini de tespit etti.
Örneğin New York'taki Poecile atricapillus türü kuşlar tam kararmadan hemen sonrasına kadar sessiz kalırken, aynı türün Vermont'taki üyeleri tam kararma sırasında ve hemen sonrasında daha yüksek sesle ötmeye başladı.
Mann, "Kuş tepkilerindeki değişkenlik ve bulundukları alana göre yaşanan farklılıklar büyüleyiciydi" diyor.
Ancak bu farklılığa neyin yol açtığını henüz bilinmiyor. Bilim insanları sıcaklık, bulutlar ve rüzgar hızı gibi faktörleri incelemelerine karşın bu değişikliklerin nedenini saptayamadı.
Mann "Bu durum, ani zifiri karanlığın ve buna bağlı olarak rüzgar ve sıcaklıktaki değişimlerin, gözlemlenen davranış değişikliklerinin başlıca etkenleri olduğunu kuvvetle düşündürüyor" diye açıklıyor.
Independent Türkçe, Discover Magazine, India Today, Scientific Reports
Derleyen: Büşra Ağaç