Mayıs 2018'de başrolündeki orta yaşlı bir erkeğin çok daha genç bir kadın rol arkadaşıyla eşleştiği bir diğer dizinin prömiyerini gördükten sonra hepimizin izlediği dizilerde benim yaşlarımdaki kadın başrol oyuncularını araştırmaya başladım.
Orta yaşlı erkeklerin rol aldığı pek çok yeni diziyle - This Time with Alan Partridge, Don’t Forget the Driver, Home, After Life, Semi-Detached - ve Not Going Out ve Car Share gibi yine erkek başrol oyuncularıyla geri dönen dizilerle karşılaştım, başrolünde kadınların oynadığıysa yalnızca iki dizi bulabildim: Mum ve Sally4Ever.
Yaşadığım hayal kırıklığıyla kadın oyunculara orta yaşlara geldiklerinde emekli olmayı dayatan statükoya karşı Acting Your Age (Yaşına Göre Oyna) kampanyasını başlattım, gerçi diğer taraftan Daniel Craig, Tom Cruise gibi erkek aktörler aynı yaşlarda James Bond, Ethan Hunt gibi büyük rolleri kapıyor.
Bu yıl eğitime başlayan bir kadın drama öğrencisi, erkek meslektaşlarının kariyer ömrünün ancak yarısını görebilecek - beceri veya yetenekleri nedeniyle değil, sadece yaşı ilerlediği için. Ancak bu kariyer için yükleneceği öğrenim masrafları aynı kalacak.
Nüfusun yüzde 51'i kadın olmasına ve İngiltere'de 40 ila 69 yaşlarında 12 milyon kadın yaşamasına rağmen, sinema ve televizyonda kadın temsiliyeti değersiz görülmeye devam ediyor. Yalnızca BBC'de, 45 yaşın üzerindeki erkeklerin sayısı aynı yaştaki kadınların üç katını buluyor.
BBC'de ekranda görülen kadınların yüzde 15'i 50 yaşın üzerinde. 2018 sonbaharında yapılan bir Ofcom/BBC incelemesinin sonucu bunu gösteriyordu. Bu, ulusal bir yayıncı olarak taşıdığı ve tüzüğünde de belirtilen yükümlülüklerin BBC'ye ilk hatırlatılışı değil. 2011'deki Miriam O'Reilly davasında yaş ayrımcılığından suçlu bulunduktan sonra değişme ve öğrenme vaatlerine rağmen BBC bir kez daha “başka bir yol izlemeye” karar verdi. Oysa orta yaşlı kadınlardan alınan lisans ücreti değişmedi.
Ancak BBC cinsiyetçi yaş ayrımcılığına izin veren ve bunu destekleyen tek yayıncı veya tek film şirketi değil. Akademi Ödülleri'nin son 20 yılında aynı yaştaki kadınlarla karşılaştırıldığında en iyi başrol ödülünü alan orta yaşlı erkeklerin sayısı 4 kat daha fazla. Bafta Ödülleri için aynı zaman diliminde bu oran bire üç. Fakat söz konusu genç kadın oyuncular olduğunda bu oran tersine dönüyor.
Soru şu: Neden? Sanırım cevap, #MeToo ve #TimesUp kampanyalarının ardından bıktıracak kadar iç karartıcı: erkeklerin değeri yeteneğe, kadınların değeriyse algılanan cinsel tedavüle bağlı görülüyor.
Cameron Diaz bu hafta 46 yaşında oyunculuktan emekli olacağını açıklarken diğer tarafta Charlize Theron (yalnızca 9 yaş büyük olduğu halde) Wonder Woman'ın yapımcılarının kendisini sadece Gal Godot'un annesi rolünde düşündüklerini fark ettiğini anlattı. Bu örnekler, cinsel temsilin bir çeşit huysuz elit koşucusu gibi davranılan kadın oyunculardan yalnızca ikisi. Ekrandaki kadınların hala bir raf ömrü var; erkeklerinse bütün bir hayatı.
Bu yasaklanmış mitin en saldırgan boyutu, orta yaştaki kadınların kendilerini ekranda görmek istememesi. Bu konuyu burada kapatıyorum.
Kampanyamın bir parçası olarak, düzenli TV ve film izleyicilerine yönelik bir anket çalışması yaptım. Bulgularım şaşırtıcı değildi, ama gerçekte olandan ne kadar farklı olduklarına bir bakın.
Katılımcıların hemen hemen hepsi (yüzde 99'u) kadın oyuncuların 40 yaşında emekli olması gerektiğini düşünmüyordu ve kadın katılımcıların yüzde 98'i televizyonda ve sinemada 40 yaşın üzerindeki kadınları görmekten mutlu olduklarını söylüyordu. Yine, hemen hemen hepsi (yüzde 98) genç kadın oyuncuların yaşlarına değil yeteneklerine göre bir kariyer ömrü umması gerektiğini düşünüyordu. Daha düşük bir oran olsa da yine de çoğunluğu (yüzde 61), ekranlardaki romantik ilişkilerin benzer yaştaki aktörler arasında kurgulanması gerektiğini söylüyordu.
Ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 53), 40 yaşın üzerindeki 15'ten fazla erkek oyuncuyu tanıyabildi; ancak katılımcıların yalnızca yüzde 11'i aynı yaştaki kadın oyuncuların 15'ten fazlasını tanıdı.
Orta yaşlı erkekleri televizyonda genç kadınlarla eşleştiren ataerkil esasın gelişen bir toplumda ve kolektif kültürel yaşamımızda yeri yok. Yaratıcı sanatlar gerçeği yansıtmak istiyorsa, eşit temsiliyeti taahhüt ettiklerini göstermek istiyorlarsa ve kendi sektörlerinde yaşanan korkunç cinsel sömürü vakalarından ders çıkarmaya niyetleri varsa, eğlence sektörü içindeki nihai tabu ile yüzleşmeleri gerekir - gündelik yaş ayrımcı cinsiyetçilik.
Diğer sektörlerde olduğu gibi eğlence sektöründe de hiçbir kadının kariyeri, kendi mesleki kapasitesinin dışında hiçbir şey tarafından belirlenmemeli.
*Makale orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu
© The Independent