Bu hafta gerçekleşen iki uluslararası ziyaret, Ukrayna'daki savaşın muhtemelen yakın zamanda sona ermeyeceğinin ve yakın gelecekte bir tur daha, uzun süreli ve kanlı çatışmanın daha yaşanmasının beklendiğinin güçlü göstergeleri.
Volodimir Zelenski'nin Rus istilası başladığından beri ilk yurtdışı gezisi olan Washington yolculuğu, ABD'nin çatışmalarda şimdiye kadar vereceği en büyük dilim olan 45 milyar dolarlık yardım paketinin Kongre'de oylanacağı zamana denk geldi.
Aynı zamanda, Kremlin'in Kiev'i ele geçirip rejim değişikliğini dayatmaya yönelik yeni bir girişimle sonraki taarruzunda Belarus'u bir kez daha fırlatma rampası olarak kullanmaya çalışabileceği haberleri hâlâ aktarılırken, Vladimir Putin Minsk'te Aleksandr Lukaşenko'yla bir araya geldi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD'de önerilen yardım paketi, Joe Biden'ın talep ettiği 37 milyar doları aşıyor ve Ukrayna'nın kendini savunma çabalarına olan bağlılığın devam ettiğini gösteriyor. Geçen ayki ara seçimlerde Cumhuriyetçiler daha fazla kazanım elde etseydi ve Donald Trump destekli adaylar daha fazla dahil olsaydı bu bağlılık zayıflayabilirdi.
Beyaz Saray'daki görevi sırasında Moskova'nın adayı olmakla suçlanan Trump'ın bazı destekçileri, Amerika'nın savaşta Ukrayna'ya verdiği desteği hedef alıyor. Ana akım Cumhuriyetçiler, Kiev'e "açık çek" verilip verilmediği sorusunu gündeme getiriyor. Ancak görünen o ki Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler en azından şimdilik finansmanı sürdürecekler fakat paranın harcanma şeklinin daha fazla incelenmesini talep edebilirler.
Zelenski, Biden ve güvenlik ekibiyle yaptığı ikili görüşmenin ardından Kongre'nin ortak oturumunda konuştu ve hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat liderlerle bir araya geldi. Rus istilasının ilk aylarından bu yana Ukrayna, savaş alanında kayda değer bir toparlanma göstererek Donbas, Harkov oblastı ve güneydeki Herson'da topraklarını yeniden ele geçirdi. Bununla birlikte, altyapının hedef alındığı sürekli saldırılar ve bunun sonucunda ortaya çıkan ısınma ve elektrik kaybı nedeniyle halk şu anda çok büyük zorluklar yaşıyor. Bu dönemde Amerikan desteğinin kamuoyuna açık bir şekilde sergilenmesi, moral açısından büyük bir destek olarak görülecek.
Zelenski'nin kendisi için de ABD Kongresi'nde herkesin gözünün önüne çıkmak, Biden'ın kendisini ve ailesini tahliye etme teklifini reddettiği savaşın ilk günlerinden ve gizli sığınağından videolar gönderdiği sonraki aylardan bu yana her şeyin ne kadar değiştiğini gösterecek.
Ukrayna Devlet Başkanı'nı Kongre'de konuşma yapmaya davet eden Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, "Putin'in korkunç zulmü karşısında Ukraynalı özgürlük savaşçıları demir gibi bir irade ve kırılmaz bir ruhla dünyaya ilham verdiler ... cesur, vatansever, yorulmak bilmez liderliğiniz sadece halkınızı değil tüm dünyayı özgürlük mücadelesinin ön saflarına katılmaya çağırdı" dedi.
Zelenski ve yetkilileri, ABD'den daha proaktif operasyonlar yürütmelerini sağlayacak silahlar talep ediyor ve yüksek hareket yetenekli topçu roket sistemleri (HIMARS) ve çok namlulu roketatar sistemlerinin (MLRS) savaşın gidişatını değiştirmeye yardımcı olmasının ardından Biden yönetiminin talepleri aktif olarak değerlendirdiği söyleniyor.
Daha yakın vadede Ukrayna'nın, gelen balistik ve seyir füzelerine karşı kullanılacak Patriot hava savunma sistemlerinin yanı sıra, yerleşik Rus mevzilerine karşı hava saldırılarında kullanılabilecek müşterek doğrudan saldırı mühimmatları (JDAM), diğer adıyla "sığınak deliciler" alması bekleniyor. Bu gelişme, Washington'un geçen ay ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemleri (NASAMS) göndermesinin ardından geldi.
Putin ise 2019'dan bu yana Minsk'e ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Putin'e Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu eşlik etti. Önceki haftalarda Minsk'e yaptığı bir önceki ziyarette Şoygu bir savunma anlaşması imzalamıştı. Belarus yedek askerleri çağırmanın bir öncülü olan askeri hazırlık kontrollerini tamamladığını daha yeni açıkladı. Seferberlik, Belarus'un konuşlandırabileceği asker sayısını yaklaşık 18 binden neredeyse 200 bine çıkaracak.
Bununla birlikte, Lukaşenko'nun kazanacak çok az, kaybedecek çok şeyi varmış gibi görünen bir çatışmaya sürüklenmeye istekli olup olmadığı sorusu yerini koruyor. Savaşa katılma fikri Belarus halkı arasında çok az karşılık buluyor. Üstelik Lukaşenko, ülkesini kapsamlı uluslararası yaptırımların yanı sıra Ukrayna'nın misilleme saldırılarına karşı riske sokmuş olacak. Kiev'in, özellikle de Zelenski'nin Washington ziyareti kapsamında Batı'dan istediği silah desteğini alması halinde, bu saldırıları etkili bir şekilde düzenlemesi mümkün.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar
© The Independent