Hangi yaş, doktoraya başlamak için "çok yaşlı" sayılır?

85 yaşıma girdiğimde, kendimi oyalamanın en iyi yolunun unuttuğum doktora yapma hayalimi yeniden canlandırmak olması çok normal görünüyordu

Eşimi kaybettikten sonra yeni bir meydan okumaya ve beni meşgul edecek bir şeye ihtiyacım olduğunu hissettim (Unsplash)

Gelecek yıl 60. evlilik yıldönümüm olacaktı ancak ne yazık ki eşim sadece 6 ay öncesinde akciğer kanseri teşhisi konduktan sonra Mart 2020'de vefat etti. Doktoramı aslında 40 yıldan uzun süre önce yapacaktım. Ne var ki, büyük oğlum 34 yaşında öldü ve eşim ve ben ona bakıyorduk.

Sonra eşim hastalandı ve zaman içinde bu fikri bir kenara bıraktım. Fakat eşimi kaybettikten sonra yeni bir meydan okumaya ve beni meşgul edecek bir şeye ihtiyacım olduğunu hissettim. Bu yüzden 85 yaşıma girdiğimde, kendimi oyalamanın en iyi yolunun unuttuğum doktora yapma hayalimi yeniden canlandırmak olması çok normal görünüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha geçen haftaya kadar Age UK yardım kuruluşunun İngiltere'nin Wigan bölgesindeki mütevellisiydim ve orada 10 yıldan uzun süre başkanlık yaptım fakat şimdi doktora çalışmalarıma odaklanmaya karar verdim. Bununla birlikte, buradaki işimin beni topluma bağlı tuttuğunu gördüm ve yerel halka gönül borcumu öderken tutkularımı birleştirebilmekten keyif aldım. Özellikle Kovid-19 pandemisindeki tecritler sırasında yaşlıları desteklemek için yapılan çalışmalara hayran kaldım.

Hastalıklara karşı savunmasız olup kendilerini korumaya alan yaşlılara alışveriş ve gıda paketleri ulaştırılmasını sağlayan personel ve gönüllülerle yakın bir şekilde çalıştım. Bu kişiler genellikle günlerdir kimseyle konuşmamış oluyordu. Yiyecek gibi pratik konularda yardımcı olabilmenin yanı sıra haftalık telefon arkadaşlığı görüşmeleri yoluyla duygusal destek de sağladık.

Yönetim kurulu, personel ve gönüllülerle düzenli olarak bir araya gelebilmenin yanı sıra, mütevelli olmak beni yerel bir hastanenin yönetim organında görev yapmaya yönlendirdi ve burada hasta bilgilendirme kitapçıklarının metinlerini düzenleyerek kendime meydan okumaya devam ettim. Belirli bir broşürü aşırı karmaşık dili nedeniyle ağır bir şekilde eleştirdikten sonra, gerçekten de hasta bilgilendirme broşürleri yazma konusunda bir rehber hazırladım.

Yaptığım işin yerel topluluk üzerinde ve belki de ötesinde bir etkisi olduğunu bilmek harika. Bununla birlikte, doktora yapma hayallerim her zaman aklımın bir köşesindeydi.

Bir dizi yerel üniversiteye ulaştıktan sonra, nihayetinde Central Lancashire Üniversitesi'nde bir araştırma direktörüyle tanıştım ve beni fikrim hakkında konuşmak üzere davet etti. Şu anda tam zamanlı bir öğrenci olarak kayıtlıyım ve gelecek üç yıl boyunca müzikal tiyatro yapımlarının filme uyarlanması hakkında yazacağım.

Üniversitede öğretmenlik yaptım ve her zaman kitaplar ve ders çalışmakla kendimi zihinsel bakımdan uyanık tutmak arasında bir çeşit bağlantı hissettim. Askerliğimi Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde tamamladıktan sonra, İngiliz dili ve edebiyatı okumak için o zamanlar Durham Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokul olan Newcastle'daki King's College'a gittim. Üniversite hayatının hem eğitsel hem de sosyal yönlerinden keyif aldım ve orada tanıştığım bir adamla hâlâ iyi arkadaşız.

Kitaplara ve okumaya olan tutkumu, çocukken bunu içimde ateşleyen büyükbabama borçluyum. Kendisi kalaycıydı (metal işçisi) fakat politik olarak aktifti ve hevesli bir okuyucuydu. II. Dünya Savaşı sırasında babam savaştayken annem ve ben, büyükannem ve büyükbabamla birlikte yaşıyorduk.

Her zaman büyükbabamın her şey hakkında her şeyi bildiğini düşünürdüm ve bana Dickens romanlarının resimli kopyalarını gösterdiğini çok net hatırlıyorum. Bir Dickens hayranı olarak kaldım ve lisansımın ilk yılında incelediğim ilk metinlerden biri Kasvetli Ev'di.

Okuma sevgim bugün de devam ediyor ve etrafımdaki dünyayla bağlantıda hissetmeme yardımcı oluyor. Bu makaleyi yazarken bile üç koli kitabın gelmesini ve zaten kalabalık olan çalışma odamı ve sehpamı daha da doldurmasını bekliyorum!

Doktoramı yapmanın getirdiği zorluklardan zevk alıyorum ve benzer yaştaki diğer kişilere, bu bağlantı ve refah duygusunu getirmeyi sağlayacak yeni bir şey denemek için asla geç olmadığını göstermeyi umuyorum.

Age UK, bir dizi ulusal ve yerel hizmet aracılığıyla yaşlıların bağlantıda kalmasına yardımcı oluyor. Yardım kuruluşu, gidecek başka kimsesi olmayan yalnız yaşlılar için bir fark yaratmaya yardımcı olmak üzere halkı yapabilecekleri her türlü bağışta bulunmaya çağırıyor. Bağışta bulunmak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

The Independent'ın Kuşak Farkı dizisi, farklı nesillerin aralarındaki bağı nasıl sürdürdüğünü araştırıyor. The Independent'taki dizinin devamına buradan ulaşabilirsiniz



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU