FTX'i batıran Bankman-Fried'i konferansa davet eden New York Times tepki topladı

Rakip ve yatırımcı Binance, domino etkisini engellemek için 1 milyar dolar ayırdı

Sam Bankman-Fried, geçen ay Riyad'da düzenlenen Geleceğe Yatırım İnisiyatifi (FII) konferansına katılmıştı (Twitter/@MISA)

İflasıyla dünya kripto para piyasasını sarsan FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, ABD'nin en saygın gazetelerinden New York Times'ın düzenlediği uluslararası konferansa davet edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FTX ve Alameda Research şirketleri üzerinden yatırımcılara ait milyonlarca doları Bahamalar'a aktardığı iddiasıyla soruşturulan Bankman-Fried, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 30 Kasım'daki DealBook Zirvesi'ne katılacağını söyledi. Konferansa tek kişilik katılım biletinin fiyatı 2 bin 500 dolar.

Hesap sahiplerinin para çekebilmesi için birkaç gün içinde 8 milyar dolar bulamayan Bankman-Fried'in 11 Kasım'daki iflas başvurusu üzerine, 32 milyar dolar değer biçilen FTX'in fiyatı sıfırlanırken, denetim şirketi Arthur Andersen de batmıştı.

New York Times'ın daveti sosyal medyada tepki çekerken, ödeme sistemleri şirketi PayPal'ın kurucularından ve eski yöneticilerinden David Sacks şöyle dedi:

Yıllar boyunca seçkin medya, her başarılı teknoloji girişimine ortaya çıkarılması gereken dolandırıcılık gibi yaklaştı. Ama şimdi bütün dolandırıcılıkların âlâsı ortaya çıkmışken onu küçük gösterip kapatmaya çalışıyorlar.

Eleştirilere yanıt veren New York Times köşeyazarı ve konferansın düzenleyicisi Andrew Ross Sorkin, kararı savundu:

Sorulması ve cevaplanması gereken çok sayıda önemli soru var. Hiçbir şey yasak bölgede değildir. İple çekiyorum...

New York Times, yaklaşık 1 milyon alacaklısı olan şirketin iflasının hemen ardından Bankman-Fried'le röportaj yapınca, daha önce kripto para platformlarının "dahi çocuğu" diye anılan FTX kurucusunu aklamaya çalışmakla eleştirilmişti. Bankman-Fried, röportajda "işine odaklanamadığını" ve riskleri göremediğini belirterek, "daha kötüsünün de olabileceğini" söylemişti.

New York Times'ın düzenlediği konferansın konuşmacıları arasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ve Amazon CEO'su Andy Jassy gibi kişiler yer alıyor.

Binance'ten kurtarma hamlesi

Kripto para platformlarının küresel çaptaki liderlerinden ve FTX yatırımcılarından Binance, iflasın domino etkisi yaratmaması için kurulmaya çalışılan kurtarma girişimine 1 milyar dolar aktaracağını duyurdu.

FTX'in iflasının arifesinde Binance şirketi satın alma teklifinde bulunmuş ama sonra vazgeçmişti. Bankman-Fried, batmasında Binance'in de rolü olduğunu söylemişti.

Binance, gerekirse katkısını 2 milyar dolara çıkarabileceğini belirtti:

Bu girişimin 6 ay süreceğini ve esnek yatırım yapısına sahip olacağını öngörüyoruz (kripto varlık, itibari para, hisse senedi, dönüştürülebilir araçlar, senet, kredi marjı vb.)

ABD'nin Delaware eyaletindeki iflas mahkemesi kayıtlarına göre, FTX'in en büyük 50 müşterisine borcu toplam 3,1 milyar dolar civarında.

 

Independent Türkçe, Reuters, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU