FTX skandalı: "420 milyon dolarlık yatırımın büyük kısmı, Bankman-Fried'e gitti"

Eski CEO'nun 300 milyon dolarla neler yaptığı tam olarak tespit edilemedi

30 yaşındaki Bankman-Fried, bu ay düzenlenen ABD ara seçimlerinde Demokratik Parti'nin kampanyalarına 40 milyon dolar bağışlamıştı (Reuters)

Kripto para borsası FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried'in yatırımcıların 300 milyon dolarını kişisel hesabına aktardığı ortaya çıktı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, FTX'in geçen yıl ekimde şirketi büyütmek ve kullanıcı deneyimini geliştirmek amacıyla 69 yatırımcıdan 420 milyon dolar topladığı belirtildi.

Bankman-Fried'in de bu miktarın 300 milyon dolarını şirketin hisselerini bozdurarak kendi hesabına geçirdiği öne sürüldü.

Buna göre FTX'in eski CEO'su, FTX hisselerinin yaklaşık yüzde 15'ini elinde bulunduran rakip borsa Binance'ten bunları geri almak için parayı kullandığını yatırımcılara söyledi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Binance CEO'su Changpeng Zhao, 6 Kasım'daki tweetinde Bankman-Fried'in hisseler için 2,1 milyar dolar ödediğini söylemişti.

WSJ, FTX'in eski CEO'sunun bu miktarı nereden temin ettiğinin anlaşılamadığını aktardı.

Haberde, Binance'in satın alınan hisselerinin, Bankman-Fried'e ait Paper Bird adlı şirketin hesabına geçirildiği ifade edildi.

Ayrıca FTX'in eski yöneticisinin 300 milyon dolarla ne yaptığının da tespit edilemediği belirtildi.

Bankman-Fried ve FTX, Reuters'ın yorum talebini reddetti.

Girişim sermayesi yatırımcıları, şirket kurucularının halka arz gerçekleştirmeden büyük hisse satışları yapmasını çoğu zaman hoş karşılamıyor. Böyle bir hamle, işe neredeyse hiç yatırım yapmayan bir şirket sahibinin, yatırımcılar hisselerini nakde çevirmeden zengin olmasını sağlayabiliyor.

Bu tür satışlar, genellikle yatırımcıların yönetim kurulunda yer aldığı durumlarda kabul edilebiliyor. Fakat 2019'da kurulan FTX'in yönetim kurulunda, 2021 yazına kadar yalnızca Bankman-Fried yer alıyordu. Daha sonra kurula eski FTX yöneticisi Jonathan Cheesman ve video oyunu alanında uzman olan Antigua ve Barbuda'dan avukat Arthur Thomas da katılmıştı.

ABD'deki Delaware Üniversitesi'nden Charles Elson, yatırımcıların bu tür satışlara karşı dikkatli olması gerektiğini söyleyerek, "Herhangi bir şirket sahibi ikincil halka arzda hisse satmaya başladığında, ona gerçekten çok zor sorular sormalısınız" dedi.
 


İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük üçüncü kripto borsası FTX, yaşanan likidite sorunlarının ardından ABD'de geçen hafta iflas süreci başlatmıştı.

Bankman-Fried'in istifasının ardından da yerine John J. Ray atanmıştı.

FTX'in eski CEO'su likidite sorununu çözebilmek için 8 Kasım'da Zhao'yla görüşmüş, taraflar Binance'in FTX'i satın almasına yönelik niyet mektubu imzalamıştı. Fakat görüşmelerden kısa süre sonra Binance bundan vazgeçmişti.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU