Çin'in ticaret savaşındaki gizli silahı: Robot ordusu

"Yapay zeka destekli fabrika robotları üretimde devrim yarattı"

Çin, üretim sektöründeki kapsamlı otomasyon yatırımlarıyla maliyetleri düşük tutuyor (Reuters)

Çin'in yapay zeka destekli "robot ordusu" ABD'yle ticaret savaşında ülkeye önemli bir koz sağlıyor.

New York Times (NYT), Pekin yönetiminin fabrika ekipmanlarına ve yapay zekaya muazzam yatırımlarının Çin'e otomobil üretiminde ve diğer sektörlerde avantaj sağladığını yazıyor. Haberde, "üretimde devrim yaratan yapay zeka destekli fabrika robotları ordusunun" Çin'in ticaret savaşındaki "gizli silahı" olduğu ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Robotik Federasyonu'nun verilerine göre Çin'de her 10 bin imalat işçisine karşılık düşen fabrika robotu sayısı, Güney Kore ve Singapur hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla.

Çin'deki fabrikaların, ABD, Almanya ya da Japonya'dakilerden daha fazla otomasyona sahip olduğuna dikkat çekilen haberde, Pekin'in bu şekilde kaliteyi artırırken üretim maliyetini düşürmeyi başardığı ifade ediliyor.

Çin'in en büyük insansı robot üreticilerinden Yunmu Intelligent Manufacturing'in kurucusu ve CEO'su He Liang, Çin'in robot teknolojisini yepyeni bir iş sektörüne dönüştürmeyi hedeflediğini belirtiyor:

İnsansı robotların yeni bir elektrikli otomobil endüstrisi yaratması bekleniyor. Bu ulusal bir strateji.

Çin'de robotlar sadece devasa fabrikalarda değil çok daha küçük ölçekli işletmelerde ve sokak arasındaki dükkanlarda da kullanılıyor.

Çin'in ticaret merkezi Guangzhou'da metal ve kaynak atölyesi işleten Elon Li, 11 işçi çalıştırdığını söylüyor. Li, kameralı bir robotik kol için Çinli bir firmaya 40 bin dolar ödeyerek önemli bir yatırım yapacağını belirtiyor. Bu sistem 4 yıl önce sadece yabancı menşeli robot şirketlerinden temin edilebiliyordu ve yaklaşık 140 bin dolara mal oluyordu.

Robot, kaynak işçisinin hareketlerini yapay zeka aracılığıyla öğrenerek taklit edebiliyor. Metal ustası Li, şu ifadeleri kullanıyor:

Daha önce otomasyona yatırım yapacağım aklımın ucundan geçmezdi. İnsan günde sadece 8 saat çalışıyor, makineyse 24 saat iş yapıyor.

Çinli elektrikli otomobil üretici Zeekr ise 4 yıl önce Ningbo'da açtığı fabrikasında ilk etapta 500 robota sahipti. Son yatırımlarla bu sayı 820'ye yükseldi. Fabrika çalışanlarından Pinky Wu, "Mesai arkadaşlarımızın çoğunun işi bilgisayar önünde oturmaktan ibaret" diyor.
 


ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. 

ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU