Ziyaretin en dikkat çeken başlıklarından biri ise Türk bankalarının Suriye'de faaliyete başlaması yönündeki çalışmalar oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bakan Bolat, Türkiye'nin devlet ve özel sektörden temsilcilerle Şam'a gerçekleştirdiği iki günlük ziyaretin ardından basına yaptığı açıklamalarda, bankacılık alanındaki işbirliğinin hızla ilerleyeceğini ve Türk bankalarının Suriye'de şube açmasının önünün açılacağını duyurdu.
"Bankacılık işbirliği, Türk bankalarının Suriye’de faaliyet göstermesi ve finansal altyapının yeniden kurulması konularında iki taraf da hazır. Hızlı yol alacağız."
Finansal altyapının yeniden inşası hedefleniyor
Suriye’de 14 yılı aşkın süredir süren iç savaş nedeniyle çöken ekonomik yapı ve işlevsiz hale gelen finans sistemi, yeniden inşa sürecine girdi. Bolat, Türkiye’nin bu süreçte aktif bir rol oynayacağını belirterek, bankacılık sisteminin ayağa kaldırılmasının, yatırımların yönlendirilmesi ve yeniden imar süreci için temel önemde olduğunu vurguladı.
Yeni kurulacak ekonomik düzenin temel taşlarından biri olacak olan bu işbirliği kapsamında, Türk bankalarının özellikle sanayi bölgelerinde, yatırım alanlarında ve ticaret noktalarında şubeleşmesi bekleniyor. Bu adımın, hem Türk hem Suriyeli yatırımcıların güvenli ve şeffaf bir finansal ortamda işlem yapmasına olanak sağlayacağı kaydedildi.
Ekonomik ortaklık anlaşması yolda
Ziyaret kapsamında, Ekonomik Ortaklık Anlaşması için müzakerelerin başlatılması da gündeme geldi. Bu anlaşmayla birlikte iki ülke arasında gümrük vergilerinin tedricen düşürülmesi, çifte vergilendirmenin önlenmesi ve yatırımcıların korunması gibi konular yeniden düzenlenecek.
Bakan Bolat, taraflar arasında "Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması" ile "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması" konularında da karşılıklı hazırlığın tamamlandığını ve kısa süre içinde müzakerelerin başlayacağını belirtti.
Suriye: Türkiye yön gösterici ülke konumunda
Suriye hükümeti yetkililerinin Türkiye’ye duyduğu güveni ve teşekkürleri aktaran Bolat, Şam yönetiminin Türkiye'yi “öncelikli ortak” ve "yol gösterici ülke" olarak gördüğünü söyledi.
Özellikle altyapı, ulaştırma, enerji ve sanayi alanlarında Türkiye'nin deneyim ve teknolojisinden faydalanmak isteyen Suriye hükümeti, ortak projelerin hızla devreye alınması için Türk özel sektörünü davet etti.
Önümüzdeki süreçte ne bekleniyor?
- Türk bankalarının Suriye’de şube açması ve finansal sistemin yeniden işler hale gelmesi
- Gümrük geçişlerinde kolaylıklar, Ro-Ro seferlerinin başlaması
- Ortak organize sanayi bölgeleri kurulması
- Türk ve Suriyeli taşımacılık şirketlerinin karşılıklı seferlere başlaması
- Suriye diasporasının ülkeye dönüşü ve yatırım yapması için teşvik programları
Bolat, "Türkiye ile Suriye önümüzdeki süreçte, etle tırnak gibi hareket ederek, ekonomilerini ortak menfaatler doğrultusunda yeniden şekillendirecek," dedi.