ABD-Çin ticaret savaşı: “Trump emlakçı gibi davranıyor”

Amerikan basınındaki analizlerde, ABD Başkanı’nın stratejisi masaya yatırıldı

Trump, 2017'de Şi'yi Florida'daki malikanesinde ağırlamıştı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın kapsamlı gümrük tarifelerini açıklamasıyla küresel ekonomide yaşanan çalkantının etkileri gündemden düşmüyor.

Trump, diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün ertelerken Çin'e yönelik vergiler yürürlüğe girdi.

İki ülke arasındaki misilleme tarifeler sonucunda ABD, Çin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkardı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125’e yükseltti.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, tarifeler nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ABD aleyhine dava açıldığı duyuruldu.

Trump’ın ticaret savaşını körüklemesi endişe yaratırken, Amerikan basınındaki analizlerde Cumhuriyetçi liderin stratejisi mercek altına alındı.

CNN’in haberinde, ABD ve Çin arasında gittikçe sertleşen ticaret savaşının uzun vadede tüm dünyayı etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

Analizde, Trump’ın ayakları yere basan bir stratejiye sahip olmadığı ve “doğaçlama” hareket ettiği belirtiliyor. ABD Başkanı’nın “emlakçı gibi davrandığı ve rakibine karşı koz kazanmak için riskleri dayanılmaz seviyelere yükselttiği” ifade ediliyor.

Trump’ın Çin’i köşeye sıkıştırma hamlesinin geri tepebileceğine işaret edilen yazıda, Cumhuriyetçi liderin ilk dönemindeki gibi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le yakınlaşamayabileceği belirtiliyor.

Ticaret savaşı nedeniyle ABD’deki birçok önemli ürünün fiyatlarının artacağı, bunun da enflasyonu körükleyebileceği ve resesyon yaratabileceği ifade ediliyor. Çin’de de özellikle ekonominin belkemiği konumundaki küçük işletmelerin zarar görebileceği ve işsizlik oranlarının artabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Wall Street Journal’ın analizinde de ABD Başkanı’nın “Çin’le başa çıkmak için gerçek bir stratejisi olmadığı” yazılıyor. ABD’nin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin’le ticari bağlarını koparmayı göze alamayacağı belirtiliyor.

Trump’ın Çin’in “saldırgan ticaret politikalarıyla” mücadele etmek için ek gümrük vergisi getirdiği müttefiklerinden desteğe ihtiyaç duyacağına fakat tarifeler nedeniyle bunun gerçekleşmeyebileceğine dikkat çekiliyor. Sağlam bir stratejiyi takip etmediği için Çin Komünist Partisi’nden ziyade kendi yönetimine zarar verdiği yorumu yapılıyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU