ABD-Çin ticaret savaşı sosyal medyaya taşındı

Çinli üreticiler, TikTok ve Instagram’a akın etti

Washington, Pekin’le “adil” bir anlaşma yapılana dek yüzde 145’lik vergi tarifesinin düşürülmeyeceğini söylemişti (Reuters)

Çinli üreticiler, Amerikalılara TikTok üzerinden ürün satmak için yarışıyor.

New York Times (NYT), Çinli üreticilerin Amerikalı müşterilere doğrudan fabrikadan ürün satabilmek için TikTok başta olmak üzere sosyal medyaya hücum ettiğini yazıyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileriyle başlayan ticaret savaşında, Amerikalı tüketicilerin videolara büyük ilgi gösterdiğine dikkat çekiliyor. 

Videolarda Çinli üreticiler, Hermes ve Birkenstock gibi dünyaca ünlü markaların ürünlerinin “aynısını çok daha ucuza sattıkları” vaadiyle üreticileri çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikalı sosyal medya fenomenlerinin videolarında da bu ürünlerin tanıtıldığı, videoların milyonlarca kez izlendiği ve binlerce beğeni aldığı aktarılıyor. Ayrıca DHGate ve Taobao gibi Çin merkezli e-ticaret uygulamalarının indirilme oranlarında artış görüldüğü belirtiliyor. DHGate’in geçen hafta ABD’deki Apple ve Google'ın uygulama mağazalarında en çok indirilen 10 uygulama arasında yer aldığı ifade ediliyor. 

Sosyal medya analiz firması Graphika'nın verilerine göre, kullanıcıları doğrudan Çin fabrikalarından ürün almaya teşvik eden TikTok videolarının sayısı geçen hafta yüzde 250 arttı. TikTok'ta #ChineseFactory hashtag'i altında 30 binden fazla gönderi paylaşıldı. Instagram’da da aynı hashtag’le yapılan paylaşım sayısı 28 bini geçti. 

Amerikalı sosyal medya kullanıcıları, TikTok ve Instagram’daki paylaşımlarında Trump yönetimini eleştiren yorumlar da yapıyor. Çinli üreticilerin videolarına yapılan yorumlarda “Trump yanlış ülkeye zorbalık yaptı” ve “Çin bu savaşı kazandı” gibi ifadeler kullanılıyor. 

Diğer yandan Çinli üreticilerin, ülkede yasaklanan platformlarda bu kadar rahat yayın yapabilmesi de dikkat çekiyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Matt Pearl, Pekin yönetiminin videoların dolaşıma girmesini desteklediğini savunuyor.

NYT, Washington’daki Çin Büyükelçiliği’nin veya New York'taki Çin Konsolosluğu’nun yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. 

Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. 

ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU