Kripto şirketleri FTX'in çöküşüyle gelen kaos silsilesini durdurmaya çabalıyor

FTX'te geçen hafta para çekme işlerimdeki ani artış, üstesinden gelemediği bir likidite krizine yol açtı

FTX çöküşten önce dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alıyordu (Reuters)

Önde gelen kripto para borsaları, müşterilerine FTX çöküşünün ardından fonlarının güvende olduğuna dair güvence vermek için çaba sarf ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Crypto.com CEO'su Kris Marszalek, pazartesi günü YouTube'da düzenlenen bir soru-cevap oturumunda, olayın kripto piyasasına yayılmasıyla ilgili endişeleri küçümsedi ve borsanın "son derece güçlü bir bilançoya" sahip olduğunu iddia etti.

Rakip borsa Binance'in başkanı Changpeng Zhao (CZ) da şirketinin likidite kriziyle karşılaşan borsaları ve diğer kripto para platformlarını destekleme amacıyla "sektör çapında bir kurtarma fonu" oluşturduğunu duyurdu.

CZ, fonun "FTX'in ilerideki olumsuz etki silsilesini yumuşatmayı" amaçladığını söyledi ve şöyle ekledi:

Kripto bir yere gitmiyor... Hadi yeniden inşa edelim.

Binance'le bir kurtarma anlaşmasına varılamaması üzerine, cuma iflas başvurusunda bulunan FTX'in çöküşünün ardından son 7 günde küresel kripto piyasasından kabaca 200 milyar dolar silindi.

Piyasa değerinin kabaca 4'te bir oranında küçülerek 400 milyar dolardan yaklaşık 300 milyar dolara gerileyen Bitcoin, toplam değer bazında en ağır kayıpları yaşadı.
 


Piyasa çöküşünün ötesinde kriz, kripto para borsaları ve sorumlularla ilgili daha geniş çapta endişelere yol açtı. FTX'in sonunu getiren para çekme işlemlerindeki aşırı artışla başa çıkıp çıkamayacaklarına dair endişeler de bunlar arasında.

Crypto.com CEO'su Marszalek, YouTube canlı yayını sırasında bu tür korkuları çürütmeye çalışırken, Crypto.com'un kazara yanlış adrese 400 milyon dolardan fazla değerde Ethereum (ETH) göndermesiyle ilgili endişelere de değindi.

Marszalek, "Fonların kaybolma riski yoktu" dedi.

Sistem, kurtarılamayacağı bir yere para göndermemize izin vermez.

Platformumuz her zamanki gibi çalışmaya devam ediyor. İnsanlar para yatırıyor, para çekiyor, ticaret yapıyor, sadece yüksek bir seviyede gayet normal aktiviteler var.

 


Her iki kripto patronu da, kripto para birimi alanında giderek artan inceleme ve düzenleme olasılığını memnuniyetle karşıladı. Bunun işletmelere rehberlik sağlamaya ve tüketici güvenini artırmaya yardımcı olacağını söyledi.

Sektördeki diğer figürler ise FTX'in çöküşünü finansal hizmet düzenleyicileri için bir uyandırma çağrısı diye niteledi.

The Independent'a konuşan finansal teknoloji firması IFX Payments'ın genel danışmanı Anastasia Demtriou, "Standartlaştırılmış bir uluslararası yönetmelik çerçevesinin olmaması, FTX gibi daha büyük oyuncuların serbestçe hareket etmesine olanak veriyor ve nihayetinde tüketicileri ve mali durumlarını riske atıyor" dedi.

FTX'in ölümü gerçekleşirken sektörün, küresel çapta uygun bir düzenleyici çerçeveye duyulan ihtiyacı anladığını umuyorum. FTX ve diğer bağlı şirketlerdeki işlemlerin karmaşıklığı ve ölçeği, düzenleyicilerin tüketicileri korumak için metodolojilerinde işbirliğine açık, ihtiyatlı ve yenilikçi olmaları gerektiği anlamına geliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU