8 Haziran 2014 yılında Irak’ta Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova vilayetini ele geçiren IŞİD, 3 Ağustos’ta Şengal’e saldırmış, saldırının ardından Şengal merkeze bağlı köy ve beldelerde katliam gerçekleştirerek 7 binden fazla Ezidi Kürdü kaçırmıştı. Yüzbinlercesi ise göçe maruz bırakıldı.
IŞİD’in kaçırdığı kişilerin yarıya yakını kurtarılırken, kalanların akıbeti bilinmiyor. Örgüt, bölgeden çıkarıldıktan sonra katledilen kişilere ait toplu mezarlar bulundu.
Şengal’de binlercesinin katledildiği, yüzbinlerin göçe maruz bırakıldığı ve kadınların köle pazarlarında satıldığı Ezidi katliamı beşinci yılına girdi.
Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Daire Başkanı Hayri Bozan, katliamın beşinci yıl dönümünde Ezidilerin taleplerini, IŞİD saldırısı nedeniyle göç etmek zorunda kalan, kurtarılan ve kurtarılmayı bekleyenlerle ilgili istatistiki bilgileri Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
“360 bin Ezidi kamplarda zor şartlarda yaşıyor”
Şengal katliamının üzerinden beş yıl geçmesine rağmen hala 360 bin Ezidi’nin kamplarda zor şartlarda yaşadığını belirten Bozan, uluslararası kamuoyundan yardımlarını artırmalarını istediklerini söyledi.
Şengal’in hem IŞİD hem de kentin geri alınması için yaşanan çatışmalarda büyük yıkıma uğradığını ifade eden Bozan, kentin henüz inşa edilemediğini belirtti.
Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere 3 Ağustos Ezidi katliamının “soykırım” olarak tanıması talebinde bulunan Bozan, devamında şunları söyledi:
“Irak merkezi parlamentosu da soykırım olarak tanısın”
“Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu Ezidilerin yaşadığı katliamın soykırım olarak tanınması için hazırlık yapıyor ve büyük olasılıkla bugün bu kararı alacak. IKB dışında Irak merkezi parlamentosunun da bu yönde bir karar almasını talep ediyoruz.”
IKB Ezidi İşleri Daire Başkanı Hayri Bozan, bugüne kadar kurtarılan, kurtarılmayı bekleyen, tespit edilen toplu mezar ve göç edenler gibi Ezidilerin durumu ile ilgili bilgileri paylaştı.
Bozan’ın paylaştığı bilgiler şöyle:
“Irak’ta yaşayan Ezidi sayısı: 550 bin
IŞİD saldırısıyla göçe zorlananların sayısı: 360 bin
Yurtdışına göç edenlerin sayısı: 100 binden fazla
Kaçırılanların sayısı: 6 bin 417 (3 bin 548 kadın, 2 bin 869 erkek)
Kurtarılanların sayısı: 3 bin 509 kişi (Bin 192 kadın, 337 erkek, bin 33 kız ve 947 erkek çocuğu)
Kurtarılmayı bekleyenler: 2 bin 908 kişi (Bin 323 kadın ve bin 585 erkek)
Babasız kalan çocuk sayısı: 2 bin 745 kişi
Saldırının düzenlendiği ilk günden bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı: Bin 293 kişi
Tespit edilen toplu mezar sayısı: 80
Tahrip edilen türbe ve dini mekanların sayısı: 68”
Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun bugün toplanarak 3 Ağustos’u “Ezdi Katliamı Günü” olarak ilan etmek üzere toplanması bekleniyor.
On 5th anniversary of genocide against Yezidis in Shingal, we solemnly remember those who fell victim to ISIS atrocities in Kurdistan & beyond. We won’t rest until we eradicate terror & bring kidnapped victims home. We urge UN to recognize this genocide to prevent similar acts.
— Nechirvan Barzani (@IKRPresident) August 2, 2019
Barzani: Ezidi soykırımı tanınsın
Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani, Şengal katliamının 5’inci yıldönümü vesilesiyle yayımladığı mesajında, Birleşmiş Milletlere (BM) çağrıda bulunarak benzer eylemleri önlemek için Ezidi Kürtlere uygulanan soykırımın tanınmasını istedi.
Barzani, Twitter hesabı üzerinden yayımladığı mesajda, “IŞİD tarafından vahşice katledilenleri saygıyla anıyoruz. Terörü ortadan kaldırıncaya ve kaçırılanları evlerine geri getirinceye kadar durmayacağız. BM’den benzer eylemleri önlemek için bu soykırımı tanımasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ezidi Kürtler, 3 Ağustos 2014'teki IŞİD’in Şengal saldırısını “73’üncü katliam” (73’üncü ferman) olarak adlandırıyor.
© The Independentturkish