PODCAST | Akdeniz Havzasında Antik Suriye

'Yaptığım çalışmalarla geçmişe ilişkin gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorum ama benim yanıtlayamadığım, karanlıkta kalmış birçok soru var'

MÖ. 6'ncı yüzyılın ortalarında Büyük Cyrus (Kyros) tarafından fethedilen Suriye bölgesi, Pers İmparatorluğu'na katıldı.

1.JPG

Pers yönetimi altında, genel olarak barışçıl bir güç yöntemiyle orayı yönetmek için bir satraplık (vali) kuruldu.

Bu döneme ilişkin belgeler, bölgenin önceki iki bin yıllık Semitik hakimiyetinden çok daha kötüdür, bu nedenle bu valilerin görev tarihleri bile belirsizdir.

Bununla birlikte, bu zayıf kayıt tutma nedeniyle değil, papirüs gibi bozulabilir malzemelerin genel kullanımından kaynaklanıyordu.

Birçok kent merkezinin yeniden kurulduğu MÖ. 4'üncü yüzyılda Yunanistan'ın bölgeyi ele geçirmesi sırasında var olan birçok kayıt yok edildi.
 

Babil, bölgedeki en büyük satraplıktı. Athura'nın (eski Asur) ana satraplığı Babillerin idari şemsiyesi altına girdi ve ona boyun eğdi.

2.JPG

Babil ile olan yakın ilişkisi sayesinde, Athura adı neredeyse eşanlamlı olarak kullanılmıştır (kesinlikle Herodot ve Strabon tarafından).

Babil'in Akhaemenid dönemindeki (ve ötesindeki) rütbesi ve orada görevlendirilen yetkililerin statüsü de Babil'in üstün büyük satraplık olduğunu göstermektedir.

Megabyzus'un Suriye'deki isyanı vesilesiyle, Babil satraplığı bastırılmasından sorumluydu. Bu, tek başına,

Büyük İskender'in Babil'de Asur'la ilgili meseleleri çözdüğü gerçeği gibi, daha yüksek hiyerarşik rütbesini kanıtlıyor.

Athura'nın Hilakku (Kilikya), Suriye ve Fenike ile birlikte (eski) Asur'dan oluştuğunu da (doğru olarak) bildiren Strabon'du.

Bu nedenle Megabyzus ve diğer sahipleri, kendi küçük satrapları olsa bile, bunların hepsinin satraplarıydı. 
 

 

Daha sonra Suriye, Babil veya Abar-Nahra (Aramice-Farsça) - 'Fırat nehrinin ötesinde' adıyla kendi başına bir satraplık olarak kurulmuş gibi görünüyor.

Suriye Athura'dan uzaklaştırıldıktan ve böylece Babillilerin kendi önemini azalttıktan sonra, Babil satraplığı görevi zayıf bir şekilde kanıtlandı.

Pers özgürlük yasaları, Levant (Fenike) şehirlerinin kendi dinlerini uygulamaya, kendi ticari faaliyetlerini yürütmeye ve Akdeniz kıyılarında koloniler kurmaya devam etmelerine izin verdi.

Bunların bilindiği yerlerde, önce satrapların Eski Farsça isimleri, ardından Yunanca ve diğer yorumlar gösterilir.


Küçük bir satrap olarak Ebir-nari (Suriye) sadece Fenike'yi değil, aynı zamanda Megiddo, Samiriye ve Gilead gibi Eski Ahit'ten çok sayıda varlık içeren Kıbrıs ve Filistin'i de içeriyordu.

Başkent belirsizdir ve Şam kesinlikle önemli olmasına rağmen biraz hareket etmiş olabilir. Satraplığın Katpatuka (Kapadokya) ile olan kuzey sınırı sadece varsayımsaldır, muhtemelen Toros sırtlarını Fırat'ın kıvrımına kadar takip eder.

Suriye'nin Athura ve Hilakku ile olan diğer sınırları iyi bir şekilde kanıtlandı. Kilikya sınırı, Amanus sıradağları ve Suriye Kapıları ile işaretlenirken, Asur sınırının çoğu Fırat'ın seyrine denk geldi.

4.JPG

Daha güneyde sınır ancak genel olarak Arap Çölünün kenarını takip etmek olarak tanımlanabilir. Gazze'nin hemen güneyine (Herodot tarafından teklif edilmiş) kadar uzanabilir, ancak Akhaemenid döneminin sonlarında, Arabistan eyaletinin kaybından sonra ve Mısır ile bağlantıyı sağlayan sadece dar bir Akdeniz kıyı şeridi ile güney sınırı Nil'in Pelusya koluna sabitlenmiş olabilir.

Babil'in kendisinin Perslere düşmesine rağmen, direniş ceplerinin kalması ya da en azından bir süre için yerel yönetim yarı bağımsız bir temelde sürdürülürken, en azından Pers derebeyliğinin zımnen kabul edildiği alanların kalması tamamen mümkündür.

Babil'in son kral hanedanlığını sağlayan Keldaniler de böyle bir durum olabilir. Her ne kadar belirli ayrıntılar kaydedilmemiş olsa da, Daniel'in Kitabı Belşar-uzur'da bunun bir anısını saklıyor gibi görünüyor.

Belşar-uzur, Nabonidus'un oğludur ve hiçbir güce sahip olmamasına ve iddiasını uygulayacak kaynaklara sahip olmamasına rağmen meşru olarak tahtın gerçek halefi olduğunu iddia edebilir.

Görünüşe göre babasının yaşamasına izin verilmesine rağmen Büyük Cyrus tarafından öldürülür, bu yüzden Gaubaruva tarafından değiştirilmeden önce Pers yönetiminin ilk birkaç yılı boyunca bilinmeyen Babil satrapı olamaz.

Bunun yerine, Cyrus mevcut tahkimleri ilk başta tutulmasına izin verdiği için, bu görev muhtemelen hala Neo-Babil görevdeki tarafından doldurulmaktadır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU