HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Bizler bakanlık, mevki peşinde koşacak insanlar değiliz

Sancar, “Burada siyaset yapmak ateşten gömlek giymektir. Bu gömleği halkların aydınlık geleceği için giyiyoruz” dedi

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Genel Merkezi'nde yapılan parti meclisi toplantısının açılış konuşmasında, kamuoyunda seçim tartışmalarının yürütüldüğünü, HDP'nin konumunun ne olacağının da merak edildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parti olarak seçimlerle ilgili tutumlarını 1,5 yıl önce açıkladıklarını anımsatan Sancar, "Bunun ötesinde yapılan her açıklama spekülasyondur, kurmacadır, aldatmacadır. HDP'nin bu çizgisinden vazgeçmesi de bugünkü şartlar altında söz konusu değil" dedi.

"Muhatabı esası olarak Türkiye halklarıdı"

"Demokrasi ittifakı" kurmak amacıyla tüm muhalefet partilerine çağrı yaptıklarını hatırlatan Sancar şunları söyledi:

Diyoruz ki önümüzdeki seçimde yalan, talan ve kan düzenini değiştirelim. Bunun için de cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından açık diyalog, doğrudan müzakere çağrımızı defalarca yaptık, yineliyoruz. Fakat altını bir kez daha çiziyoruz. Bu çağrımızın muhatabı esası olarak Türkiye halklarıdır, Türkiye toplumunun tamamıdır. En başta bu toplumun ezilenleri, dışlananları, yok sayılanları, sömürülenleridir. Biliyoruz ki halklar bu sesi duyuyor. Türkiye toplumlu bu kararlı ve inançlı mücadelenin kendisini aydınlığa çıkaracağını görüyor. Kim ki bunun dışında bir yol izlerse, HDP’nin kurduğu demokrasi ittifakını, bu ittifakın motor gücü olan Kürt halkını yok saymaya, dışlamaya ve aşağılamaya yeltenirse Türkiye halklarının vicdanında büyük bir mahkumiyete maruz kalacaktır. 

Sancar, konuşmasında şunları kaydetti:

Semra Güzel’in duruşu Kürt halkının ve Kürt halkıyla beraber mücadeleyi büyüten emekçilerin kadınların, gençlerin duruşunu en güzel şekilde ortaya koydu. Nasıl İdris Baluken’in boyunu eğdirmeye çalışanlar sert bir tepkiyle karşılaştılarsa, Semra Güzel’e aynı muameleyi yapmak isteyenler de aynı cevabı aldı. Özet şudur: HDP asla boyun eğmez. HDP hiçbir zorbalığa karşı diz çökmez. Bizi biz yapan en temel değerlerimiz tam da budur. Bizler bakanlık, mevki peşinde koşacak insanlar değiliz. Burada siyaset yapmak ateşten gömlek giymektir. Bu gömleği halkların aydınlık geleceği için giyiyoruz ve bu kararlılıkla da yolumuza devam edeceğiz

"Sebebi savaş politikalarıdır".

“Bu iktidar bir zulüm düzenini en köklü ve yaygın bir şekilde kurmak için elinden geleni yapıyor” diyen Sancar şöyle konuştu:

Ülkeyi soyuyor, çetelere teslim ediyor. Devlet artık yıllar önce -Çetin Altan söylediği için yargılanmıştı- bir çeteler ittifakına dönüşmüş durumdadır, bunun sebebi savaş politikalarıdır. Hem Kürtlere karşı uygulanan şiddet yöntemleri hem Kürt sorununda yaklaşımda güvenlikçi politikalar hem de bölgeye yayılmak istenen işgal ve operasyon planları... Tüm bunlar, çeteleşmenin ve ekonomik çöküşün de en temel sebebidir. Bunlara kararlılıkla, cesaretle, açık sözlülükle karşı çıkmadıkça ne bu iktidarı durdurmak ne de bu rejimi değiştirmek kolaydır. Gerçekten iktidarı değiştirmek istiyorsak, bu rejimi değiştirmek istiyorsak önce buraya bakacağız. Ayrıştırıcı, düşmanlaştırıcı, yalandan, savaştan beslenen iktidarın en temel sütunlarına karşı dürüst ve samimi bir  duruş sergilemeyen hiç kimsenin bu ülkenin halklarına aydınlık vaad etmesi mümkün değildir. Bu iktidar zulmü zirveye çıkarmıştı. Ali Rıza amcanın elindeki torba hiçbir zaman insanların, bizlerin ve bu toplumun hafızasından silinmeyecektir. En başta Kürtler çocuklarının kemiklerini bir torbada teslim eden bu iktidar zihniyetini affetmeyecektir!  

Sancar'ın konuşmasının ardından HDP Parti Meclisi toplantısına basına kapalı devam edildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU