NASA'nın bir sonraki büyük görevi hakkında bilinmesi gerekenler

NASA'nın 1970'lerden beri fırlatacağı en büyük roket, ağustos bitmeden uzaya gönderilebilir

(NASA)

NASA yeni Ay roketini ilk uçuş denemesinde fırlatmayı umduğundan, 1973'ten beri gerçekleşen en büyük roket fırlatışı bu ay meydana gelebilir.

NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi ve Orion uzay aracının bir uçuş denemesi olan Artemis I görevinin, en erken 29 Ağustos'ta sabah 08:33'te başlaması bekleniyor. Hava durumu veya diğer endişelerle NASA'nın havalanma işlemini iptal etmesi durumunda, 2 ve 5 Eylül'de yedek fırlatma aralıkları planlanıyor. Fırlatma ve fırlatma öncesi faaliyetler NASA TV, NASA mobil uygulaması ve uzay ajansının internet sitesinden canlı yayımlanacak.

SLS roketi şimdiye kadar uçurulmuş en güçlü roket olacak. Yaklaşık 98 metre uzunluğunda olan ve 3,99 tonluk itiş gücü üreten bu roket, Apollo astronotlarını Ay'a götüren Satürn V roketinin önüne küçük bir farkla geçiyor. Satürn V, yaklaşık 110 metre uzunluğunda olmasına rağmen sadece 3,45 tonluk itiş gücü üretiyordu. 1973'te mürettebatı olmadan fırlatılan son Satürn V, Skylab uzay istasyonunu taşıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artemis I, Apollo programı sırasında 1969'da Satürn V'in ilk fırlatılmasında kullanılan, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi 39B Fırlatma Kompleksi'ndeki aynı fırlatma rampasını kullanacak.

Orion uzay aracı 1970'lerin Apollo uzay kapsülüne biraz benzeyen bir tasarıma sahip ve uçuş denemesinde, Orion'ın Ay'a seyahat etmesi, yörüngesinde dönmesi ve uzayda 42 gün kaldıktan sonra Ay'dan dönmesi planlanıyor. Uzay aracı, benzer bir uçuşun gelecekteki insan astronotları nasıl etkileyebileceğine dair veri toplamak için tasarlanmış üç manken taşıyacak. Aynı zamanda insanlar tarafından mürettebat yerleştirilmek üzere tasarlanmış en uzun menzilli araç olarak Ay'ın 64 bin 373 kilometre ötesine uçacak.

Ve insan astronotlar hazır bekliyor: Artemis I, NASA'nın insanları 2025'e kadar Ay yüzeyine geri döndürmeyi planlayan Artemis Ay programının ilk görevi. Artemis I'le her şey yolunda giderse Artemis II, Mayıs 2024'te bir insan mürettebatını bir ay uçuşunda taşıyacak; 2025'teyse Artemis III, 1970'lerden bu yana ilk kez Ay'a insan indirecek.

NASA, astronotların Ay'a bir uzay istasyonu inşa etmesi ve Ay'ın güney kutup bölgesinde uzun süreli üslerin kurulmasını hedefleyen, 2030'lara kadar sürecek birçok Artemis görevi başlatmayı planlıyor. Program sadece ay bilimini ilerletmekle kalmayacak, aynı zamanda NASA'ya bir gün daha büyük bir zorlukla başa çıkmak için gerekli teknolojileri, işlemleri ve becerileri deneme fırsatı verecek. Bu zorlukların başında da 2040'larda Mars'a astronot göndermek geliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU