Ben İsveçliyim ve misafirlere yemek servisi yapmadığımız doğru, sorun ne?

Aslında çocukken önemsemezdim, ev sahipliği yapan aile yemek yerken sadece oyun oynamaya devam ederdim

İsveçlilerin yemek alışkanlıkları Twitter'da gündem olarak tartışılmıştı (AFP)

Twitter'ı kontrol edip #Swedengate'in trend olduğunu görünce güldüm. Tüm yaygara İsveç halkının kural olarak misafirlere (özellikle evlerinde oynayan başka çocuklara) yiyecek sunmadığının ortaya çıkmasından kaynaklanıyor. Bu doğru ama bunun neden bir sorun teşkil ettiği, benim kafamı daha çok karıştırıyor.

Göteborg'da büyüyen bir çocuk olarak, bana yemek çıkarılmamasını hiç umursamadığımı hatırlıyorum. Sadece oynamaya devam eder ve diğer aile akşam yemeğini yerken güzel, sakin bir zaman geçirirdim. Muhtemelen ailemin planlarını bozmak istemedikleri için, bu genellikle sadece hızlı bir "ara" olurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveçliler şöyle düşünür: Diğer çocuğun (veya diğer ailenin) başka bir tür akşam yemeği için planları olabilir ve rutinlerini ya da hazırlıklarını bozmak istemezsiniz. Bunun diğer çocuğu doyurmak istememekle veya paraya falan mal olmasıyla bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum, bu daha çok gelenekle ve kendi ailenle yemek yemek istemekle ilgili.

Burada, Birleşik Krallık'ta (BK) insanların daha sık yaptığı gibi doğru dürüst bir "oyun buluşmasına" gerçekten davet edilmiş olsanız durum farklı olurdu. Ne var ki İsveç'te genellikle bu yapılmazdı. Esasen bizde bu tarz resmiyetle ayarlanmış davetler yoktu. Birçok açıdan İsveç'in BK'den daha özgür bir topluma sahip olduğunu düşünüyorum. Çocukların orada daha özgürce koşmasına izin verilir dolayısıyla genellikle kapıyı çalan çocuklar, içeri girip oyun oynayıp oynayamayacaklarını sorar ve kuşkusuz, o anda kaç çocuğun evinizde olacağı "plan" dahilinde değildir. Bu tam bir sürpriz olur. Ebeveynler genellikle dahil değildir, evinize gelmezler ya da ikram beklemezler.

Eğer planlanmış bir oyun buluşmanız varsa, elbette bu farklıdır. Ya da çocuklar gerçekten küçükse, o zaman mevzu yine değişir ve insanların (ebeveynlerinin) gelip yemek yemelerine yönelik bir planınız vardır. Bu, tıpkı Britanya'da olduğu gibi gerçekleşir.

Ne var ki devir de değişti, günümüzde durum farklı. Şimdi İsveç'te evinize bir çocuk gelirse, muhtemelen o da yiyecek alacaktır. Durum pek 20, 30 ya da 40 yıl önceki gibi, ben büyürken olduğu gibi, değil. Twitter kullanıcıları öyleymiş gibi lanse etseler de, o zaman bile bu "büyük mesele" değildi. Bunu herkes yapardı. Basitçe, arkadaşınız anne ve babasıyla yemek yerken bebeklerle (veya her neyse) oynamaya devam ederdiniz.

16 yıldır Birleşik Krallık'tayım, bir anneyim ve benim büyüdüğüm zamanla kıyaslayarak farklılıkları gördüm. Oğlumla oynamaya gelen tüm çocuklara yemek çıkardım ve memleketimdeki geleneği, aniden Twitter'da karşıma çıkana kadar neredeyse tamamen unutmuştum.

Sonra aniden nasıl bir şey olduğunu hatırladım: Ben çocukken, çok daha küçük yaştaki çocuklar diğerlerinin evlerine koşup kapıları çalarlardı ve daha sonra oynamaları için içeri buyur edilirlerdi. Fakat kendi ailenle belirlenmiş bir akşam yemeği saatin olurdu, bu yüzden bulunduğun evden ayrılıp kendi yemeğini almak için evine koşardın.

Durumun ebeveynler için şu an nasıl olduğunu öğrenmek adına hâlâ Göteborg'da yaşayan kuzenimle konuştum: 8 ve 12 yaşlarında iki çocuğu var ve artık hiç de öyle olmadığını söylüyor. Çoğu zaman herkes birlikte oturup yiyor. Belki de büyük bir toplumsal değişim olmuştur. Fakat görünüşe bakılırsa bunu tuhaf bulan kişilerin hiçbiri İsveç'ten değil.

Linda Johansson, Etsy'de StorkToSwan adlı bir dükkana sahip



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU