Babacan: İttifak olursa ortak aday olmalı

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasının doğal bir akış olarak ittifaka doğru gittiğini, bunun gerçekleşmesi halinde ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkarılması gerektiğini kaydetti

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Katılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin kuruluşunun ikinci yıl dönümünde internet medyası ve gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Seçim sonrasıyla ilgili detaylı hazırlıklar yaptıklarını anlatan Babacan, ekonomiden sosyal politikalara farklı alanlarda takvimi ve bütçesiyle 5 eylem planı hazırladıklarını söyledi.

Babacan, "Doğa çevre, sağlık, üniversiteler, yargı reformu eylem planları hazır, bunları da yakında açıklayacağız. Eylem planlarının sayısı 20'ye ulaşacak" diye konuştu.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; geçen 2 yılda "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" çalışmasının da önem taşıdığını belirten Babacan, 6 liderin yaptığı ortak açıklamayı, "Bu kadar ötekileştirmenin olduğu, düşmanlıklar üzerinden siyasetin yapıldığı bir ortamda uzlaşarak bir çalışmanın tamamlanmış olması, güçlü bir siyasi irade ile kamuoyu ile paylaşılmış olması gerçekten ülkemiz adına sevindirici bir adım oldu" sözleriyle değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortak mutabakat metninin açıklanmasının ilk adım olduğuna dikkat çeken Babacan, şimdi seçim sonrası geçiş sürecinin çalışılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması seçimlerden sonrasına dair ortaya konulmuş bir hedef. Seçimlerin ardından bir Meclis süreci var. En az 6 ay sürecek bir çalışma. Hızlıca Meclis’e sunulması ve onay sürecine girmesini doğru buluyoruz. Ancak seçimlerden sonra kurulacak Meclis ve seçilecek olan Cumhurbaşkanının parlamenter sisteme geçene kadar ülkeyi nasıl yönetecekleri önemli bir konu. Biz buna Geçiş Sürecinin Yol Haritası diyoruz. Seçimden sonra bu sisteme geçene kadarki süreçte 'Ülke nasıl yönetilecek? Başkanlık sistemi yetkileriyle donatılmış Cumhurbaşkanı bu yetkilerini nasıl kullanacak? Ne kadarını parlamento ile nasıl kullanacak? Yetkilerini kullanırken kendisini destekleyen parti ya da partilerin iradesini, farklı konularda tutumunu hangi metotlarla, nasıl dikkate alacak?' gibi pek çok konunun da çalışılması gerekiyor. Bu konuda ortak çalışma için 6 lider mutabakata vardık. O çalışmanın başlarındayız. Diğer partilerle bu konuda bir görüşme trafiğine başlayacağız.

"Kurulacak ittifakın ilke ve değerlerinin üzerinde uzlaşılması gerekiyor"

Olası bir ittifakın ilke ve değerleriyle ilgili de çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Babacan, "6 partinin ortak çalışması ittifak vizyonu ile devam edecekse, bu işin sonunda bir ittifak vizyonu hepimizde varsa, -ki doğal akışı bu yönde- o zaman kurulacak ittifakın ilke ve değerlerinin de çalışılması ve bunun da üzerinde uzlaşılması gerekiyor" dedi.

Babacan bu konuda da uzlaşma sağlanırsa seçime doğru giderken dış politika, sosyal politika gibi temel konularda da en azından ortak hedef ve ilkeleri ortaya koyan bazı temalarda çalışma yapılmasında da fayda gördüklerini söyledi.

Babacan değerlendirmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Gidişat ittifak yönünde" sözlerini açan Babacan, "6 genel başkanın ortak bir siyasi iradeyle ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ hedefini ortaya koyması, işbirliği alanlarını genişletme kararı, nihayetinde ittifaka doğru bir akış, toplumsal algı da o şekilde yerleşti. Sanıyorum siyasi partilerde böyle bir ön kabul var. Ama geçiş sürecinin yol haritası, ittifakın ilke ve değerleri, isim gibi konuşulup karara bağlanması gereken konular var. Olası ittifakın ilke ve değerleri diye yapacağımız çalışma bir bakıma bunu ete kemiğe büründürecek, somut bir hale getirecektir diye düşünüyorum. Ekonomi veya diğer başlıklarla ilgili konuşup mutabakata varmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"İttifak olursa ortak aday olmalı"

Babacan’ın verdiği bilgiye göre 12 Şubat’taki yemekte liderler cumhurbaşkanı adayının üzerinde mutabakat aranması, ancak ismi konuşmak için erken olduğu konusunda ön değerlendirme yaptı. Babacan DEVA’nın görüşünün ittifak olursa ortak bir Cumhurbaşkanı adayından yana olduğunu söyledi.

"HDP ile diyaloga açık bir tutum içindeyiz"

Babacan’a HDP ile ilişki ve HDP’nin "Cumhurbaşkanı adayını müzakere etmek istiyoruz" yönündeki tutum belgesi de soruldu.

DEVA Partisi olarak HDP ile diyaloga açık bir tutum içinde olduklarını söyleyen Babacan, şöyle devam etti:

Bazı somut konularda eğer daha ileri aşamada detaylı görüşmeler için bize talep gelirse, gelecek talebin niteliğine göre bakarız duruma. HDP’yi kurumsal kişilik olarak değerlendiriyoruz. HDP bazı sol partilerle beraber, üçüncü ittifak kuruyor. Bizim parlamenter sisteminin ileri aşamalarında anayasa oylaması günü geldiğinde ya da cumhurbaşkanı adayı veya adayları ortaya çıktığında HDP ile konuşulması gereken konular olur mu, olmaz mı? Bilemiyoruz. Bugünden bir şey söylemek açıkçası zor ama biz diyalogun siyasette çok temel bir konu olduğunu düşünüyoruz. Bazı partiler farklı yapabilirler, onların kendi tercihi.

Ayrı bir ittifak çalışması yürüten HDP’nin 6’lı masanın konusu olmadığını ancak bunun hiç adının geçmediği anlamına gelmediğini söyleyen Babacan, "Yok sayılmıyor, öyle bir parti var. Varlığını da bilmek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Parti programında Kürt sorununu öncelikle kabul ediyoruz"

Babacan, DEVA Partisi’nin "Kürt sorunu"nun aşılması için önerilerinin sorulması üzerine de bu konunun parti programlarında açık yer bulduğunu belirterek özetle şu yanıtı verdi:

Parti programında Kürt sorununu öncelikle kabul ediyoruz. Böyle bir sorun vardır diyoruz ve bu sorunun çözümünü de öncelikli olarak temel insan hakları yani insanın insan olduğu için sahip olduğu temel haklar ve özgürlükler neyse aynen tanımlanmasından geçtiğini söylüyoruz. Terör örgütüyle mücadele edilecekse o da ayrı bir alan. Bu ikisini birbirinden ayırmamız gerekiyor. Kök sebeplerine, varlık sebeplerine inmek gerekiyor. Siyasi diyalogu çalıştırmak gerekiyor ülkeler arası. Diplomasiyi çalıştırmak gerekiyor ve çatışma çözümü denen de bir alan var biliyorsunuz. Bu dünyada daha çok kullanılan, başarısız ve başarılı pek çok örneği olan bir alan. Oralara bakmak gerekiyor.

 

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU