Putin savaşa girerek Volodimir Zelenski'den bir kahraman yarattı

Bildiğim kadarıyla son birkaç günde Britanya'dan gönderilen tweetlerin yüzde 40'ı Zelenski ve onun cesareti, liderlik anlayışı ve siyasete girmeden önceki kariyerinin zirveleri hakkındaydı

Bilmiş kimseler, siyasi görüşlerdeki hayranlığın bu gelgitlerini çoktan eleştirdi bile (AFP)

Bir hafta önce bana Volodimir Zelenski hakkında ne düşündüğümü sorsaydınız, söyleyecek pek bir şeyim olmazdı. En fazla, Ukrayna devlet başkanı olmadan önce komedyen olduğuna dikkat çeker, bunu bildiğim için de kendimle gurur duyardım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görünen o ki bir haftada çok şey yaşanabiliyor.

Pazar akşamı, Zelenski'nin Ayı Paddington'ın başrolünü seslendirdiği Ukraynaca versiyonunun bir kesitini izlerken gözlerim yaşardı. Objektif olarak gülünç bir sahneydi, Zelenski'yi ancak çarşamba günü kalabalıkta ayırt edecek kadar tanımıştım ve birkaç gün sonra onu Yıldızlarla Dans'ta (Dancing With The Stars) gördüğümde neredeyse ağlıyordum.

Artık Zelenski'ye karşı bir zaafım olduğunu söylememe gerek olmamalı, ki birkaç yıl önce Ukrayna televizyonunda yüksek topuklu ayakkabılarla dans ettiği video muhtemelen bunu daha da kötüleştirdi. Saçma bir durum ama iyi tarafından bakacak olursak, bunun bir tek benim başıma gelmediğini biliyorum.

Bildiğim kadarıyla son birkaç günde Britanya'dan gönderilen tweetlerin yüzde 40'ı Zelenski ve onun cesareti, liderlik anlayışı ve siyasete girmeden önceki kariyerinin zirveleri hakkındaydı. Vladimir Putin'in savaşa girmesiyle bir kahraman doğdu.

Bilmiş kimseler, siyasi görüşlerdeki hayranlığın bu gelgitlerini çoktan eleştirdi bile: Savaş kötülerin ve prenslerin yer aldığı bir Disney filmi değil; Devlet Başkanı'nın işgalden önceki sicili temiz olmaktan epey uzak; gerçek ve hayatta olan siyasilerin putlaştırılması nadiren iyi sonuçlanır, vesaire.

Muhakkak ki bu savunulacak haklı fikirmiş gibi, muhakeme yetisine sahip yetişkinlerin takınması gereken tavırmış gibi duruyor. Ben sadece bunun doğru olup olmadığından emin değilim.

Birçoğumuz için bu diğerlerine hiç benzemeyen bir savaş. Avrupa'da, bu boyutta bir çatışmayı en son ben doğmadan önce tecrübe etmiş bir kıtada yaşanıyor. Uzmanların bile kararsızlığın daha uzun sürmesini beklediği bir anda, son derece hızlı gelişti. Daha da önemlisi, bugüne kadar hiç görülmemiş bir şekilde çevrimiçi olarak gözler önüne seriliyor.
 


Tweetler ve son gelişmeler sadece muhabirlerden veya resmi kaynaklardan gelmiyor: Genç ve yaşlı, savaşan ve saklanan, meydan okuyan ve dehşete kapılan Ukraynalılar var, bize her günün her saati neler yaşadıklarını anlatıyorlar. Hem sessiz ve beklenmedik kısa sükun anları hem de başka bir şansı olmayan bu halkın cesareti, her şey fazlasıyla insani olduğu için merak uyandırıcı ve ürkütücü.

Daha geçen hafta hayatlarına normal şekilde devam eden Kiev ve başka yerlerin yurttaşlarına acı verici bir şekilde bağlı hissetmek her zamankinden daha kolay. Aslında, Zelenski'nin geçmişinin ilgi çekmesinin nedeni tek kelimeyle normal olması. Televizyonda dans ediyordu ve şimdi de ülkesinin geleceği için savaşıyor; dünya da başını başka tarafa çeviremiyor.

Savaş meydanında askerlere liderlik etmek için eğitilmiş ihtişamlı bir figür de konforlu sarayından askerlerini ölüme gönderen takım elbiseli bir adam da değil. Hem onda hem de korumaya çalıştığı halkta insanlık var, genelde uzaktan buna tanıklık etmek pek de kolay olmaz.

Bu bağlamda, birilerinin ondan hoşlanması, daha barışçıl zamanlardaki normal bir ünlüymüş gibi ona dair gönderiler paylaşması, hatta arada sırada onla ve halkıyla ilgili mimler yapması tamamıyla olağan hissettiriyor. O da insan, biz de insanız. Birbirimizle bu şekilde bağ kuruyoruz.

Ukrayna'da yaşananlara bu kadar kişisel tepkiler vermemiz ancak iyi bir şey olabilir. İnsanlar her daim resmi davranmaz, her zaman rakamlar ve gerçekler, stratejiler veya analizlerle konuşmaz. Gülüp ağlarlar, başkalarını destekleyip bazılarını da çekici ve alımlı bulurlar.

Bu konuda ciddi bir tavır takınmak, Ukraynalılarla dünyanın geri kalanı arasındaki mesafeyi korumak demek. Birçok durumda beceriksiz, bazen de utanç verici gönderi ve görüşlerin yağması da açıkça gösteriyor ki böyle bir tavır takınılmayacak.

Belki uzun vadede bu pek bir şey ifade etmeyecek ve belki de her şey sona erdiğinde bu tavır yavan ve tuhaf görünecek ama kimin umurunda ki? Kimse mükemmel değil ve bazen, eğer çok fazla önemsiyorsanız, kendinizi kaptırmanız kolay oluyor. Yeteri kadar önem vermemektense daha kabul edilebilir olan bu ve her zaman da öyle kalacak.

 

https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU