Bir öğretmen olarak bu "Tek Britanya Tek Ulus" saçmalığını destekleyemem

Britanya'nın kapsayıcı, hoşgörülü ve bu şarkıyla bu günün destekler gibi göründüğü pek çok şey olmasını istiyorum ama oraya çocukların veya yetişkinlerin beyinlerini yıkayarak ulaşabileceğimizi zannetmiyorum

"Bu gün ve şarkı aslında her türlü eleştiriyi saptırmak için tasarlanmış bir propaganda biçimi mi?" (Reuters)

Sıra sıra dizilmiş sevimli, gülümseyen öğrenciler; güzel, yararlı şeyler yapan çeşit çeşit, mutlu kişilerin görüntüleri; hoşgörüyü ve onuru kutlaması gereken bir şarkı. Eğitim Bakanlığı'nın tüm okulları Tek Britanya Tek Ulus gününe katılmaya (ve Tek Britanya Tek Ulus şarkısını söylemeye) davet etmesinin altında tekinsiz imalar yattığını kim söyleyebilir?

Eh, yeni başlayanlar için ikiyüzlülük tam da burada. "Beyazların imtiyazını" veya köleliğin karanlık tarihini ve modern Britanya'nın inşasıyla birbirlerine dolaşmışlığını tartışan eğitimcilerin vay haline. Ama bir parça neşeli milliyetçilik? Anlaşılan bu, sınıf ortamına ait bir siyasal önyargı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yanlış yapmamak adına, Tek Britanya Tek Ulus Günü'ne dair ilk fikrin bir süredir ortalıktaymış gibi göründüğünü belirtmeliyim. Fakat bu fikre destek verip okulları da aynısını yapmaya teşvik ederek hükümet, bu fikrin içerdiği karmaşıklıklar ve gizli anlamlar için kaçınılmaz olarak bir cephe haline geliyor.

Lafı açılmışken, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ve İngiltere'nin bu akılda kalıcı "Tek Ulus" sloganının altında toplanabileceği iddialarının geçerliliğini fazla yakından incelememek en iyisi. (Lütfen kimse İskoç bağımsızlığı çabalarından veya yetkileri devredilmiş farklı ulusların okullarının daha gün bile doğmadan dağılacağı gerçeğinden bahsetmesin.)

Hepsinden daha çarpıcısı, hepimizin sevimli bir takıma ait olduğumuzdan bahseden dizelere rağmen, bunlara eşlik eden şarkı gerçekte modern Muhafazakar parti için ayırt edici olan "Güçlü Britanya, Büyük Ulus" sloganına benzer robotik ve akılda kalıcı bir sloganla doruğa ulaşıyor. DÖRT KEZ. Günler sonra kabuslarınızda hâlâ bunu duyarsanız şaşırmayın.

Tıpkı kendinden önceki "güçlü ve istikrarlı" gibi, böyle bir önermenin doğruluğunu ölçüp tarttığınız için affedilebilirsiniz. Biz güçlü müyüz? Biz büyük müyüz? Çocuklara bu basmakalıp sözlerin ne anlama geldiğiyle anlamlı bir şekilde ilgilenmeyi öğretmeden bunu öğretmek faydalı mı ya da dürüstçe mi? Bu sözler gerçekten de küçük çocukların eşlik etmesinin sorun teşkil etmeyeceği derecede tartışmasız şekilde nötr mü?
 


Yoksa bu aslında her türlü eleştiriyi baştan savmak için tasarlanmış bir propaganda biçimi mi? Britanya apaçık bir şekilde güçlü ve büyük! Bu gerçeğin şarkısını söyleyen şu 5 yaşındaki çocuklara bakmanız yeter!

Bu önemli çünkü sümen altı etmenin zararları vardır. Takımın dışı ne tür bir oyuncu Britanya'daki kişisel deneyimlerinin bu olmadığını ima etmeye cesaret edebilir? Bu sorgulanamayan bir anlatıyken ülke olarak daha iyi yapmamız gereken şeyleri nasıl ileri sürebiliriz?

Bir öğretmen ve bir insan olarak bunu destekleme konusunda içimin rahat olduğundan emin değilim. Aslında yaşadığım yeri seviyorum. Britanya'nın kapsayıcı, hoşgörülü ve bu şarkı ve bu özel günle destekler gibi göründüğü özelliklere sahip olmasını istiyorum. Ama oraya çocukların veya yetişkinlerin beynini yıkayarak ulaşabileceğimizi zannetmiyorum.

"Ülkenizi sevmenin" mutlak bir ahlaki değer olarak dayatılmasını, söz konusu ülkenin bu sevgiyi hak edecek bir şey yapıp yapmamasından bağımsız olarak, tuhaf buluyorum. Ne kadar pofuduk bir şekilde süslenmiş olursa olsun Britanya'nın büyük olduğu fikrine düşünce ve eleştiriden yoksun bir bağlılık, Britanya'nın başlıca değerlerinden biri değil ve olmamalı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU