Twitter'ın faaliyete geçmesinin üzerinden 15 yıl geçti ama hâlâ buna hazır değiliz

Twitter'ın güçlülerin dünyayı değiştirme aracı olma statüsünün fark edilmesi için somut bir yöntem yok

Jack Dorsey, 15 yıl önce "Sadece twttr'ımı kuruyorum" paylaşımında bulunmuştu (Reuters)

Temmuz'un bir günü üç gencin Barack Obama, Joe Biden, Elon Musk, Bill Gates, Kanye West, Michael Bloomberg ve Apple'ın hesaplarını hacklemesiyle Twitter, kısa bir an için akıl almaz boyutta bir gücün kontrolünü yitirdi.

Neyse ki bilgisayar korsanları, söz konusu hesapları sadece bir Bitcoin dolandırıcılığı işinin altından kalkmaya çalışmak için kullanmıştı. Alternatifler daha kötü olabilirdi. Eski bir başkanın ve başkan yardımcısının (şimdiki başkan) hesapları kolaylıkla uluslararası bir krize yol açabilir, Bill Gates veya Apple hesaplarından paylaşılacak birkaç tweet'le bilgisayar korsanları borsayı istedikleri gibi saptırabilirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bireylerin elektronik dolandırıcılık ve komplo suçlamaları, tam da Twitter 15. doğum gününü kutlarken geldi. Platformun geçmişine bakınca, aslında böylesi bir durumun ne kadar kötüye gidebileceğine ve Twitter'ın esasen ne kadar güçlü olduğuna dair birtakım fikirler ediniyoruz.

Dünya, saltanatının son anına kadar Twitter'ın hesabını kaldırmayı reddetmesi nedeniyle dönemin Başkanı Donald Trump'ın savaş çığırtkanı tweet'lerine katlanmak zorunda kalmış ve Elon Musk da defalarca 280 civarı karakterle borsayı manipüle ettiği için eleştirilmişti. Twitter'ın eylemsizliğinin sonuçlarına asla katlanmak zorunda kalmamış olması, bir hükümden ziyade sadece şans eseriymiş hissi yaratıyor.

Arşimet bir keresinde, "Bana bir kaldıraç ve bir dayanak noktası verin Dünya'yı yerinden oynatayım" demişti. İşte o kaldıraç her geçen gün küçük mavi bir kuşa daha çok benziyor.

Rastgele düşünceler ve zararsız görüntülere yönelik bir sosyal alan olarak mütevazı bir başlangıca sahip Twitter'ı ve şimdiki gücünü görmezden gelmek artık imkansız. "Dijital detoks"un bariz kolaylığına veya Twitter'ın en üretken paylaşımcılarının yapılacak en iyi şeyin asla tweet atmamak olduğu yönündeki paradoksal anlayışına karşın, makineden uzaklaşabilirsiniz ama onun entrikalarından kurtulamazsınız.

Twitter'ın tarihi, hareket eden kültürün tarihidir. 2011'de, bir aktivistin "Gösterileri planlamak için Facebook'u, koordinasyonu için Twitter'ı, dünyaya anlatmak için de YouTube'u kullanıyoruz" tweet'ini paylaştığı Arap Baharı'nın dalgaları tüm dünyaya yayılana kadar, sosyal medyanın devrimci amaçlarla kullanımı fikri neredeyse hiç duyulmamıştı.
 


O zamandan beri, #MeToo ve Siyahilerin Hayatı Önemlidir gibi hareketler, bireysel hikayelerin sistematik adaletsizliği ortaya çıkarmak için bir araya geldiği sosyal medyada gelişiyor. Twitter defalarca, ufak toplulukların bir araya gelerek seslerini kendilerini temsil etmekte başarısız olan kurumlara duyurduğu bir aktarım aracı olageldi.

Ancak Twitter'ın 15 yıldır toplum üzerinde sahip olduğu önemli etkiden çıkarmamız gereken bir mesaj varsa, o da şu: Buna hazır değildik. Şimdi de hazır değiliz, gelecekte yaşanacaklara da hazır değiliz.

Twitter dünya genelinde 315 milyon kullanıcı topladı. Bu sayı, TikTok'taki yaklaşık 700 milyon kullanıcıdan önemli ölçüde az ve YouTube'la Facebook'un sırasıyla iki milyar ve üç milyarlık kullanıcı sayısının yanında epey küçük. Twitter son birkaç ayda Snapchat Hikayelerini klonlama yönündeki yenilikçi kararı alan son uygulama oldu, ücretli abonelik hizmetine geçişini duyurdu ve Clubhouse'a karşı ses tabanlı sohbet odalarını başlattı. Twitter, bilhassa mevcut kullanıcılarına tanıdık gelen yeni özellikler sunduğu sürece büyüme potansiyeline sahip.

Ancak büyük güç büyük sorumluluklar getirir ve Twitter'ın birincil haber, politika ve kültür kaynağı olarak gücü, Twitter'ın çıkarmayı umduğu iki diğer özellik olan kişiselleştirilmiş algoritmalar ve uçtan uca doğruluk kontrolündeki başarısızlıklar sebebiyle daha da bozulabilir.

Mesele sadece dezenformasyonun Twitter'da gerçeklerden çok daha hızlı yayılmasından ibaret değil. Mesele, Twitter'ın güçlülerin dünyayı değiştirme aracı olma statüsünün fark edilmesi için somut bir yöntem bulunmaması. Üstelik daha da büyüyor, başa çıkmak için çok geç kalınacak nokta giderek yaklaşıyor.

Jack Dorsey zamanında, sosyal medya uygulamasında yeni bir çığır açarken "Sadece twttr'ımı kuruyorum" demişti. Bu tweet 15 yıl sonra tazeliğini koruyor, Twitter hâlâ kuruluyor.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU