Senato'nun azil davasında Trump hüküm giymeyecek, peki aleyhindeki diğer davalar?

Trump'ın bir yurttaş olarak karşılaştığı diğer yasal sorunların çoğu New York'ta. Ne yazık ki bu suçlamaların da kanıtlandığını görmek zor

(Reuters)

Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. Başkanı Donald J. Trump, 13 Ocak'ta hakkında iki kez azil soruşturması başlatılan tek başkan olarak tarihe geçti. Senato'daki dava 9 Şubat'ta başlayacak ve eski başkanı temsil etmek için sıraya giren avukatlarından 5'i daha şimdiden savunma ekibini terk etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kulağa ne kadar kötü gelirse gelsin, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in beraberliği bozan oyu ve Demokratları destekleyen iki Bağımsız sayesinde Senato'da teknik çoğunluğu elinde tutan Demokratlara rağmen bunun bir önemi olmayacak. 45 Cumhuriyetçi, Senatör Rand Paul (Cumhuriyetçi Parti- Kentucky) tarafından eski bir başkan hakkında azil soruşturması başlatıp onu yargılamanın anayasaya aykırı olduğunu iddiasıyla davanın düzenlenmesine karşı organize edilen anayasal usul toplantısını destekledi. Böylesine az bir çoğunluk ve hatta Senatör Paul'ün gündem konusunu reddetmek için Demokratlarla birlikte oy veren 5 Cumhuriyetçi senatörün desteğiyle bile Demokratlar, mahkemede Trump'ı mahkum etmek için gereken üçte iki çoğunluktan, yani 67 oydan epey uzak.

Başka bir deyişle, Trump federal makam için tekrar aday olabilir. Ama bir tür yasal hesaplaşmayla karşı karşıya kalma ihtimali hâlâ var mı? Bu, eyalet mahkemeleriyle federal mahkemelerde açılan davalarda ne olacağına bağlı. Bu davalar hâlâ inceleme aşamasında.

25 Ocak'ta ABD Yüksek Mahkemesi, Maryland eyaleti ve Columbia Bölgesi (Washington- çn.) tarafından açılan ve Trump'ın şirketinin yabancı ve yerli mevki sahiplerinden gelen ödemeleri kabul etmesi nedeniyle başkanın Anayasa'nın gelirler maddesini ihlal ettiğini iddia eden davaları reddetti. Yüksek Mahkeme ayrıca alt mahkemelere, artık başkan olmaması ve dolayısıyla makamından iddia edildiği gibi kazanç sağlamaması nedeniyle Trump'ın mali kayıtlarını aramaya yönelik davaları anlamsız olarak reddetmeleri talimatı verdi.

Adalet Bakanlığı'nın görevdeki başkanların cezai olarak suçlanamayacağını taahhüt eden yürürlükteki genelgesi nedeniyle, Trump başkanken cezai kovuşturmadan muafiyet talep edebilirdi. Ve eski bir başkan olarak, sorumlu tutulabileceği herhangi bir federal suç için mevcut Başkan Joe Biden tarafından affedilebilir. Federal suçlamalar düşse veya Biden 45 numarayı affetse, bu Biden'ın anayasal erişimi dışındaki suçlar hususunda eski başkanı eyalet mahkemelerinde saldırıya açık hale getirir.
 


Trump, biri federal mahkemede diğeri eyalet mahkemesinde olmak üzere iki hakaret davasıyla karşı karşıya. Yazar E. Jean Carroll, 1990'larda Manhattan'daki bir mağazanın giyinme odasında kendisine tecavüz ettiğini iddia ederek 2019'da Trump'a dava açtı. Trump o zaman "Benim tipim değil" diyerek ve Carroll'ın kitabını satabilmek için tecavüzü uydurduğunu söyleyerek iddiaları reddetmişti. Tuhaf bir hukuki manevrayla Adalet Bakanlığı, Carroll tarafından açılan davayı, New York eyalet mahkemesinden bir Bölge Mahkemesi yargıcının Carroll'ın hakaret davasında Trump'ın sanık olarak kalması kararının yönetim tarafından temyize götürüldüğü federal mahkemeye taşıdı.

Trump'ın bir yurttaş olarak karşılaştığı diğer yasal sorunların çoğu New York'ta. Ceza davalarından biri, Manhattan Bölge Savcısı Cy Vance'in Trump'ın vergi kayıtlarına erişmek için çalışmaya devam ederken araştırdığı kampanya sürecindeki finansal ihlal iddialarını içeriyor. Trump ayrıca, New York Başsavcısı Letitia James'in liderlik ettiği ve şirketinin iş anlaşmaları için kredi ve vergi indirimi almak üzere varlıkları hakkında yalan söyleyip söylemediğine bakan olası hukuk davalarıyla karşı karşıya.

Eyalet mahkemelerinde veya federal mahkemelerde inceleme aşamasındaki iddianame veya hukuki suçlamalardan herhangi birinin kanıtlanması pek olası değil. Ve bunun basit bir sebebi var: Güçlü insanlar adaletten yakayı her zaman sıyırır. Diğer ülkelerdeki liderlerin suçları yanlarına kâr kalınca veya kanunları çiğnediklerinde "cezasızlığı" hemen kınarız. Ama ABD'de bu kelimeyi dillendirmek bizim için nedense çok daha zor görünüyor. Yine de işte bu noktadayız.

Kanunlarımız yeterince iyi değil. Trump ve aşırılık yanlısı, Konfederasyon bayrağı sallayan, canavar kamyon süren, silahlı, yerli neo-Nazi teröristler; silah yasalarını düzenlemediğimiz, siyasetteki yolsuzluğu sınırlamadığımız ve yasaları çiğneyen dalkavuk yetkilileri sorumlu tutmadığımız sürece bu ülkeye, halkına ve demokrasisine tehdit oluşturmaya devam edecek. Seçmenlerin bastırılması, ırkçı ve askerileştirilmiş polis gücü, kâr amacı güden bir ceza yargılama sistemi, güçlü kongre lobicileri ve yıllardır kontrolsüz bırakılan utanmazca çıkar çatışmaları, demokrasimizin karşı karşıya olduğu tehditlerden sadece birkaçı.

Ve bu tamamen sağın suçu değil. Her seçimde ılımlı Demokratlar, ilericileri "iyileşmeye odaklanmamız gerek" ve sistemi onarmaya çok fazla odaklanmak "bu yıl bize çok pahalıya mal olacak" diye uyararak onları susturuyor. Ama iyileşme olmuyor. Bedeller çok arttı.

Biden, Harris ve partilerinin geri kalanının "demokrasimizi hızla onarma" yönündeki bu muazzam görevin üstesinden geleceğini umalım; çünkü demokrasimizi ikinci bir Trumpçı kakistokrasiye (liyakatsiz ve beceriksiz kişiler tarafından yönetilen hükümet -çn.) kaptırmanın eşiğindeyiz.


 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU