Biden: Senato'nun Trump'ı azil yargılamasında suçlu bulacağına inanmıyorum

Trump'ın suçlu bulunması için 50 Demokrat senatörün yanı sıra 17 Cumhuriyetçi senatörün de "evet" oyu kullanması gerekiyor

Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Joe Biden, eski Başkan Donald Trump'ın, hakkındaki azil davasında suçlu bulunması için Senato'da yeterli oya ulaşılacağına inanmadığını belirtti.

20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturan Biden, CNN'e verdiği röportajda, 6 Ocak Kongre baskınının ardından Trump hakkında Senato'ya taşınan azil davasına ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Trump'ın azil yargılamasında suçlu bulunması için 50 Demokrat senatörün yanı sıra 17 Cumhuriyetçi senatörün de "evet" oyu kullanması gerektiğini vurgulayan Biden, "Ben bunun olacağına inanmıyorum." diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'a azil soruşturması

Biri polis toplam beş kişinin hayatını kaybettiği Kongre baskını konusunda Trump'ın "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi, 14 Ocak günü Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmişti. Trump'ın suçlu olup olmadığına ise Senato'daki yargılama sonucunda karar verilecek.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, önceki gün yaptığı açıklamada, Trump'ın Senato'daki yargı sürecinin 8 Şubat haftasında başlayacağını duyurmuştu.

Trump'ın suçlu bulunabilmesi için 100 sandalyeli Senato'da en az 3'te 2 çoğunluğun, yani 67 senatörün, Trump aleyhinde oy kullanması gerekiyor. Her iki partinin de 50'şer sandalyeye sahip olduğu Senato'da Trump'ın suçlu bulunmasına oldukça düşük ihtimal olarak bakılıyor.

Azil soruşturması nedeniyle Washington'da büyük çaplı gösteriler düzenlenmesi bekleniyor. Ayrıca, Kongre'yi korumak üzere kentte 5 bin Ulusal Muhafız görev yapacak. 

Trump'tan değerlendirme

Azil sürecini “yasa dışı ve anayasaya aykırı” olarak niteleyen Trump ise geçen perşembe günü yaptığı açıklamada "Bu arada hiç de azlediliyormuşum gibi hissettirmiyor" ifadelerini kullanmıştı.

"Beni ilk günden beri azletmeye çalışıyorlar. Beni aday olmamdan önce (2020 Başkanlık Seçimi) azletmeye çalışıyorlar" diyen Trump azil süreci konusunda da "Endişeli değilim. Sizi bilmem ama ben iyi vakit geçiriyorum" diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU