Halihazırda kullanılan bir ilacın kritik durumdaki Kovid-19 hastalarını iyileştirdiği rapor edildi

Tedavi, deneylere katılamayacak hasta kişilere acil durum kapsamında uygulanıyor

Koruyucu giysiler içindeki bir doktor, solunum cihazını kontro ediyor (AFP)

Cenevre ve İsrail-ABD merkezli iki ilaç şirketinin pazar günü yaptığı açıklamada, solunum yetmezliği çeken kritik durumdaki Kovid-19 hastalarının RLF-100 ismi verilen üç günlük bir tedavinin ardından hızla iyileştiğini açıkladı. Söz konusu tedavinin ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) hızlandırılmış inceleme izni aldığı belirtildi.

Akciğeri koruyan doğal bir peptitin sentetik bir formu olan, RLF-100 veya aviptadil diye bilinen tedavinin patenti Cenevre merkezli Relief Therapeutics Holdings AG’de bulunuyor. ABD-İsrail şirketi NeuroRx Inc de ilacı ABD’de geliştirmek için Relief’le ortaklık kurmuş durumda.

FDA, Kovid-19’un neden olduğu solunum sıkıntısının tedavisi için bu ilaca haziran ayında hızlandırılmış inceleme izni vermişti.

Klinik araştırmalarda “Faz ⅔” aşamasına geçen RLF-100’ün denemeleri 70 hastayla devam ediyor. Ancak deneylere katılamayacak kadar hasta kişilere acil durum kapsamında uygulanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketlerin açıklamasına göre acil durum kapsamında kullanılan ilacın hızlı iyileşme sağladığına dair ilk rapor, Houston Metodist Hastanesi'ndeki doktorlardan geldi.

Kovid-19 hastası 54 yaşındaki bir adamın RLF-100 tedavisinden sonraki 4 gün içinde solunum cihazından ayrılacak kadar iyileştiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, acil durum kapsamında tedavi edilen 15’ten fazla hastada daha benzer sonuçlar görüldüğü bildirildi.

Reuters’ın haberine göre şirketler, Brezilya’daki bir laboratuvarda çalışan bağımsız araştırmacıların da aviptadil sayesinde, SARS koronavirüsünün insan akciğer hücrelerinde ve bağışıklık hücrelerinde çoğalmasını engellediklerini söyledi.

NeuroRx CEO'su Jonathan Javitt, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Başka hiçbir antiviral etken, virüs enfeksiyonundan hızlı iyileşme sağlamadı ve laboratuvarda virüsün kendini kopyalamasını engellemedi.

Klinik çalışmaları yürüten bilim insanları, bu tedavinin, Kovid-19 yüzünden solunum yetmezliği çeken ama durumu daha iyi olan hastalarda da işe yarayıp yaramayacağını araştırıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU