Bilim insanları meme kanserindeki tümörleri tek dozda büyük ölçüde ortadan kaldırma potansiyeline sahip bir ilaç geliştirdi.
Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden meme kanseri, genellikle ameliyat ve hormon terapisiyle tedavi ediliyor. Ancak bu yöntemlerde kemik erimesi ve kan pıhtısı gibi yan etkiler görülebiliyor.
Meme kanserinin yaygın türlerinden biri olan östrojen reseptörü pozitif (ER+), kanser hücrelerindeki yüksek östrojen miktarının, kanserin büyüyüp yayılmasına neden olduğu durumlarda ortaya çıkıyor.
Bu hastalığın tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, kemoterapiden daha az olsa da yan etkilere yol açabiliyor. Ayrıca hasta, ağrılara ve diğer yan etkilere katlansa bile birkaç yıl içinde kanserin nüksetme ihtimali var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yan etkilere yol açmadan tümörü temizleyecek bir yöntem arayan Dr. Paul Hergenrother ve ekip arkadaşları, daha önce ErSO diye bir molekül geliştirmişti.
Bu molekül, ER+'taki kanserli hücreleri şişirerek yok ediyor ancak istenmeyen yan etkileri de beraberinde getiriyordu.
Bilim insanları yeni çalışmalarında bu molekülden yola çıkarak ErSO-TFPy denen yeni bir bileşik geliştirdi.
ER+ meme kanseri olan farelerde tedaviyi test eden ekip, tek bir ErSO-TFPy dozunun çeşitli boyutlardaki tümörleri neredeyse veya tamamen yok ettiğini gözlemledi.
Araştırmacılar küçük tümörlerin ortadan kalktığını, büyüklerinse boyutunun küçüldüğünü söylüyor.
Bulguları hakemli dergi ACS Central Science'ta dün (22 Ocak) yayımlanan çalışmada, sıçan ve köpeklerde de denenen molekülün çok düşük seviyede yan etkiye neden olduğu bulundu.
Bulgular umut verici olsa da aynı etkilerin insanlarda görülüp görülemeyeceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Önlerinde uzun bir yol olduğunu kabul eden bilim insanları, ErSO-TFPy testlerine devam etmeyi planlıyor.
Dr. Hergenrother "Bir bileşiğin tek bir dozla meme kanseri olan farelerdeki tümörleri küçültmesi, hatta bu tümörleri tamamen ortadan kaldırması çok nadir" diyerek ekliyor:
Bu nedenle ErSO-TFPy'nin meme kanseri tedavisinde ilerleme sağlaması için sabırsızlanıyoruz.
Independent Türkçe, IFLScience, News Medical, ACS Central Science
Derleyen: Büşra Ağaç