Britanyalı bilim insanlarına göre koronavirüse karşı geliştirilecek bir aşı, ciddi şekilde hasta olma ya da ölme riski taşıyan yaşlılarda yeterince etkili olmayabilir. Bu da yaşlıların etrafındaki diğer kişilerin, mesela çocukların aşılanması gerektiği anlamına gelebilir.
Imperial College London’dan deneysel tıp profesörü Peter Openshaw, Lordlar Kamarası’nın bilim ve teknoloji komitesine, aşılarla nüfusun farklı gruplarını hedeflemek gerektiğini söyledi.
Hükümetin bilimsel danışma grubu SAGE bünyesindeki Nervtag’da da görev alan Openshaw, “Bazen savunmasız bir grubu başka bir grubu hedefleyerek korumak mümkündür, örneğin griple mücadelede bu yapılıyor” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Openshaw, şiddetli gribe sıklıkla yakalanmasalar da çocukların burun spreyiyle aşılanmasının büyükanne ve büyükbabaları da koruduğunu hatırlattı. Buna göre sağlık çalışanlarının aşı olması da onlarla temasta bulunan yaşlıların korunmasına yardımcı olabilir.
University College London’dan immünoloji profesörü ve Britanya İmmünoloji Derneği başkanı Arne Akbar ise yaşlılarda aşıyla birlikte başka bir ilacın da gerekebileceğini ifade etti.
Maksimum fayda sağlamak için yaşlılarda aşıyla birlikte deksametazon gibi bir anti-enflamatuar ilaç da kullanmak gerekebilir. Tek başına aşı, sadece gençlere yardım edecektir. Bu da önemli çünkü gençlere virüs bulaşmazsa yaşlılara da yayılmaz. Ancak doğrudan yaşlılarda çok da işe yaramayacaktır ve şu anda en ciddi hastalığı geçirenler yaşlılar.
Guardian’ın haberine göre Oxford Üniversitesi'nde aşılama profesörü olan ve Kovid-19 aşı araştırmasına liderlik eden Sarah Gilbert da komiteye fikirlerini sundu. Gilbert, geliştirilen 140 aşıdan hiçbirinin mükemmel olmayacağını ama kullanılabilir bir aşının da yüzde 100 etkili olması gerekmediğini söyledi.
Yüzde 50 civarındaki bir oranla bile nüfusu korumak için çok yol alabiliriz. Gerekirse daha işe yarar bir şey elde etmek için aşıları birleştirebiliriz.
Independent Türkçe, The Guardian