Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, Er-Rızk Camisi'nin Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine taşınma süreci başladı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında su altında kalacak olan Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te taşınma işlemi sürüyor.
3 aşamada taşınacak
3 bin 500 nüfusa sahip Hasankeyf, tarihi ve kültürel varlıklarıyla 3 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim alanına taşınıyor. Bu kapsamda ilçede kalan son tarihi yapı olan Er-Rızk Camisi’nin nakledilme işlemlerine başlandı.
Ağırlığı yaklaşık bin 700 ton olan cami 3 aşamalı olarak yerden 4 metre 40 santim yukarı kaldırıldı. 55 akslı krikolar üzerine kaldırılan cami, 256 tekerlekten oluşan kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) acına yüklendi.
Araca yüklenen caminin ana gövdesi, Dicle Nehri üzerinde inşa edilen 12 kutu menfezden oluşan köprü üzerinden geçerek Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine yarın sabah götürülecek.
Er-Rızk Camisi'nin ardından yapının harim duvarı, taç kapı ve giriş bölümü de taşınacak.
Maliyet listesinde ilk sırada
Ilısu Projesi kapsamında yapılan taşıma işlemleri, yapıların tarihlendirildiği dönem, taşıma mesafesi, yapıların ağırlığı ve işlemlerin maliyeti açısından dünyanın en geniş kapsamlı çalışması olarak değerlendiriliyor.
6 yapı taşınmıştı
Proje kapsamında Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Kızlar (Eyyubi) Camisi ve Süleyman Han Camisi Külliyesi taşınmıştı.
Eyyubiler döneminden kalma
Hasankeyf’te günümüze ulaşan Eyyubi dönemi eserlerinden olan Er-Rızk Camisi, Dicle Nehri'nin güneyinde, Kale ile Hasankeyf Köprüsü arasında yer alıyordu. Avlu giriş kapısında bulunan kitabeye göre Hasankeyf Eyyubi Meliki Ebu’l Mefâhir Süleyman tarafından 1409 yılında yaptırılmıştı. Güneyinde yer alan ibadet mekânı heyelan sonucu yıkılan ve zaman içerisinde tahrip olan camiden günümüze harimin kuzey duvarı ile avlu giriş cephesi, taç kapı ve minaresi gelebilmişti. 1953’te yapılan onarım çalışmalarının sonucunda kuzey revakın önü, duvarla kapatılmış ve burası ibadet yeri olarak kullanıma açılmıştı.
Independent Türkçe, AA