Geride kalan 8 yıl boyunca uzuvları kesilen Suriye şehirlerinde aylar geçirdim. Ruslar, Suriyeliler, silahlı İslamcılar, Suriye'yi yok etmek için Suriye'de rejimden daha çok zaman harcayan Batılı güçler, hepsi hayatımızda bir yara izi.
Askeri zalimliğimizin ve umarsızlığımızın bedelini bu beton yığınlarının derinliklerinde gömülü cesetler, kurtulanlar ve görünmeseler de ruhları sonsuza kadar yaralananlar ödedi. Bu kasvetli şehirlerden kaçanların çoğu şimdi Avrupa'da veya Akdeniz'in dibinde. Bizse istatistikleri bile bilmiyoruz. Ya da umursamıyoruz. Burada 350 bin kişi mi öldü? Yoksa 450 bin mi? Ya da 500 bin? İlkini sonuncusundan umursamaz bir 150 binin ayırdığı bu sayıların hepsi kullanıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Beyrut, Mostar, Saraybosna, Halep, Humus ve şimdi Musul ile Rakka... Kendimize bu mezar kalıntılarının doğal gördüğümüz, yüzlerce yıldır kabul ettiğimiz veya kabullendiğimiz şeyler olup olmadığını sormaya zorlanıyoruz: Yıkımın tarihin doğal bir parçası olduğu.
Buna inanmadığımı umuyorum. Parçalanmış betonların arasından yan taraftaki arsada veya yıkılmış binadaki IŞİD bayrağını bana göstermek üzere Suriye devleti askerlerinin genelde yaralı biçimde koşup çömeldiği ön cephelere varmak için, yanımda hiçbir güvenlik (çoğu askere alınmıştı) veya koruma önlemi olmadan Suriye'de binlerce kilometre yol araç sürdüm.
Sınırları aşan gazetecilerin kafası kesiliyor, işte hükümet güçlerinin kuşattığı İdlib'de bu yüzden hiç Batılı gazeteci yok (ancak çok nadiren ziyaret ediyorlar). Ben her zaman rejimlerden uzak durulması gerektiğine inandım. Esad'la mülakat gerçekleştirmeyen bildiğim az sayıdaki gazeteciden biriyim. Askerlerle konuşmak gerçeği ortaya çıkarabilir.
Görüştüğüm Suriyeli askerlerin yarısının daha sonra öldürüldüğünü tahmin ediyorum. Ordudaki toplam ölü sayısı bir devlet sırrı ancak gerçek sayıyı keşfettim: 85 bin civarı. Bu, Esad rejiminin tek gerçek savunucuları için oldukça büyük bir sayı. Ta ki Ruslar gelene kadar.
Hepsiyle konuşurum. İşim bu. Bir general, 'Kaplan', patlamalarla çalkalanan bir arazide oturup konuşurken silah seslerine o kadar alışkındı ki, zihninde öldürülmeye çoktan hazır olduğunu fark edince bir sipere geçersek kendisini daha net duyabileceğimi izah ettim.
Tüm savaşlarda hatırlamanız gereken şey şu: Haber için oradasınız, ölmek için değil.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent